Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Moody’s: Πόσο απειλεί την Ελλάδα μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 


Μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πυροδοτούσε έντονους κραδασμούς στην Ευρώπη, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της περιοχής από ρωσικά καύσιμα, προειδοποιεί ο Moody’s. Η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στις πλέον ευάλωτες, αλλά το πλήγμα στον τομέα της ενέργειας θα ήταν σοβαρό. 

Aν και το βασικό σενάριο του οίκου θέλει την ένταση να κορυφώνεται χωρίς πολεμική σύρραξη, μία τέτοια αρνητική εξέλιξη θα επηρέαζε άμεσα την Ε.Ε., που καλύπτει από τη Ρωσία το 46% των αναγκών της σε εισαγωγές στερεών καυσίμων (όπως άνθρακας), το 38% σε εισαγωγές φυσικού αερίου και το 26% σε εισαγωγές πετρελαίου. 

Συνολικά οι οικονομίες της Ευρώπης και οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους επηρεάζονται από τρία κανάλια. Το κυριότερο είναι αυτό της ενέργειας, αφού σε περιπτωση κυρώσεων η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσιικού αερίου και πετρελαίου. Το δεύτερο κανάλι έχει να κάνει με το εμπόριο και την πιθανή διατάραξη των ροών και το τρίτο αφορά κινδύνους ασφάλειας, με έμφαση στις κυβερνοεπιθέσεις. 

Η διατάραξη των προμηθειών φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αν και προσωρινή αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ρωσικό φυσικό αέριο δεν μπορεί να υποκατασταθεί εύκολα και γρήγορα, όπως τονίζουν οι αναλυτές του Moody’s, αφού η συνολική δυναμικότητα των ευρωπαϊκών τερματικών σταθμών LNG καλύπτει μόνο το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης.  «Αν και μία ολοκληρωτική διακοπή των ρωσικών παραδόσεων ενέργειας είναι απίθανη, ακόμα και μία σχετικά σύντομη μείωση στην προμήθεια φυσικού αερίου πιθανότατα θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση των ενεργειακών τιμών, οι οποίες έχουν ήδη εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες, πυροδοτώντας την έκρηξη του πληθωρισμού» τονίζουν. 

Μία περαιτέρω κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα  μπορούσε επίσης να εντείνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ για πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, ενώ θα διόγκωνε τις πιέσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, αφού θα ανάγκαζε τις κυβερνήσεις να λάβουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης. 

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

Η χώρα μας είναι από εκείνες που παρουσιάζουν υψηλή εξάρτηση (και επακόλουθο κίνδυνο) από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, αλλά δεν αντιμετωπίζουν απειλές στα  μέτωπα της ασφάλειας και του εμπορίου και επομένως ο συνολικός κίνδυνος είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες οικονομίες. Οι πλέον ευάλωτες στα τρία αυτά κανάλια κινδύνων ειναι οι χώρες της Βαλτικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. 

Για την Ελλάδα το καμπανάκι ηχεί στο μέτωπο της ενέργειας. Το πετρέλαιο  και το φυσικό αέριο ισοδυναμούν τουλάχιστον στο 75% της συνολικής ενεργειακής προσφοράς στην Ελλάδα, όπως υπολογίζει η Moody’s. Η χώρα μας εισάγει το 82% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει, με τη Ρωσία να καλύπτει το 26% του πετρελαίου και το 39% του φυσικού αερίου που εισάγεται σε ελληνικό έδαφος. Δεν είμαστε πάντως ούτε στο μέτωπο της ενέργειας στην πρώτη ομάδα κινδύνου, αφού οι τερματικοί σταθμοί LNG και η δυνατότητα πρόσβασης σε άλλους προμηθευτές από τη Βόρεια Αφρική (όπως η Αλγερία) περιορίζουν σε έναν βαθμό τον κίνδυνο. 

naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου