Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Ο Πούτιν προειδοποίησε τον Μπάιντεν για «πλήρη κατάρρευση» των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας

 Ο Πούτιν προειδοποίησε τον Μπάιντεν για «πλήρη κατάρρευση» των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας

 ©  Twitter / Λευκός Οίκος

Η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει αναγνωρίσει κάποιες από τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Του Μπράιαν ΜακΝτόναλντ RT 31-12-21

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ότι η θέσπιση νέων «άνευ προηγουμένου» κυρώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Οι πρόεδροι μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη, εν μέσω συνεχών εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στη γειτονική χώρα, επικαλούμενες φερόμενη συγκέντρωση στρατευμάτων εντός των συνόρων της χώρας. Το Κρεμλίνο απέρριψε τις εικασίες ως αβάσιμες, επιμένοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν προφανώς επέμεινε στον ισχυρισμό, απειλώντας να επιβάλει ευρείες κυρώσεις με στόχο την καταστροφή της ρωσικής οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και της στρατιωτικής βιομηχανίας της, εάν υπάρξει οποιαδήποτε «περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων», ανέφερε ο βοηθός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Εάν η Ουάσινγκτον ακολουθήσει αυτή την απειλή, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πλήρη κατάρρευση της ήδη τεταμένης σχέσης της με τη Μόσχα, σημείωσε.

«Εάν η Δύση, με οποιοδήποτε πρόσχημα, αποφασίσει να επιβάλει αυτές τις πρωτοφανείς κυρώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, και θα επιφέρει πολύ σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης στο σύνολό τους», πρόσθεσε ο Ουσακόφ.

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι ένας νέος γύρος αμερικανικών κυρώσεων θα ήταν ένα «κολοσσιαίο λάθος» το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος και για χάρη των  μελλοντικών γενεών.δεν διέταξε απειλή προσάρτησης κατά της Ουκρανίας – Προέκυψε επίσης ότι ο Αμερικανός ηγέτης είχε προφανώς δεσμευτεί να μην προμηθεύσει όπλα επίθεσης στην Ουκρανία.

«Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν επιθετικά όπλα στην Ουκρανία”», ανέφερε ο Ουσακόφ.

Εξήγησε ότι αυτός ήταν ένας από τους στόχους που ήλπιζε να επιτύχει η Μόσχα μέσω των προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας που είχε κάνει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας διάρκειας 50 λεπτών, ο Πούτιν σκιαγράφησε για άλλη μια φορά τις βασικές αρχές των απαιτήσεων ασφαλείας της Ρωσίας, οι οποίες προβλέπουν διακοπή της ανατολικής επέκτασης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία με τη Δύση θα πρέπει να περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας, με τον Ουσακόφ να σημειώνει ότι ο Μπάιντεν φαίνεται να έχει λάβει αυτό το αίτημα «αρκετά σοβαρά».

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι ο Αμερικανός ηγέτης είχε αναλάβει δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πούτιν. «Δεν πρόκειται να βγάλουμε συμπεράσματα, και σίγουρα δεν υπήρξαν δηλώσεις σχετικά με τις προθέσεις αυτής της συζήτησης. Αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, εστιάζουμε πραγματικά στις ενέργειες και στους δείκτες – όχι στα λόγια, σε αυτό το σημείο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας.

Το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι οι συνομιλίες ασφαλείας θα διεξαχθούν σε τρεις μορφές: Μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον στη Γενεύη, σε επίπεδο Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη Βιέννη. Οι διμερείς συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 9 Ιανουαρίου.

https://infognomonpolitics.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου