Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Στο “μαντρί” του Πούτιν, Πασινιάν και Αλίεφ

 Στο “μαντρί” του Πούτιν, Πασινιάν και Αλίεφ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σύσκεψη που είχε στο Σότσι με τους Πασινιάν και Αλίγιεφ, εμπέδωσε την γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή αυτή του Καυκάσου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι τρεις χώρες, αναφέρθηκε ότι θα συσταθεί επιτροπή για τον επανακαθορισμό των συνόρων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και θα ξεκινήσουν έργα το συντομότερο δυνατό για την αποκάλυψη των οικονομικών δυνατοτήτων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας. Μετά τη συνάντηση, οι τρεις αρχηγοί έκαναν δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.

Θα συσταθεί επιτροπή για τον καθορισμό των συνόρων

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθείν που δημοσιεύθηκε από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, αναφέρθηκε ότι οι ηγέτες αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια διμερή επιτροπή για τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και ότι η Ρωσία θα παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στη δήλωση, αναφέρθηκε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό για την ανάδειξη του οικονομικού δυναμικού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Πούτιν: Θα ξεπραστούν τα εμπόδια

Ο Πούτιν, ο οποίος έκανε δήλωση μαζί με τους Αλίεφ και Πασινιάν μετά τη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 3 ώρες, τόνισε ότι η τριμερής σύνοδος διεξήχθη με εποικοδομητικό τρόπο και είπε: «Καταλήξαμε σε συμφωνία για ορισμένα θέματα που πιστεύω ότι είναι σημαντικά. Πρώτον είναι η δημιουργία μηχανισμών μέχρι το τέλος του έτους για τον καθορισμό των συνοριακών γραμμών μεταξύ των δύο χωρών».

Σημειώνοντας ότι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η οικονομία, ο Πούτιν είπε: “Μιλήσαμε λεπτομερώς για την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών. Το πιο σημαντικό, πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις για την άρση των εμποδίων μπροστά στους διαδρόμους μεταφοράς, που θα ισχύουν τόσο για τις σιδηροδρομικές όσο και για τις οδικές συνδέσεις”. Ο Πούτιν είπε ότι οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα συναντηθούν στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα και θα συνεχίσουν το έργο τους.

https://infognomonpolitics.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου