To Λάπαθο (Rumex) ονομάζεται και αγριολάπαθο ή λάπατο ή Ρούμεξ ή Σιδερολάπαθο ή Νερολαπάθα. Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 50 εκατοστά. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Έχει γύρω στα 5 είδη πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα. Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα και έχουν μια ελαφριά ξινή γεύση.
Μαζεύεται από τις αρχές του Φθινοπώρου μέχρι το τέλος την Άνοιξη. Πρόκειται για εδώδιμο χορταρικό και χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στις χορτόπιτες. Μαγειρεύονται ακόμη βραστά μόνα τους ή με κρέας.
Το λάπαθο είναι ένα βότανο πασίγνωστο για τις «καθαριστικές» του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα υπακτικό όχι τόσο γνωστό, αφού συστήνεται κυρίως σε δυσκοιλιότητα ήπιας μορφής. Οι υπακτικές και καθαριστικές του ιδιότητες οφείλονται στις ανθρακινόνες.
Η ρίζα του έχει την ιδιότητα να απορροφά τον σίδηρο από το χώμα γι αυτό και θεωρείται από τον μεσαίωνα ότι καταπολεμά την αναιμία. Επίσης περιέχει θείο, φώσφορο, ρουμικίνη και λαπαθικό οξύ.
Δείτε και Αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Τροφές με σίδηρο. Ο ρόλος της βιταμίνης C.
Το λάπαθο θεωρείται στυπτικό, διουρητικό και καθαρτικό.
Οξυγονώνει τους ιστούς και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλα τα αέρια μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται, καθώς περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι τονωτικό για τη χολή λόγω των φυτοοιστρογόνων και των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κερκετίνη βοηθά και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Δείτε και Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση
Θεωρείται, επίσης, βότανο με εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες κυρίως για όσους πάσχουν από αιμορροΐδες, αναιμία, δυσεντερία, ίκτερο, ή φυματίωση.
Προσοχή, επειδή τα φύλλα περιέχουν μεγάλη ποσότητα οξαλικού οξέος. Είναι διουρητικά καθαρίζοντας τον οργανισμό, αντιπυρετικά και τονωτικά. Κατάλληλα για όσους υποφέρουν από αιμορροΐδες βάζοντας επίθεμα από πολτοποιημένα φύλλα, έλκη του στόματος και του λαιμού με αφέψημα για γαργάρα.
Δείτε και Αιμορροΐδες: Τι τις προκαλεί και πως θεραπεύονται
Για να φτιάξουμε αφέψημα βράζουμε ένα κουτάλι της σούπας ρίζες κομμένες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε ένα λίτρο νερό.
Πίνουμε δύο φορές την ημέρα από ένα φλιτζάνι.
Με το ίδιο νερό μπορούμε να κάνουμε πλύσεις του κόλπου για λευκόρροια.
Το αφέψημα φύλλων γίνεται βράζοντας μία χούφτα σε ένα λίτρο νερό για 15 λεπτά.
Χρησιμοποιούνται και οι ρίζες οι οποίες πρέπει να εξαχθούν στα
τέλη του Καλοκαιριού και το Φθινόπωρο από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο. Τις καθαρίζουμε καλά και τις σκίζουμε κατά μήκος πριν τις ξηράνουμε. Το Αγριολάπαθο χρησιμοποιείται πολύ στην αγωγή χρόνιων δερματικών προβλημάτων όπως η ψωρίαση. Περιέχει Ανθρακινόνες, γλυκοσίδια, τανίνες.
Οι ανθρακινόνες έχουν έντονη καθαρτική δράση στο πεπτικό σύστημα, αλλά σε αυτό το βότανο ενεργούν κατά ήπιο τρόπο. (Η δράση τους πιθανό μετριάζεται από την περιεκτικότητα του βοτάνου σε τανίνες).
Δείτε Ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα: Εναλλακτική αντιμετώπιση
και Ποια βότανα κάνουν καλό στο έντερο & ποια καταπραΰνουν το πεπτικό
Έτσι, το Αγριολάπαθο αποτελεί ένα πολύτιμο ίαμα για τη δυσκοιλιότητα, αφού δεν προκαλεί απλώς διέγερση των μυών του εντέρου αλλά ενεργεί κατά πολύ ευρύτερο τρόπο. Προάγει τη ροή της χολής και έχει εκείνη την κάπως μη φανερή δράση του Καθαριστή του Αίματος. Η δράση του επί της χοληδόχου κύστης το κάνει χρήσιμο στη θεραπεία του ίκτερου, όταν οφείλεται σε συμφόρηση. Συνδυάζεται καλά με το Ταραξάκο και τις κολλιτσίδες, Άρκτιο και Γάλιο.
Δείτε 11 άγνωστες αιτίες δυσκοιλιότητας και εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης!
και Η υγιεία είναι στο αίμα μας!
Το λάπαθο, αξίζει να τονίσουμε ότι είναι ένα από τα 4 βότανα του ισχυρού αντικαρκινικού ροφήματος Essiac και είναι ένα από τα 8 βότανα που περιέχει το Flor Essence.
Το λάπαθο μαζί με την κολλιτσίδα, τη φτελιά, το νεροκάρδαμο, το κόκκινο τριφύλλι, το αγιάγκαθο, το φύκι και το ραβέντι, σε ακριβείς προκαθορισμένες αναλογίες, ενοποιούνται σε μια εντελώς νέα ουσία, όπου το ένα ενισχύει τα οφέλη του άλλου και δημιουργούν ένα ισχυρό συνεργικό αποτέλεσμα.
Δείτε και Τσάι Essiac: Πως να φτιάξετε το κορυφαίο θεραπευτικό μείγμα βοτάνων
Προσοχή: Συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας πριν τη χρήση βοτάνων, ειδικά εάν λαμβάνετε και παράλληλη φαρμακευτική αγωγή
http://www.proionta-tis-fisis.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου