Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Μαθήματα δημοκρατίας στον Ταγίπ Ερντογάν απ’ την νεολαία της χώρας του

 



Οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις κλείδωσαν με χειροπέδες την πόρτα του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, όπου οι φοιτητές διαδηλώνουν για τον διορισμό του Πρύτανη από τον Ερντογάν.
 
Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου
 
Το ότι στην Τουρκία θάλλει η ενός ανδρός αρχή απ’ το 2016 (έτος πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν) είναι παγκοίνως γνωστό, σε βαθμό που προκαλεί θυμηδία κάθε αναφορά στη δημοκρατία με κλεισμένους στη φυλακή τους μισούς πολίτες και τους πολιτικούς αντιπάλους του [συμπεριλαμβανομένων: του ηγέτη του κουρδικού κόμματος Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, του έγκλειστου απ’ το 1999 ιστορικού αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν και των ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας]. 
 
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η δημοκρατία ανθούσε στην γείτονα χώρα προ της εμφάνισης του νεο-Οθωμανού ”σουλτάνου” στο πολιτικό προσκήνιο, απ’ τη στιγμή που πήγαιναν κι έρχονταν τα πραξικοπήματα σε βάρος των εκλεγμένων ηγετών της.
 
Ωστόσο η ”ανελεύθερη δημοκρατία” ως μείγμα δημοκρατίας και ”ήπιας” απολυταρχίας (όπως χαρακτήρισε το υβριδικό καθεστώς Ερντογάν το Democracy Matrix του Πανεπιστημίου του Würzburger στην τελευταία του έκδοση) έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην Τουρκία τη δεκαετία της πολιτικής παντοδυναμίας του, άσχετα αν αυτή είναι επισήμως γνωστή ως ”Δημοκρατία της Τουρκίας” ή ”Τουρκική Δημοκρατία”.
 
Στην αυταρχική εκτροπή της δημοκρατίας στην Τουρκία, άλλωστε, οφείλεται η φυγή πολλών αρνητών του ”δικτατορικού καθεστώτος Ερντογάν” – όπως το αποκαλούν ιδεολογικοί αντίπαλοι του Τούρκου Προέδρου – οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους είτε Γκιουλενιστές στρατιωτικοί ή πολίτες (κατηγορούμενοι ως υποκινητές ή συμμετέχοντες στο πραξικόπημα του ’16) είτε κουρδικής καταγωγής Τούρκοι ή φιλελεύθεροι άνθρωποι που αναζητούν σε χώρες της Δύσης την ελευθερία και τη δυνατότητα ευδοκίμησής τους.
 
Στους τελευταίους εντάσσονται αυτοεξόριστοι δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί και συγγραφείς, που έφυγαν αφήνοντας πίσω τους πολλαπλάσιους φυλακισμένους ή παρακολουθούμενους από την ΜΙΤ, οι οποίοι έγιναν αντικείμενα μίσους των οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμικού καθεστώτος που τον στηρίζει.
 
Στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου, βέβαια, μπαίνουν περιοδικά – δια των φίλιων Μέσων του – ημεδαποί και αλλοδαποί ”εχθροί” της Τουρκίας με την στάμπα των ”αντιφρονούντων” ή ”υπονομευτών”, που έχουν σαν στόχο την αποσταθεροποίησή της.
 
Στην πρώτη κατηγορία εντάχθηκαν τελευταία και οι φοιτητές του εμβληματικού (ως φάρου φιλελεύθερων ιδεών) Πανεπιστημίου Boğaziçi (Μπογάζιτσι) της Κωνσταντινούπολης, που προέβησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις συμπαρασύροντας φοιτητές κι από άλλες Σχολές κατά της παράνομης και αντιδημοκρατικής ενέργειας του Ταγίπ Ερντογάν να ορίσει δικό του πρύτανη (τον αποτυχόντα υποψήφιο βουλευτή του AKP Μελίχ Μπουλού) απαξιώνοντας τις νομότυπες διαδικασίες για την εκλογή νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.
 
Η εξέγερση των φοιτητών για 5η συνεχή εβδομάδα, που θύμισε μια ιδέα από ελληνικό Πολυτεχνείο στην Ελλάδα του ’73, δεν είχε – όπως αναμενόταν – κανένα αποτέλεσμα. Έτσι οι διαμαρτυρίες των φοιτητών με αίτημα την παραίτηση του ”φυτευτού” πρύτανη πήγαν στον βρόντο προκαλώντας την βίαιη επέμβαση των Αρχών Ασφαλείας.
 
Την επέμβαση δηλαδή των ”Δυνάμεων Επιβολής της Τάξης”, οι οποίες (με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών) προέβησαν στη σύλληψη 159 ατόμων [οι 79 από τους οποίους με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αριστερών DHKP/C ( Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) και TKP-ML (Μαρξιστικό-Λενινιστικό κόμμα Τουρκίας)].
 
Ένα απ’ τα παραλειπόμενα ωστόσο που έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αγγίζει το φλέγον θέμα των τεταμένων σχέσεων Τουρκίας-Αμερικής είναι το γεγονός της οξείας κριτικής της δεύτερης στην πρώτη για τη βάναυση συμπεριφορά της τουρκικής Αστυνομίας σε βάρος των εξεγερμένων φοιτητών, κάποιοι από τους οποίους δέχθηκαν ακόμα και σεξουαλικές επιθέσεις απ’ τους Τούρκους αστυνομικούς.
 
Φορτισμένος απ’ όλα αυτά και από τον πρόσφατο αποκλεισμό της χώρας του απ’ τον κατάλογο των χωρών των οποίων οι πολίτες μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, βγήκε ο Ταγίπ Ερντογάν – ως μαινόμενος ταύρος – και ξέσπασε οργισμένος στις ΗΠΑ κατηγορώντας τες ευθέως για ”παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του”, με αφορμή τη δυσαρέσκεια της τουρκικής νεολαίας εναντίον του:
– Είναι εκτός ορίων το να προσπαθεί κάποιος να παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποιητικά στοχοποιώντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ λίγες μέρες αργότερα – βγαίνοντας από τζαμί στο Καντίκιοϊ (ελληνική Χαλκηδόνα, αποικία των Μεγαρέων το 675 πΧ), όπου πήγε να προσευχηθεί – επιτέθηκε εκ νέου κατά των εξεγερμένων φοιτητών, φορτισμένος κι απ’ τις νέες αναταραχές και συλλήψεις (250 στην Κωνσταντινούπολη και άλλων 19 στην Άγκυρα) που γυρνούσαν την Τουρκία στο 2013, τότε που εκδηλώθηκε το ”κίνημα του Πάρκου Gezi”, με αφορμή την ανοικοδόμηση ενός εμπορικού κέντρου στη θέση του μικρού πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.  
 
– Τι είστε εσείς, ρώτησε απευθυνόμενος δια των Μέσων (με ύφος αυστηρό και υποτιμητικό) τους νέους και τις νέες που σήκωσαν επαναστατικό ”μπαϊράκι” κάνοντας έφοδο στο γραφείο του πρύτανη της επιλογής του. Είστε εσείς φοιτητές ; Είστε εσείς σπουδαστές ; Η μήπως είστε τρομοκράτες, που επιτεθήκατε και προσπαθήσατε να καταλάβετε το γραφείο του πρύτανη; Αυτή η χώρα δεν θα γίνει μια χώρα όπου κυριαρχούν οι τρομοκράτες. Αυτό δεν πρόκειται με τίποτε να το επιτρέψουμε, θέλω να γίνει γνωστό. Για αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε ότι είναι απαραίτητο. Πλέον σε αυτή τη χώρα δεν θα συμβεί περιστατικό σαν του Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ και δεν θα επιτραπεί να συμβεί…
 
Είναι φανερό ότι το εν λόγω ”κίνημα” ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις στον ”γίγαντα” Ερντογάν, γιατί άφησε πίσω του 6 νεκρούς και τραυματίες και σήμανε την απαρχή της μεταστροφής της τουρκικής κοινής γνώμης εναντίον της αυταρχικής πολιτικής του.  
 
Ναι, το ”κίνημα του Πάρκου Gezi” (που αποτελεί σήμερα φάρο ελπίδας για όσους αντιστέκονται στο αυταρχικό καθεστώς του Τούρκου Προέδρου) είναι ένα αγκάθι που δεν ξεπέρασε ο ίδιος ακόμα, όπως δεν ξεπέρασε και ένα άλλο ”αγκάθι” που ακούει στο όνομα ”Οσμάν Καβαλά” (φυλακισμένο απ’ τον ίδιο φιλάνθρωπο επιχειρηματία τον οποίο κατηγορεί ως εκπρόσωπο τύπου του Σόρος ο Ερντογάν, ενώ τη γυναίκα του ως προβοκάτορα στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου).
 
Ο χείμαρρος επιθετικότητας του Ταγίπ Ερντογάν ανακόπηκε για λίγο σ’ ένα σημείο μόνο στο Καντίκιοϊ. Εκεί που μιλούσε για τον εκλεκτό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού, του οποίου το εγκώμιο έπλεξε με μελιστάλακτο ύφος λέγοντας: ”Ο κύριος Μελίχ είναι ένας άνθρωπος που έχει γίνει πρύτανης σε δυο πανεπιστήμια. Προέρχεται από το Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής… και είναι ένας άνθρωπος και φίλος πετυχημένος στον τομέα του”.
 
Ύστερα επανήλθε και πάλι στις προειδοποιητικές βολές του με στόχο – αυτήν τη φορά – τους εξωγενείς παράγοντες που ”προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία”: την Αμερική και την Ευρώπη.  
 
Για την Αμερική και την Ευρώπη (την οποία στοχοποίησε στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν) είχε πολλά μαζεμένα ο Ταγίπ Ερντογάν για δύο κυρίως λόγους, πέραν της παρέμβασης αμφότερων στα εσωτερικά της χώρας του με αφορμή τις φοιτητικές διαδηλώσεις
 
Ο πρώτος λόγος ήταν ότι η Αμερική απαίτησε πριν λίγες μέρες την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, σε μια σημαντική στροφή της πολιτικής Μπάιντεν από εκείνην του Ντόναλντ Τραμπ”.  
 
Και ο δεύτερος είχε να κάνει με τις πληροφορίες που πήρε από μια δημοσίευση της Mary Fitzgerald (ειδικής επί θεμάτων Λιβύης και συνεργάτιδας του ινστιτούτου ICSR, Διεθνούς Κέντρου για την Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης με έδρα το King’s College του Λονδίνου) – η οποία έλεγε ότι ”ο Γάλλος Πρόεδρος έχει σχέδιο ‘εξανδραποδισμού’ Τούρκων και Τζιχαντιστών από την Λιβύη, με την στήριξη και των ΗΠΑ”!!!
 
Με τα δεδομένα αυτά, ποιος είδε τον Θεό (τον Αλλάχ, εν προκειμένω) και δε φοβήθηκε ακούγοντας τον Ερντογάν να περνά απ’ την άμυνα στην επίθεση και να βάλλει ατάκτως – έξω από το τζαμί του Καντίκιοϊ – επί Αμερικανών και Ευρωπαίων:  
 
– Στην Αμερική να πω το εξής, ξεκαθάρισε με οργίλο ύφος. Εξ ονόματος της δημοκρατίας, δεν ντρέπεστε καθόλου για τα γεγονότα που έγιναν προεκλογικά στη χώρα σας ; Είδαμε πως όλοι απειλούσαν ο ένας τον άλλον. Πιάσατε κορυφή στον ρατσισμό. Κι έπειτα πώς θα εξηγήσετε σε όλο τον κόσμο ότι οι αστυνομικοί σας εκεί έβαλαν κάτω και σκότωσαν γονατιστούς έγχρωμους πολίτες σας; κατέληξε αιχμηρά απευθυνόμενος στους Αξιωματούχους της Αμερικής, αφού τους επέπληξε προηγουμένως σαν δάσκαλος τους άτακτους μαθητές του.  
 
Στο τέλος τόξευσε με τα δηλητηριώδη βέλη του τους Ευρωπαίους της ΕΕ, οι οποίοι τον κατέκριναν για την παρέμβασή του στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, που προκάλεσε τις φοιτητικές διαδηλώσεις σε βάρος του. Η επίθεση Ερντογάν ήταν άκρως χλευαστική σε βάρος του Γάλλου Προέδρου, τον οποίο χαρακτήρισε ανίκανο να διαχειριστεί τις διαδηλώσεις στη δική του χώρα…
 
– Βρε, Μακρόν, του είπε με καυστικό ύφος. Κοίτα να ρυθμίσεις πρώτα το θέμα των ”κίτρινων γιλέκων”,. πριν πάρεις στο στόμα σου την Τουρκία. Αυτήν τη στιγμή όλα τα κίτρινα γιλέκα, οι πολίτες σου, είναι στο δρόμο. Κι εσύ δεν μπορείς να λύσεις αυτό. Λύσε πρώτα αυτό κι ύστερα ασχολήσου με τη δική μας χώρα, που ευτυχώς δεν έχει τέτοιο βάσανο. Αλλά οι ξένοι αυτήν τη στιγμή προσπαθούν να διαταράξουν τη γαλήνη μας…
 
Σε κάθε άλλη περίπτωση παρόμοιες μεγαλοστομίες και προσβολές σε βάρος των ξένων επικριτών της πολιτικής του θα ξεσήκωναν θύελλα ενθουσιασμού και ”μπράβο” μετά πολλών επαίνων απ’ τους αυλοκόλακες και τους απλούς οπαδούς τουΤούρκου Προέδρου, οι οποίοι θαύμαζαν μέχρι πρότινος την αθυροστομία και την έπαρσή του.
 
Όμως, – φευ!.. – παρήλθε ανεπιστρεπτί, ως φαίνεται, ο καιρός που ο επιτήδειος ”τύραννος” και ”σουλτάνος” προκαλούσε φρενίτιδα ενθουσιασμού σε κάθε εμφάνιση ή δήλωσή του. Τώρα είναι η ώρα της απολογίας περί των πεπραγμένων της αυταρχικότητάς του, με κριτές και επικριτές όχι τους πολιτικούς του αντιπάλους ούτε τους ξένους κατηγόρους του, αλλά την νεολαία της χώρας του που εκπροσωπεί τον λαό του.
 
Ο ασκός του Αιόλου εναντίον του άνοιξε ήδη. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ως άτυποι θεματοφύλακες της ”κεμαλικής” δημοκρατίας, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον λαλίστατο Τούρκο ”σουλτάνο”, όπου διαγράφουν μονοκονδυλιά τον αυτάρεσκο τίτλο του και του θυμίζουν ”την αιτία και τα αιτήματα” των ενεργειών τους.
 
Του θυμίζουν τις αναξιοκρατικές, αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις του στο πανεπιστήμιό τους, τις ρατσιστικές και απάνθρωπες αναφορές του στους ”διεστραμμένους” ΛΟΑΤΚΙ (ομοφυλόφιλους) και LBGTI (αμφιφυλόφιλους), τη βία που άσκησαν μέλη του κόμματός του (AKP) σε ανθρακωρύχους της ”Soma Holding” (301 μέλη της οποίας βρήκαν φρικτό θάνατο, εν ώρα εγασίας, τον Μάιο του 2015) και τα γιουχαΐσματα των δικών του στην μάνα του 14χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος πυροβολήθηκε το 2013 απ’ την τουρκική αστυνομία στη διάρκεια των γεγονότων του Γκεζί, στη συνοικία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
 
Ο αυτοέλεγχος σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίος κι αυτόν τον έχει απωλέσει προ πολλού ο Ταγίπ Ερντογάν εκτοξεύοντας τα χοληφόρα βέλη του στους ζωντανούς και πεθαμένους εχθρούς του (”Ο βυθός του Αιγαίου είναι γεμάτος από τους παππούδες σας”, Μάρτιος του ’18 – ” Οι παππούδες σας ήρθαν εδώ και έφυγαν μέσα σε φέρετρα”, Μάρτιος του ’19, είπε – μεταξύ άλλων ύβρεων – για τους Έλληνες πρόσφυγες του 1922).
 
Ο καιρός έχει γυρίσματα, όμως, και για τον ”δάσκαλο” του ισλαμοφασισμού νεο- Οθωμανό Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ακούγοντας την φοιτητική νεολαία της χώρας του να του παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας.
 
Την νεολαία που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο μια προφητική ρήση του Άγγελου Τερζάκη. Μια ρήση που ταιριάζει γάντι όχι μόνο στον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και σ’ όσους κουνούν το δάχτυλο σε κάθε λαό σκαρφαλωμένοι σε ”καθέδρα” εξουσίας:
 
”Όλο και περισσότερο, από δω κι εμπρός, ο διδάσκων θα κρίνεται, ο ηγέτης θα ελέγχεται, ο γονιός θα πρέπει να δείχνεται άξιος της αποστολής του… Ανατέλλει μια εποχή όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ξέρει πως το δύσκολο δεν είναι ν’ ανέβεις, αλλά να σταθείς. Πως η Πολιτεία σου και μόνο θα σε στηρίζει. Όχι ο τίτλος σου…”
 
Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας) 

https://koukfamily.blogspot.com/

Φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα

 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα

Δρόμοι χωρίς αυτοκίνητα, παιδιά που παίζουν σε πλατείες και πάρκα, πόλεις αγνώριστες, στιγμές που μοιάζουν αξεπέραστες –ειδικά αν τις κοιτάς μέσα από τον κατά τι παραμορφωτικό φακό της νοσταλγίας, που αφήνει απέξω φτώχιες, στερήσεις, ανισότητες και κοινωνικούς κώδικες πολύ διαφορετικούς από τους δικούς μας. 
Ας είναι. Ακόμα κι έτσι, οι νοσταλγικές φωτογραφίες της παλιάς Ελλάδας παραμένουν γοητευτικές...

1. Η Θεσσαλονίκη του 1930
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
2. Ένα πολύ γνώριμο σημείο στην Αθήνα, αρχές δεκαετίας του ’50
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
3. Καρτποστάλ που κυκλοφορούσε την πενταετία 1925-1930: Αγορά Μπεζεστένι στην Θεσσαλονίκη
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
4. Έλληνες μετανάστες επιβιβάζονται σε βάρκες που θα τους πάνε μέχρι το πλοίο για την Αμερική. Στο λιμάνι της Πάτρας, 1910
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
5. Τραμ στην Πλατεία Ομονοίας, αρχές της δεκαετίας του ’50
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
6. Το λιμάνι της Κέρκυρας το 1928
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
7. Η Οδός Αριστομένους της Καλαμάτα; κατά το μεσοπόλεμο.
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
8. Η Πάτρα, όπως ήταν το 1939
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
9. Bόλος. Η οδός Δημητριάδος και το τραμ της πόλης, περίπου το 1950
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
10. Δημοτικό Σχολείο στην Ήπειρο, το 1950
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
11. Δημοτικό Σχολείο Καναλίων Βόλου, το 1949
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
12. Η Σκόπελος, το 1965
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
13. Η αθηναϊκή οδός Ακαδημίας, τη δεκαετία του ’50
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
14. Η παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, την δεκαετία του ’70
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
15. Όσο απίστευτο και αν μοιάζει, αυτό είναι το «Στάδιον» (ναι, το Καλλιμάρμαρο) το 1880, πριν τις μαρμάρινες κερκίδες.
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα
16. Στα Τρίκαλα, τη δεκαετία του ’50
perierga.gr - 16 φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδαhttps://www.epirusblog.gr/

Γεύσου τις στάλες τις βροχής, το κρύο που σου μουδιάζει τα μάγουλα! Τον ήλιο που ζεσταίνει την καρδιά και σου φωτίζει την ψυχή.

 

Γράφει ο Τριστάνος

Όταν αρχίζεις να πονάς, τότε καταλαβαίνεις ότι το πιο πολύτιμο πράγμα που υπάρχει, είναι η υγεία μας. Τότε αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή και δεν πρέπει να την λαμβάνουμε έτσι!

Αστραπιαία όλα αλλάζουν και στη σκέψη σου δεν υπάρχει τίποτα άλλο, μόνο φόβος!

Τότε αρχίζεις να στρέφεσαι στο θεό και σε δυνάμεις που δεν πίστευες παλαιότερα.

Όταν αρχίζεις να πονάς, τότε κοιτάζεις τους ανθρώπους γύρω σου με άλλο μάτι. Η οποιαδήποτε έπαρση και ανωτερότητα που ένιωθες, χάνεται αμέσως και το βλέμμα σου ψάχνει με αγωνία για βοήθεια παντού.

Αρχίζεις να εκτιμάς κάθε στιγμή που ο πόνος υποχωρεί και νιώθεις χαρούμενος, μόνο και μόνο που δεν πονάς!

Ξαφνικά αρχίζεις να παρατηρείς την φύση με άλλο μάτι και πράγματα που δεν πρόσεχες στο παρελθόν, αποκτούν ουσία και βαρύτητα.

Δίνεις τεράστια σημασία στο χρόνο και προσπαθείς να κάνεις όσο περισσότερα μπορείς, την κάθε μέρα που περνάει.

Οι μέρες είναι πολύτιμες πλέον, οι ώρες· ακόμη και το κάθε λεπτό που περνάει.

Όταν αρχίσει ο πόνος, επιδιώκεις να βλέπεις τους αγαπημένους σου όσο συχνότερα γίνεται και να απολαμβάνεις τη συντροφιά τους στο έπακρο.

Αποφασίζεις να μιλήσεις στο γείτονα που είχατε τσακωθεί για έναν λόγο, που δεν θυμάσαι πλέον και ό, τι πίκρα είχες στην καρδιά σου, αρχίζει να μαλακώνει.

Δουλεύεις λιγότερο και ταξιδεύεις στα μέρη που πάντοτε ήθελες να πας, όμως ποτέ δεν πήγες, γιατί δεν προλάβαινες λόγω υποχρεώσεων.

Δυστυχώς δεν τα απολαμβάνεις όσο θα ήθελες, όμως θέλεις να δεις όσα μπορείς περισσότερα!

Όταν αρχίζεις να πονάς, δεν σε ενοχλεί τίποτα που σε ενοχλούσε παλιά. Ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε οι συνθήκες εργασίας που δυσκόλεψαν, ούτε το κουτσομπολιό της ξαδέρφης σου, ούτε εκείνος ο χαμένος έρωτας που σε παράτησε τότε και νόμιζες ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.

Και απορείς γιατί δεν τα είχες προσέξει όλα αυτά; Απορείς γιατί δεν ήσουν ευτυχισμένος με όλα αυτά που είχες;

Γιατί έβρισκες λόγους για να γκρινιάξεις, να στεναχωρεθείς, να μαλώσεις και να πιεστείς;

Γιατί δεν κοιμόσουν τα βράδια, επειδή το παιδί σου έφερε έναν κακό βαθμό;

Γιατί έτρεχες όλη μέρα να τα προλάβεις όλα, λες και εσύ θα έσωνες τον κόσμο;

Έφτανες στο σημείο να κατακρίνεις τον εαυτό σου και να τον πιέζεις για κάθε λάθος σου, λες και οι άλλοι είναι τέλειοι.

Ενώ τώρα είσαι ευτυχισμένος, όταν σταματάει για λίγο ο πόνος!

Ξύπνα λοιπόν!


Σταμάτα να δίνεις σημασία πλέον, σε ανούσια θέματα και να χαλιέσαι κάθε μέρα. Δες την ομορφιά σε κάθε πράγμα γύρω σου.

Γεύσου τις στάλες τις βροχής, το κρύο που σου μουδιάζει τα μάγουλα! Τον ήλιο που ζεσταίνει την καρδιά και σου φωτίζει την ψυχή.

Είσαι ζωντανός, απόλαυσέ το. Γέλα, περπάτα, ταξίδεψε, αγκάλιασε.

Τώρα που μπορείς! Μην αφήνεις τίποτα για αργότερα.

Απόλαυσε τη ζωή σου τώρα, που δεν πονάς!


Ζήσε, πριν να είναι αργά!


https://thesecretrealtruth.blogspot.com/

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ[Ετσι,γιά νά μήν τά μπερδεύουμε....]


 

"Για βόλια τ'ασημόκουμπα βάζαμε στα τουφέκια
χωρίς νερό, χωρίς ψωμί, χωρίς κανά προσφάϊ "
Τον Ξεσηκωμό δεν τον έκαναν λευκοντυμένα ευγενικά τσολιαδάκια που άκουγαν Μότσαρτ και Μπετόβεν· που χόρευαν λεπτεπίλεπτα βαλς σε σαλόνια με αφράτες πολυθρόνες και πολύχρωμες μεταξωτές ταπετσαρίες στους τοίχους. Τον κάμανε αγριάνθρωποι μουστακαλήδες, που φορούσαν λερή φουστανέλλα και τρύπια τσαρούχια, αποφασισμένοι για ζωή και θάνατο. Χόρευαν τον πρωτόγονο πυρρίχιο χορό τους, τον "τσάμικο", με γκρινιάρηδες ζουρνάδες και πολεμικά σκληρόηχα νταούλια που αντηχούσαν βαριά, πέρα ως πέρα στα πέτρινα χωριά τους. Αρχέγονοι ρυθμοί και μελωδίες που ήχησαν άλλοτε σε χαροκόπι και άλλοτε σαν πολεμιστήριο σάλπισμα και χορός στρατολόγησης πολεμιστών (Γραβιά, 1821).
Άνθρωποι-θεριά, που το μάτι τους γυάλιζε από την φλογερή επιθυμία για "μιας ώρας ελεύθερη ζωή" (Ρήγας, 1797), σαν εκείνη που απολάμβαναν οι αητοί κι οι πέρδικες στα πετρωτά και δασωμένα βουνά τους (Κατσαντώνης). Παλληκαράδες αληθινοί, που προκαλούσαν τούς πανικόβλητους οθωμανούς "σταθήτε ωρέ περσιάνοι να μετρηθούμε !" (Νικηταράς). Που από την κορφή του λόφου σήκωναν προς τον σαστισμένο εχθρό περιπαικτικά/υποτιμητικά τη φουστανέλλα τους και του έδειχναν ποιον είχαν διορίσει στρατηγικό συμβουλάτορά τους (Καραϊσκάκης, 1827). Που σαν άλλοι Λεωνίδες, ευρισκόμενοι στην πιο δεινή θέση, ειρωνεύονταν τους μουρτάτες πως "τα κλειδιά της πόλης είναι κρεμασμένα στις μπούκες των κανονιών μας" (Μεσολόγγι, 1826). Ψημένοι πολεμιστάδες, που βάζαν τούς δεκάχρονους υιούς τους να ματώσουν για πρώτη φορά στην μάχη τ´ άρματα και να τα τιμήσουν (Καστάνιτσα, 1780).
Τον Ξεσηκωμό, δεν τον έκαναν κυριλέδες νησιώτες "έμποροι", που κάτεχαν από διεθνείς συναλλαγές, ναυτικό δίκαιο και χρηματοπιστωτικές αξίες. Τον έκαμαν θαλασσοδαρμένοι πειρατές, που έσπαγαν με τη ναυτοσύνη τους αποκλεισμούς της θαλασσοκράτειρας Αγγλίας για να μπουν στα λιμάνια, γιατί δεν κάτεχαν κανέναν αξιώτερο από τον εαυτό τους να τους δίδει διαταγές. Με θράσος, αν και αιχμάλωτοι, κοίταξαν κατάματα τον ναύαρχο Νέλσωνα και τόλμησαν να του πουν "αν σε είχα στα χέρια μου,θα σε κρεμούσα απ´ το κατάρτι !" (Μιαούλης, 1802). Τον έκαναν τα καταδρομικά "Μαύρα Καράβια" του Γιάννη Σταθά, που πρώτα σήκωσαν την σύγχρονη γαλανόλευκη κι έκαναν "το πέλαο να κοκκινήσει" (Σκιάθος, 1808).
Τον Ξεσηκωμό, δεν τον έκαναν ξιπασμένες φεμινίστριες. Τον έκαναν αντρογυναίκες-καπετάνισσες που τίμησαν το οικογενειακό τους όνομα, που διέθεσαν την περιουσία τους και τους γυιους τους στον Αγώνα, σαν την μάνα Υψηλάντισσα και την Μαυρογένους ή που καβάλησαν τα καράβια των αντρών τους, σαν την Μπουμπουλίνα και που βρόντηξαν τα άρματα των αντρών τους, σαν την Δέσπω ή που ντύθηκαν αντρικά μόνο και μόνο για να μπουν στον Αγώνα (τραγούδι της Αρκαδιανής). Τον έκαναν με σπαρτιάτικη νοοτροπία, οι Μανιάτισσες με τα δρεπάνια στα χέρια (Διρός, 1826) που σήκωσαν το άξια το βάρος του Αγώνα την στιγμή που οι άντρες τους πολεμούσαν αλλού (Βέργα, 1826). Τον έκαναν οι σκληρές νοικοκυρές του χωριού, που ζύμωναν για τα παλληκάρια, που φύλαγαν στο πόστο των αντρών για να ξαποστάσουν κι εκείνοι μια στάλα, που γέμιζαν τα τουφέκια των σκοπευτών στον λίγο χρόνο ανάμεσα σε δυο βολές. Οι γυναίκες και τα μωρά τους, που έφτιαχναν μπαρουτόβολα στους μύλους της Δημητσάνας. Οι γυναίκες και τα πιτσιρίκια, που ξυπόλητοι ή με τα γαϊδουράκια τους ανέβαιναν τα βουνά σαν μαντατοφόροι κι εφοδιαστές.
Τον Ξεσηκωμό, δεν τον έκαναν άεθνοι προλετάριοι. Τον έκαναν νοικοκυραίοι και απλοί χωριάτες, οι φορείς ενός πολιτισμού με τις ρίζες του στο άμεσο ιστορικό παρελθόν μας, που αναγνώριζαν πως ο Βασιλιάς μας εσκοτώθη και καμιά συνθήκη δεν έκαμε με τους Τούρκους (Κολοκοτρώνης προς τον Αμιλτον).
Τον Ξεσηκωμό, δεν τον έκαναν άεργοι ρεμπεσκέδες επειδή δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν. Ήταν ο ανθός της ελληνικής νεολαίας, που διαβιούσε στις ακμάζουσες ελληνικές παροικίες της Ρωσίας, της Κεντρικής Ευρώπης και της Ιταλίας, που σπούδαζε στα πανεπιστήμιά τους. Τα εικοσάχρονα αυτά παιδιά, προέλασαν και πέθαναν στα Βαλκάνια εμπνεόμενα, όχι από το αόριστο γι αυτούς και ξένο κίνημα του Διαφωτισμού, αλλά από τη δόξα και πολεμική ισχύ της Αρχαίας Θήβας. Εμπνεόμενα από το πολίτευμα του Τίμιου Σταυρού που αποτύπωσαν στην Πολεμική τους Σημαία με την βυζαντινή επιγραφή ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ (Δραγατσάνι, 1821).
Τον Ξεσηκωμό, δεν τον έκαναν διορισμένοι "άριστοι". Τον έκαναν μπαρουτοκαπνισμένοι βετεράνοι, που την στρατηγία τους την επιβεβαίωναν στη μάχη και τα αριστεία τα ελάμβαναν μετά την έκβασή της (Κεφαλόβρυσο, 1823). Οι στρατιώτες που δεν ξέρανε από ασκήσεις "ακριβείας" και "πυκνής τάξεως", αλλά καταλάβαιναν άριστα τα παραγγέλματα "φωτιά Έλληνες !", "κώλο με κώλο, ρεεεε !" (Μάχη της Γράνας, 1821).
Τον Ξεσηκωμό τον έκαναν οι παπάδες του χωριού, που με το ένα χέρι έβαναν ευλογητό και με το άλλο έπαιρναν ανελέητα κεφάλια. Που στάθηκαν ανδροπρεπώς στα ταμπούρια τους μπροστά σε τακτικό στρατό και δεν καταδέχθηκαν να μαζέψουν τα καρφοπέταλα του Μπραΐμη (Μανιάκι, 1825).
Κι όσο θρασείς κι ατρόμητοι αν ήσαν μπροστά στους ανθρώπους, όσο παράτολμοι καταδρομείς κι αν ήσαν στη μάχη, με τόση ταπεινότητα έκαναν την ενδοσκόπησή τους, και μονολόγησαν στην προσευχή τους πριν τη μάχη "Κωσταντή, σήμερα θα πεθάνεις" (Κανάρης, 1822). Με τόση αποφασιστικότητα πριν το μαρτύριο ομολόγησαν Πατρίδα και Πίστη "Γραικός γεννήθηκα, γραικός θέ να πεθάνω" (Διάκος, 1821).
Στην Επανάσταση, δεν ρίξαμε γαρύφαλα κι αγάπες, ρόδα κι αμφιβολίες. Ρίξαμε μπαρούτι και μολύβι, φωτιά και θειάφι. Σύραμε με σιγουριά τα γιαταγάνια. Ξεσκίσαμε -κυριολεκτικά- κόσμο και κοσμάκη. Σφάξαμε ανελέητα κάθε μουσλίμι που βρέθηκε στον δρόμο μας, με κάθε πρόσφορο και βάρβαρο τρόπο, από το Δραγατσάνι ως την Κύπρο, γιατί ο πόλεμος δε συγχωρεί ευαισθησίες. Τ´ αγαρηνά κορμιά στρώθηκαν στους δρόμους και τα άλογά μας δεν πάταγαν καλντερίμι πια (Τριπολιτσά, 1821). Με τα κεφάλια τους κι ασβέστη, χτίσαμε πυραμίδες μακάβριες (Τρίκορφα 1779, Αράχωβα 1826), τρόπαια φοβερά για να σκιάζονται παντοτινά οι οχτροί. Κάναμε "μάνες δίχως γυιους, γυναίκες δίχως άνδρες, μωρά παιδιά δίχως μανάδες". Ταΐσαμε όλα τα μαυροπούλια του Μωριά, της Ρούμελης και της Ηπείρου με τούρκικο κρέας. Κλαίγαν στην Τουρκιά τα χάνια γι' άλογα και τα τζαμιά γι' αγάδες (Δερβενάκια, 1822) . Ήμασταν οι φοβεροί τουρκομάχοι, που βαφτιστήκαμε σαν Χριστιανοί μία φορά με το λάδι και σαν Έλληνες μία με το αίμα των εχθρών μας για την ελευθερία της Πατρίδος (Βαλτέτσι, 1821). Και τύψεις δεν είχαμε· ούτε μετανιώσαμε ποτέ· ούτε απολογηθήκαμε για τα πολεμικά, τρομερά αλλά τίμια, έργα μας. Μόνο κουράγιο δίναμε στον αποκαμωμένο εαυτό μας, σφίγγαμε τα δόντια μέσα στη φρίκη της σφαγής, για να συνεχίσουμε να σφάζουμε : "κουράγιο Νικήτα, τούρκους σφάζεις !" (Δερβενάκια, 1822) . Η λύσσα, το μίσος, η θέληση για αποτίναξη της Οθωμανικής τυρρανίας ήταν η κινητήριος δύναμή μας κι ο όλεθρος το αποτέλεσμά της. Μείναμε πιστοί στον όρκο "τούρκος μη μείνει στον Μωριά, μηδέ στον κόσμον όλον". Τους πολεμήσαμε, κάναμε το αίμα τους να τρέξει με ό,τι όπλα διαθέταμε. Και τ´άκουγε απ´ απέναντι ο ποιητής : κούφια ντουφέκια, σμίξιμο σπαθιών, ξύλα, πελέκια, τρίξιμο δοντιών ! " (Ύμνος εις την Ελευθερίαν, 1823).
Και φανήκαμε πρόθυμοι να πάρουμε το ρίσκο του πολέμου. Να βιώσουμε χωρίς δισταγμό τον Θάνατο, αν δεν μπορούμε να έχουμε Ελευθερία. Να μετρηθούμε στα ίσα με τον Χάροντα στα αιώνια Μαρμαρένια Αλώνια του Διγενή και του Μεσολογγιού. Μας έσφαξαν κι εκείνοι, όπου μας βρήκαν, με τον πιο απάνθρωπο τρόπο για να μας λυγίσουν. 800.000 νεκρούς θρηνήσαμε στον Αγώνα. Σφαγμένους και εξαναποδισμένους (Ψαρρά, Χίος, Κρήτη, Κύπρος, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία), καμμένους (Κάσσος), πεσόντες στις μάχες, λιμοκτονήσαντες (Μεσολόγγι), ανυπότακτους αυτόχειρες (Κούγκι, Ζάλογγο, Μονή Σέκου, Μεσολόγγι, Νάουσα), τιμωρημένους αυτόμολους, θύματα των εμφυλίων πολέμων, πυρπολυμένα χωριά, ισοπεδωμένες περιουσίες, κομμένα καρποφόρα δέντρα. Αλλά θαρρετά τους μηνύσαμε πως πέτρα απάνω στην πέτρα να μην αφήσουν, έστω κι ένας από εμάς να μείνει όρθιος, θα τους πολεμούμε· να βγάλουν απ´το νου τους το προσκύνημα (Κολοκοτρώνης, 1827).
"Το Ελληνικόν Εθνος, το υπό την φρικώδη Οθωμανικήν δυναστείαν, μη δυνάμενον να φέρη τον βαρύτατον και απαραδειγμάτιστον ζυγόν της τυραννίας, και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας, κηρύττει σήμερον, διά των νομίμων Παραστατών του, εις Εθνικήν συνηγμένων Συνέλευσιν, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και Ανεξαρτησίαν" (Προοίμιο Συντάγματος. Επίδαυρος, 1822).
Η Επανάσταση, ο Ξεσηκωμός του Γένους, ήταν ολοκληρωτικός ΠΟΛΕΜΟΣ.
Όλα τα άλλα γεγονότα της περιόδου είναι απλές υποσημειώσεις σε αυτόν.

https://enaasteri.blogspot.com/

Τι είναι οι αλκυονίδες μέρες – Ο μύθος της Αλκυόνης

 Η Αλκυόνη (Alcedo atthis) – το σημερινό ψαροπούλι- είναι ένα πολύ εντυπωσιακό πουλί, με μπλε ελεκτρίκ φτέρωμα και πορτοκαλοκόκκινα φτερά στο στήθος της. Ένας μεσαιωνικός μύθος της Βόρειας Ευρώπης λέει ότι το χρώμα της Αλκυόνης ήταν στην αρχή γκρίζο. Όμως όταν έγινε ο βιβλικός κατακλυσμός, πέταξε κατευθείαν ψηλά στον ουρανό για να μπορέσει να παρατηρήσει τα νερά. Πετώντας όμως τόσο κοντά στον ήλιο το στήθος της τσουρουφλίστηκε και έγινε κόκκινο από τις ακτίνες του και η ράχη της μπλε από το χρώμα του ουρανού.

perierga.gr - Τι είναι οι αλκυονίδες μέρες

Σύμφωνα με τον πανάρχαιο μύθο μας, ήταν κάποτε μια χαρούμενη και ευτυχισμένη γυναίκα, κόρη του Θεού των ανέμων, του Αιόλου -που ζούσε στ ‘ακρογιάλια της θάλασσας με τον άντρα της Κήυκα και αλληλοαποκαλούνταν Ζευς και Ήρα. Για την ασέβειά τους όμως αυτή προς τον Δία οργίστηκε τόσο πολύ ο πρώτος των Θεών και μεταμόρφωσε τον Κήυκα σε όρνιο. Ξετρελαμένη τότε η δύστυχη γυναίκα, έτρεχε από δω και από κει στις ερημιές στις βαλτώδεις εκβολές των ποταμιών και μέσα στις πυκνές τους καλαμιές, για να βρει τον αγαπημένο της. Οπότε, οι θεοί του Ολύμπου την λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε πουλί, τη γνωστή μας Αλκυόνη, για να ψάχνει και στις θάλασσες μήπως εκεί βρει τον χαμένο της άντρα. Ωστόσο όμως η δυστυχία εξακολουθούσε να την συντροφεύει, γιατί αντίθετα από τ ‘άλλα πουλιά που γεννούν και κλωσούν τ’ αυγά τους την άνοιξη, αυτή γεννάει μέσα στη βαρυχειμωνιά, οπότε μανιασμένα τα κύματα της θάλασσας τέτοιον καιρό, της άρπαξαν αυγά και πουλιά κάνοντάς την να κλαίει σπαραχτικά.

perierga.gr - Τι είναι οι αλκυονίδες μέρες

Οι Θεοί που τόσο σκληρά είχαν τιμωρήσει την κόρη του Αιόλου, διέταξαν τότε τη θάλασσα και τους ανέμους να ησυχάσουν, να γίνει καλοκαιρία για δύο εβδομάδες, για όσες ημέρες η Αλκυόνη κλωσά τα αυγά της, εξ ου και οι Αλκυονίδες μέρες (15 Δεκεμβρίου-15 Φεβρουαρίου). Μια τέτοια ωραία και ποιητική ερμηνεία δόθηκε από τον πανάρχαιο αυτόν ελληνικό μύθο για την καλοκαιρινή αυτή παρεμβολή μέσα στην καρδιά του χειμώνα, που δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με τη σημερινή επιστημονική εξήγηση του φαινομένου αυτού, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία μιλάει για εξίσωση των βαρομετρικών πιέσεων μεταξύ της νοτίου και βορείου Ευρώπης.


https://perierga.gr/


Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Οι μπαταρίες από κάνναβη είναι πιο ισχυρές από τις μπαταρίες λιθίου.

 

Μια ομάδα Αμερικανών και Καναδών επιστημόνων έχουν αναπτύξει μια μπαταρία χρησιμοποιώντας ίνες κάνναβης , ένα υλικό πολύ φθηνότερο από το λίθιο ή το γραφένιο. Θερμαίνοντας τις ίνες κάνναβης για 24 ώρες στους 176 βαθμούς κελσίου οι επιστήμονες μπόρεσαν να παράγουν νανο-φύλλα άνθρακα. Ο Δρ David Mitlin του Πανεπιστημίου Clarkson της Νέας Υόρκης και η ομάδα του χρησιμοποίησαν αυτές τις ίνες κάνναβης και δημιούργησαν υπερπυκνωτές «στο ίδιο επίπεδο ή καλύτερα από το γραφένιο».

Αυτή η ανακάλυψη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη συνάντηση της American Chemical Society στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Nano (1). Επικεφαλής της ομάδας, Δρ David Mitlin από το Πανεπιστήμιο Clarkson, Νέα Υόρκη.

«Κατασκευάζουμε υλικά που μοιάζουν με γραφένιο για το ένα χιλιοστό της τιμής - και το κάνουμε με απόβλητα», ανέφερε ο Miltin. «Η κάνναβη που χρησιμοποιούμε είναι απολύτως νόμιμη για να αναπτυχθεί. Δεν έχει καθόλου THC - οπότε δεν υπάρχει αλληλεπιδραση με ψυχαγωγικές δραστηριότητες. "

Οι περισσότερες μπαταρίες κινητών,αυτοκινήτωναλλά και ηλεκτρικών εργαλείων σήμερα κατασκευάζονται από μπαταρίες ιόντων λιθίου ή γραφένιου υλικά σπάνια και ακριβά. Πρόσφατες έρευνες και πειράματα έδειξαν ότι οι μπαταρίες κάνναβης είναι πιο ισχυρές από τις μπαταρίες λιθίου και γραφένιου. Το γραφένιο είναι ένα συνθετικό υλικό άνθρακα που είναι ελαφρύτερο από το φύλλο αλουμινίου . Ευτυχώς, η κάνναβη κοστίζει ένα μικρό κλάσμα της τιμής του γραφένιου.

Η ισχύς μιας τυπικής μπαταρίας λιθίου Amp-hour = 70mAh / g ενώ η ισχύς Amp-hour μιας μπαταρίας κάνναβης = 300mAh / g . (2) Συγκριτικά η νέα μπαταρία της Tesla κατασκευάζεται από φωσφορικό σίδηρο λιθίου, το οποίο υποτίθεται ότι διαρκεί δύο φορές περισσότερο από τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το κόστος για την κατασκευή υπερπυκνωτών κάνναβης είναι πολύ φθηνότερο σε σύγκριση με τους υπερπυκνωτές με βάση το γραφένιο. Είναι μια πιο οικονομικά αποδοτική τεχνολογία που χρησιμοποιεί τον εσωτερικό φλοιό του φυτού που καταλήγει συνήθως στα σκουπίδια.

(1) https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nn400731g
(2) https://www.cannabistech.com/articles/the-hemp-battery-performs-better-than-the-lithium-battery/


Τάσος Τσακάλης

https://www.apenantioxthi.com/

Τούτος ο λαός είναι άλλος. Ο λαός του Διγενή Ακρίτα που πάλεψε το Χάροντα έγινε θανατόδουλος. Ο λαός του ”θανάτω θάνατον πατήσας” είναι τώρα θανατο-υποταγμένος!!......

 




 Αυτός ο λαός είναι ένας άλλος. Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά πως ο λαός του Ακριτικού κύκλου τραγουδιών του έπους του Ακρίτα που κονταροχτυπήθηκε με τον τον Χάρο στα Μαρμαρένια Αλώνια

”Κι επήγαν και παλέψανε στα μαρμαρένια αλώνια,

κι όθε χτυπάει ο Διγενής, το αίμα αυλάκι κάνει,

κι όθε χτυπάει ο Χάροντας, το αίμα τράφο κάνει.”

μεταβλήθηκε σε θανατόδουλο, θανατοπροσκυνημένο. Πως ο λαός του ”θανάτω θάνατον πατήσας” είναι τώρα θανατο-υποταγμένος, θανατοφοβικός και όταν σημειώνονται 19 θάνατοι σε ημερήσια βάση επί 10.000.000 δηλ. ποσοστό θνητότητας 0,000.000.2% παραδίδει όλες τις στοιχειώδεις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες του τα αναφαίρετα Ανθρώπινα Δικαιώματα.Την ώρα που καταλύεται η ιδιωτική σφαίρα από το Πανοπτικόν και την συνεχή Ψηφιακή Οργουελιανή Επιτήρηση ο θουκιδίδειος λαός παραδίδει την π. Χ ακόμη κατοχύρωση της ”Ανεπαχθώς δε τα ίδια προσομιλούντες τα δημόσια δια δέους ου παρανομούμεν” ( Θουκ.Β 37) (Κι ενώ στην ιδιωτική μας ζωή δεν ενοχλούμε ο ένας τον άλλον στη δημόσια ζωή δεν παρανομούμε κυρίως από εσωτερικό σεβασμό) . Η αριστοτέλεια αρχή ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον επίσης θυσιάζεται για ένα μπουντρούμι στα λευκά κελιά της ψηφιοποίησης ……

Λαός της Θάλασσας Λαός της ποίησης του λυρισμού

”εγώ τώρα ευτύχησα…

να γιομήσουν οι φούχτες μου ήλιο

η έρημός μου λαό ” (Νικηφόρος Βρεττάκος)

πως δέχεται να ζήσει στην ”Έρημη Χώρα”……Είναι το δυτικό αδιέξοδο το τέλμα μιας Ένωσης χωρίς αγάπη. Άνευ ποίησης δεν μπορείς να ζήσεις την Δημιουργία….. Προβάλει στο βάθος η προδομένη Ανατολή….

Αποτέλεσμα εικόνας για μινωικα ψηφιδωτα

Πως δέχθηκε ο δημιουργός των μινωικών, κυκλαδικών, ελληνιστικών, βυζαντινών κλπ ψηφιδωτών ν΄αποκοληθεί από χιλιετηρίδων πολιτισμό και να γίνει ένα απλό νούμερο στο άχαρο αχανές παγκοσμιοποιημένο μωσαϊκό της ψηφιοποίησης;;;;;;;

dimpenews.com

https://enaasteri.blogspot.com/

Η Αθήνα του 1862

 Το 1861 η τέχνη της φωτογραφίας μετρούσε ήδη 35 χρόνια ζωής αλλά τεχνολογικά ήταν ακόμα στα σπάργανα. Εκείνη τη χρονιά ο Γερμανός φωτογράφος Jakob August Lorent, που είχε περάσει τα προηγούμενα χρόνια φωτογραφίζοντας τις αρχαιότητες της Αιγύπτου και της Νουβίας, στάλθηκε από το Μεγάλο Δουκάτο του Μπάντεν (σημερινή νοτιοδυτική Γερμανία) στην Αθήνα, ώστε να αποτυπώσει στη φωτογραφική πλάκα τα μνημεία της.


Οι 37 φωτογραφίες που προέκυψαν από το ταξίδι του δημοσιεύτηκαν στο Μάνχαϊμ το 1862.

Η έκδοση αυτή είναι πλέον αρκετά δυσεύρετη, αλλά χάρη σε μία νέα έκδοση του 1994 (που και αυτή πλέον δεν είναι εύκολα εντοπίσιμη – θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Peter Ulmschneider του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης για τον ευγενικό εντοπισμό ενός αντιτύπου) είμαστε σε θέση να ανεβάσουμε πολλές από τις φωτογραφίες του Lorent σε αυτό το blog.

   Σταύρος Δημητρακούδης

 https://antikleidi.com