Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Την πρώτη εβδομάδα του 2021 η συμφωνία για τα Rafale «οπλισμένα» με Scalp, Exocet αλλά και τους «φονικούς» Meteor – Η νέα πρόταση για τις φρεγάτες

 

Του Κώστα Σαρικά 
 
Η συμφωνία μέχρι να αποτελέσει νόμο του Κράτους εκτός από την κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης πρέπει να περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να εξεταστεί εξονυχιστικά σε κάθε της λεπτομέρεια.
 
Τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς και όχι τελικά στις 23 Δεκεμβρίου όπως είχε αρχικά υπολογιστεί αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με την Γαλλική κατασκευάστρια εταιρία Dassault. H μικρή καθυστέρηση στη συμφωνία οφείλεται στις αυστηρές διαδικασίες οι οποίες θέλει το ΥΠΑΜ να τηρηθούν ευλαβικά προκειμένου να μην προκύψει το παραμικρό κενό ενώ και το κλείσιμο του κοινοβουλίου τις ημέρες των εορτών επιβραδύνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στο 2020.  
 
Η συμφωνία μέχρι να αποτελέσει νόμο του Κράτους εκτός από την κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης πρέπει να περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να εξεταστεί εξονυχιστικά σε κάθε της λεπτομέρεια. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο την απόφαση για απόκτηση των 18 Γαλλικών Rafale μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα αφού το μεγάλο deal προχώρησε μέσα σε τρεις μήνες. Την είδηση μάλιστα επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.  
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη Γαλλίδα ομόλογό του για να καθοριστεί η τελική ημερομηνία των υπογραφών η οποία θα συνδυαστεί με την έλευση της Φλοράνς Παρλί στην Ελλάδα. Και ενώ αρχικά η συμφωνία είχε προγραμματιστεί για τις 23 Δεκεμβρίου ο σχεδιασμός άλλαξε και οι ιστορικές υπογραφές παίρνουν παράταση για λίγες ημέρες. Αθήνα και Παρίσι άλλωστε θέλουν να δώσουν πανηγυρικό χαρακτήρα στη μεγάλη συμφωνία η οποία σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στις Ελληνο-Γαλλικές σχέσεις αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και άλμα για την Πολεμική Αεροπορία.  
 
Πληροφορίες που φτάνουν από τη Γαλλία και τη La Tribune επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά τα 18 μαχητικά-12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια-την υποστήριξή τους για τέσσερα χρόνια και τα όπλα που θα αποκτηθούν. Ειδικά όσον αφορά τον οπλισμό όπως αναφέρουν οι Γάλλοι το κόστος τους αγγίζει τα 400 εκ ευρώ και αφορά πλήρες πακέτο το οποίο περιλαμβάνει Scalp, Exocet αλλά και τους «φονικούς» Meteor. Ο φόρτος με τα όπλα θα φτάσει στην Ελλάδα μαζί με τα μαχητικά έτσι ώστε κάθε Rafale το οποίο θα προσγειώνεται στην Tανάγρα και στην 331 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» να διαθέτει από την πρώτη στιγμή τη δυνατότητα να επιχειρήσει με όλο τον προβλεπόμενο οπλισμό. Η συμφωνία σύμφωνα με τη LaTribune περιλαμβάνει και ανταλλακτικά για τα 24 Mirage2000-5 κόστους 100 εκ ευρώ.  
 
Όμως εκτός από τη συμφωνία για τα Rafale η Αθήνα περιμένει τη νέα Γαλλική πρόταση την οποία αφορά τις φρεγάτες έπειτα από την τελευταία συνομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Φλοράνς Παρλί. Η Αθήνα όχι απλά κρατά ανοιχτό το ζήτημα των Belhara αλλά αναμένει από το Παρίσι να προτείνει ένα καινούργιο deal το οποίο ενδεχομένως αφορά την απόκτηση όχι δύο αλλά τεσσάρων Belhara ακόμα και με διαφορετική διαμόρφωση. Επιπλέον έχει τεθεί εκ νέου το θέμα της ενδιάμεσης λύσης για άμεση παραχώρηση Μονάδων τις οποίες έχει ανάγκη ο Στόλος κάτι που αποτελεί κομβικό σημείο για τη διαπραγμάτευση.  


http://koukfamily.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου