Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ -ΠΡΩΗΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΗΔΡΑΣ

 

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΔΙΑΝΕΙΡΑ 

Ελληνίδες και Έλληνες της ημικατεχόμενης Κύπρου, καλησπέρα σας.

Φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες, 

Στην θέση απέναντι που είστε απόψε εσείς, ήμουνα κάποτε κι εγώ και άκουγα ομιλητές που μιλούσαν με την ίδια γλώσσα που θα σας μιλήσω κι εγώ.

Αυτό είναι λυπηρό.Τραγικό . Κάποτε λέγαμε ως μαθητές, οι μεγάλοι φταίνε για όλα.Τώρα γίναμε εμείς οι μεγάλοι και ψάχνουμε για δικαιολογίες.

Είναι παρηγοριά βέβαια, που τουλάχιστον ανησυχούμε. Είμαστε εδώ γιατί ανησυχούμε, γιατί μας πνίγει το άδικο.

Πλάι στην εισβολή του 1974, την κατοχή, με όλες τις τραγικές τους συνέπειες καταδικάζουμε σήμερα ένα ακόμη από τα πολλά εγκληματα της Τουρκίας: Την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983 από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων , Ραούφ Ντεκτάς που έγινε  κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν αξιώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί.

Είναι έγκλημα γιατί με αυτό τον τρόπο επιχειρήθηκε και επιχειρείται η νομιμοποίηση της παράνομης κατοχής της Κύπρου και όσα αυτή συνεπάγεται. 

Στα κατεχόμενα εδάφη μας σήμερα έχουν πανηγύρια κι αυτά τα πανηγύρια τα κάνουν οι κουβαλητοί, οι έποικοι δηλαδή και οι Τουρκοκύπριοι. Οι ίδιοι που  γιορτάζουν κι άλλα εγκλήματα εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού :

την επέτειο της 20ης Ιουλίου 1974, ημέρα της εισβολής,

την επέτειο της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1570,

την επέτειο της ίδρυσης της ΤΜΤ,

την επέτειο  των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964 από την τουρκική αεροπορία.

Οι έποικοι λοιπόν και οι δήθεν απομονωμένοι Τουρκοκύπριοι ανεμίζουν ΣΗΜΕΡΑ τις τουρκικές και τις  δίδυμες με τις τουρκικές, απεχθείς σημαίες τους .

Κι είναι η ίδια απεχθής σημαία του ψευδοκράτους   που βρωμίζει τον Πενταδάκτυλό μας. Φτιαγμένη για να προκαλεί  με 425 μέτρα πλάτος και 250 μέτρα ύψος συνοδευόμενη από την φράση   " Πόσο χαρούμενος είναι αυτός που αποκαλείται Τούρκος» ανάβει και σβήνει κάθε βράδυ υπενθυμίζοντας τις επικίνδυνες προθέσεις των  νοσηρών μυαλών που την έφτιαξαν αλλά και την ανέχονται.  

Υπάρχουν βέβαια και  εξαιρέσεις τουρκοκυπρίων που λένε τον «φόνο φόνο και την κατοχή κατοχή» πληρώνοντας μάλιστα και σοβαρό τίμημα , με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους,  αλλά αυτοί είναι μια σταγόνα στον πλατύ ωκεανό του φανατισμού και της λύσσας που έχει η πλειοψηφία των κατοικούντων στον τουρκοπατημένο Βορρά η οποία επιθυμεί να αφανιστεί κάθε τί ελληνικό.Απόδειξη η ΑΝΟΧΗ αλλά και η ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ της  ισλαμοποίησης από την Τουρκία της κατεχόμενης Κύπρου μας με την μετατροπή δεκάδων εκκλησιών σε τζαμιά, τη μετατροπή εκκλησιών σε στάβλους, το γκρέμισμα εκκλησιών, την καταστροφή κοιμητηρίων, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τις θέσεις αυτών  των εξαιρέσεων, των Τουρκοκυπρίων δηλαδή που αντιλαμβάνονται ότι το κυπριακό πρόβλημα το έχει δημιουργήσει η Τουρκία με την εισβολή της το 1974,  δεν πρέπει να τις ταυτίζουμε με τις θέσεις εκείνων των ... δυσαρεστημένων τουρκοκυπρίων που διαδήλωναν προ ολίγων ημερών 

επειδή διαπίστωσαν παρεμβάσεις στο ψευδοκράτος τους από την Τουρκία,

επειδή  δεν έχουν στο ψευδοκράτος τους όση ανεξαρτησία επιθυμούν.

 Για την  κατοχή γιατί  δεν είπανε λέξη; Διακρίνατε εσείς στα συνθήματά τους ίχνη απαίτησης για τερματισμό της κατοχής, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων κι επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους; Όχι φυσικά. ΣΩΠΑΣΑΝΕ . Γιατί προφανώς το όραμά τους είναι άλλο: Να απολαμβάνουν το παράνομο κράτος τους διεκδικώντας μερτικό κι από το δικό μας μέσω μιας εθνοκτόνας για τον κυπριακό ελληνισμό λύσης με την οποία θα καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να πάρει τη θέση της ένα συνιστών κρατίδιο. 

Κανέναν δεν ξεγέλασε αυτή η παρωδία διαμαρτυρίας που είχε ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους τον μέχρι πρόσφατα κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί. Τον ίδιο άνθρωπο που πέρσι εμφανίστηκε καμαρωτός  πάνω σε μια άσπρη Κάντιλακ  στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για τη συμπλήρωση 36 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Αυτοί λοιπόν οι απομονωμένοι Τουρκοκύπριοι εξέλεξαν για εκπρόσωπό τους τον Τατάρ που σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο ανάμεσα στην ...πλούσια παράνομη δράση του είναι και τα εξής  :

Το 2009  ήταν ο διευθυντής  εταιρείας  η οποία κατέσχεσε τα σπίτια τα οποία κτίστηκαν σε υποθηκευμένη γη και πωλήθηκαν σε Βρετανούς σε υπόθεση απάτης για συγκεκριμένο οικισμό στην κατεχόμενη Κερύνεια.

‘Ηταν από τους πρωτοστάτες που πέρασαν και υπερασπίζονταν τον λεγόμενο «νόμο μετανάστευσης» με στόχο τη μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων νέων από το νησί.

Συμμετείχε στις «κυβερνήσεις» που διένειμαν τις περισσότερες «υπηκοότητες» στο πλαίσιο της μεταφοράς πληθυσμού για να αλλάξει ο δημογραφικός χαρακτήρας στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού μας.

Με έναν τέτοιο άνθρωπο, όργανο φυσικά της Τουρκίας  καλούμαστε να συζητήσουμε ο οποίος χωρίς περιστροφές δήλωσε : 

«Μόλις καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ενώ συζητώ με ξένους διπλωμάτες, πρέπει να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όχι μόνο των Τ/κ αλλά και της Τουρκίας. Γιατί αυτό; Διότι αν δεν προστατεύσω τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα μπορεί να προστατεύσει τα δικά μου συμφέροντα.»

Ελληνίδες και Έλληνες της ημικατεχόμενης Κύπρου.

Καταδικάζουμε σήμερα ένα ακόμη έγκλημα της Τουρκίας: Την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ένα ψευδοκράτος όμως που ενώ βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής του δώσαμε ανάσα με τις επισκέψεις στα κατεχόμενα μέσω των πρώην οδοφραγμάτων. Τόσο επιμηθείς, τόσο άσκεφτοι. 

Κατανοούμε τον πόνο του κάθε πρόσφυγα που θέλει για λίγο να  ξαναδεί ό,τι αναγκάστηκε δια της βίας να εγκαταλείψει : το σπίτι του,τα δέντρα του , τις εκκλησιές του. Αυτές τις επισκέψεις δεν θα τις επικρίνουμε . Μας πέφτει βαρύ όμως  να γνωρίζουμε πως άλλες μεταβάσεις στα κατεχόμενα γίνονται για αγορά φτηνών προϊόντων , για ποντάρισμα στη ρουλέτα , ή ακόμα για διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Μας πέφτει βαρύ που συμπατριώτες μας δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα απέναντι στην πατρίδα μας  και γεμίζουν την τσέπη του κατακτητή έτσι ώστε να  αγοράζει όπλα που σημαδεύουν τα παιδιά μας. Και όχι μόνο.

Τώρα με τα λεφτά των Ελληνοκυπρίων θα αγοράζονται και τα παγκάκια που θα στερεώνει στους δρόμους του Βαρωσιού ο  κατακτητής. Θα πληρώνεται ο οδηγός  της μπουλντόζας που θα γκρεμίζει το σπίτι του Πάνου , της Ευδοκίας του Λευτέρη για να φυτευτεί φοινικόδασος έτσι ώστε να μπορεί ο Σουλτάνος να απολαμβάνει την εκδρομή του καλύτερα  όποτε επισκέπτεται την σταυρωμένη μας πόλη .

Με τα λεφτά των Ελληνοκυπρίων θα φτιαχτούν κι άλλα μνημεία όπως το λεγόμενο «μνημείο ειρήνης και ελευθερίας», εκεί όπου έγινε η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων κατά την  εισβολή του 1974 στην παραλία στο Πέντε μίλι. 

Εύλογο το ερώτημα τί κάνουμε , με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας.

Ως πολίτες τί κάνουμε...

Η απάντηση είναι μία. Έχουμε ανάγκη από έναν ΝΕΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ. Κρατάμε τα θετικά απ’ τον παλιό, απορρίπτουμε τα αρνητικά  που μας οδήγησαν  σε αδιέξοδα και τον εμπλουτίζουμε με καινούργια.

Ο νέος πατριωτισμός στηρίζεται κυρίως σε δύο προϋποθέσεις:

Πρώτη : 

Εθνική αυτογνωσία που μόνο η αντικειμενική μελέτη της Ιστορίας μπορεί να δώσει  με ιδιαίτερη έμφαση σε ότι δίχασε τον ελληνισμό.

Δεύτερη που απορρέει από την πρώτη: 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ απέναντι στην κάλπη. Είστε η νέα γενιά. Απαξιώστε την κομματοκρατία , το καρκίνωμα της δημοκρατίας. Μην κάνετε τα λάθη τα δικά μας. Σταθείτε υπεύθυνα απέναντι από την κάλπη. Ψηφίστε ανθρώπους που οι ιδέες τους είναι ρεαλιστικές , σοβαρές , απαλλαγμένες από κάθε μορφής  φανατισμό . Ιδέες που θα μας κάνουν αφέντες ξανά στη γη μας και θα μας οδηγήσουν  στο λιμανάκι της Κερύνειας μας, στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα μας , στις χρυσές αμμουδιές της Αμμοχώστου μας.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μια σπουδαία λέξη. Τη λέξη «ΚΥΔΙΑΝΕΙΡΑ».Από το «κύδος» που σημαίνει δόξα και το «ανήρ» που σημαίνει άντρας. Αυτό που θεωρούσαν ότι έδινε δόξα στους άντρες ήταν η αγορά, αλλά και η μάχη. Κι έτσι έλεγαν , η κυδιάνειρα αγορά και η κυδιάνειρα μάχη. 

Ας φέρουμε την ομηρική αυτή λέξη την ΚΥΔΙΑΝΕΙΡΑ  εδώ , με το ανήρ να «ανοίγει» για να συμπεριλάβει γενικά τον άνθρωπο.

 Να διαπρέπουμε στα λόγια, κάνοντας για όσο χρειαστεί αυτό που κάνατε απόψε εσείς και που έκαναν άλλοι πριν από εσάς εδώ και 46 πικρά χρόνια , αλλά να διαπρέπουμε και στην μάχη της υπεράσπισης της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας έμπρακτα , μέσα από την καθημερινότητά μας . Κι αν χρειαστεί , κι αλλιώς , όπως έπραξαν μαχόμενοι οι γενναίοι υπερασπιστές μας το 1974 .

Όπως άναψαν οι λαμπάδες σας ανάβει και η ελπίδα πως ακόμη υπάρχει η αγωνιστικότητα σε αυτό τον τόπο και πόθος για απελευθέρωση και επιστροφή.

Ακόμη ναι, διεκδικούμε! Ούτε μια σπιθαμή δεν τους χαρίζουμε απ’ τα σκλαβωμένα μέρη μας. 

Κρατηθείτε Έλληνες και Ελληνίδες της Κύπρου από όλα όσα μας ενώνουν! 

Όσα μας χωρίζουν να τα βάλετε στην άκρη.

Γιατί

"Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους

δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά" ,είπε ο εθνικός μας ποιητής

Κι είχε δίκιο.

Η ενότητα ας γίνει η δική μας ΚΥΔΙΑΝΕΙΡΑ.

Ελένη Σιούφτα

https://thesecretrealtruth.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου