Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Η επιστροφή των νέων στα χωριά μας



Είναι δυνατή η επιστροφή των νέων στα χωριά μας;
Μέγα ερώτημα!
Υπάρχει απάντηση; Βεβαίως και υπάρχει!
Πολλοί επηρεαζόμενοι άμεσα από τον αέρα της παγκοσμιοποίησης-που ξεκίνησε το 1990 και πνέει τα λοίσθια τώρα, αλλά και την υπερκατανάλωση που υπήρχε μέχρι το 2010, λένε ότι δεν επιστρέφουν οι νέοι στα χωριά μας γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες, υποδομές, ανέσεις, ‘’ζωή’’ όπως στις πόλεις!
Κατά ένα μέρος θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε επειδή όμως ο κόσμος δεν είναι μονοδιάστατος, άσπρο-μαύρο, σχεδόν πάντοτε υπάρχει λύση όταν το θέλουν και το αποφασίσουν πρώτα η τοπική εξουσία-η περιφέρεια περισσότερο και δήμος λιγότερο και μετά η κεντρική εξουσία-η κυβέρνηση.
Τι θα έπρεπε να γίνει ώστε να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά μας και να δώσουν ‘’ζωή’’ και ανάπτυξη στον μεγάλο πλούτο που υπάρχει και παραμένει ανεκμετάλλευτος;
Τώρα, με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας-τηλεργασία, εκτέλεση πολλών εργασιών εξ αποστάσεως, χωρίς προσωπική παρουσία στην εφορία, στον δήμο, στην περιφέρεια και γενικά στο δημόσιο για πολλές εργασίες, στις τράπεζες και με την ενεργοποίηση της ψηφιακής υπογραφής σύντομα, τα πράγματα θα γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα και για τους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Η κάθε Περιφέρεια πρέπει να συντάξει ένα μακροπρόθεσμο-δεκαετές πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα και η δικιά μας για την Ήπειρο που να στηρίζεται και να δίνει πολλά κίνητρα για την επιστροφή των νέων στον τόπο τους, στην μάνα γη, στα χωριά μας. Το μακροπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα θα διακρίνεται σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο με προβλέψεις και δράσεις. Βραχυπρόθεσμα, με την συμβολή των υπαλλήλων της περιφέρειας-μηχανικοί, γεωπόνοι, κτηνίατροι και οικονομολόγοι- και όχι εξωτερικά γραφεία για μελέτες, επιτροπές και σπατάλη χρόνου και χρημάτων, να καταγραφούν:
-Τα προϊόντα και οι ποικιλίες αυτών που παρήγαγαν σε κάθε χωριό-γιατί σε κάθε τόπο διαφέρουν ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος
-Το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει και με τι ασχολείται
-Οι υποδομές που υπάρχουν-αν υπάρχουν και ότι άλλο χρήσιμο για αξιοποίηση υπάρχει.
-Οι εκτάσεις που δεν καλλιεργούνται ή έχουν γίνει δάση να παραχωρηθούν για είκοσι τουλάχιστον χρόνια, αντί συμβολικού τιμήματος μίσθωσης ενός ευρώ ανά στρέμμα
-Τα μηχανήματα της περιφέρειας δωρεάν να ανοίξουν δρόμους, να εκχερσώσουν εκτάσεις και ότι άλλο μπορούν να βοηθήσουν. Είναι καλύτερο να παράγουν χρήσιμο έργο από να κάθονται ακινητοποιημένα!
Αυτά μπορούν να γίνουν σε 6-7 μήνες εάν το πιστεύουν και το θέλουν!
Πριν παραδοθεί η μελέτη στην κεντρική εξουσία-κυβέρνηση, να αναλυθεί με όλες τις λεπτομέρειες και τα κίνητρα σε όλη την περιφέρεια και να ζητήσει από τους νέους που θα έχει προσκαλέσει για τυχόν βελτιώσεις που χρειάζεται. Απαιτείται πολύ καλή ενημέρωση των νέων μας με όλα τα μέσα επικοινωνίας- που υπάρχουν εν αφθονία τώρα, γιατί τα ‘’Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας’’-mass media- ίσον ‘’βιομηχανία παραγωγής συνείδησης’’!
Στη συνέχεια άμεση πίεση και απαίτηση από την κεντρική εξουσία για την παροχή γενναιόδωρων οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για γρήγορη ανάπτυξη της παραγωγής, την επιβίωση των νέων που θα επιστρέψουν και θα αναπτύξουν τον πρωτογενή τομέα, αλλά και εξαναγκασμός θα έλεγα των Τραπεζών- αν δεν θέλουν , το κράτος να επανιδρύσει την Αγροτική-Αναπτυξιακή Τράπεζα-που τώρα αντιλαμβάνονται όλοι ότι ήταν ‘’έγκλημα’’ η αντί πινακίου φακής πώλησή της- που θα χρηματοδοτήσει γρήγορα το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Εάν η κεντρική εξουσία αρνηθεί, τότε η περιφερειακή εξουσία να απευθυνθεί στο λαό της ή μέσω Γενικών Συνελεύσεων ή μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων-εάν επιτρέπεται, για να ψηφίσει και αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός, που όλοι τον επικαλούνται στη δημοκρατία. Άμεση δημοκρατία λέγεται και τότε θα δούμε αν μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση να αρνηθεί στην εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση!
Πιστεύω ότι αν πειστούν και καταλάβουν οι νέοι μας, ότι μπορούν να ξεφύγουν από την ανεργία και να επιβιώσουν, να έχουν μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή, ευζωία, που είναι σίγουρο ότι θα έχουν, ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και επιστρέφοντας στα χωριά μας.
-Γιατί να μη δημιουργήσουν συλλογικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις στα χωριά μας;
-Είναι καλύτερα να δουλεύουν 07.00 πμ έως 04.00 μμ κάθε μέρα σε δύσκολες, σκληρές συνθήκες εργασίας, δύσκολη μετάβαση και επιστροφή από τον χώρο δουλειάς, όχι τόσο καλό περιβάλλον από άποψη ρύπανσης για αυτούς και τα παιδιά τους ;
Μερικά φωτεινά, αλλά λίγα παραδείγματα υπάρχουν όπως τελευταία των αδελφών Γιάννη και Γιώργου Γεωργίου, στο Ανθοχώρι-Μετσόβου, όπου αξιοποίησαν παλιό νερόμυλο, καφετέρια και εκτάσεις με βότανα (ρεπορτάζ ΠΡΩΙΝΟΥ ΛΟΓΟΥ-Κώστας Αγόρης 22-05-20).
Είναι καιρός να τολμήσουν, να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία, να μη φύγουν και άλλοι νέοι στο εξωτερικό, αλλά να γυρίσουν πίσω και αυτοί που έφυγαν, τώρα στη μεγάλη υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε. Μπορούμε, εάν το πιστέψουν και προσπαθήσουν οι περιφέρειες, έχοντας μαζί τους τον λαό, να σώσουμε τους νέους και την πατρίδα μας, παρέχοντας πλήρη επάρκεια τροφίμων-όπως είχαμε κάποτε, αναπτύσσοντας τον πρωτογενή τομέα παραγωγής γιατί οι ‘’καιροί ου μενετοί’’!
Μακάρι να εισακουστούμε!
Ιωάννινα 28-05-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου