Η Αγγλίδα αριστοκράτισσα Τζέιν Θεοτόκη που ξελόγιασε τον βασιλιά Όθωνα αφού λίγα χρόνια πριν ήταν ερωμένη του πατέρα του, Λουδοβίκου της Βαυαρίας. Μέσα σε 25 χρόνια έκανε τέσσερις γάμους, απέκτησε έξι παιδιά και τα ερωτικά της σκάνδαλα έγιναν πρωτοσέλιδα στο περιοδικό TIME. Στην Ελλάδα βρέθηκε μετά την γνωριμία και τον γάμος της με τον όμορφο Έλληνα κόμη, Σπυρίδωνα Θεοτόκη και ήρθαν να ζήσουν στην νεοσύστατη, τότε, πρωτεύουσα.
Η Αθήνα έκλεινε δέκα χρόνια ως πρωτεύουσα το 1843 αναπτυσσόταν συνεχώς και γινόταν όλο και πιο όμορφη. Η Τζέιν Θεοτόκη ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη να της χτίσει ένα μέγαρο στην οδό Σωκράτους Το σπίτι της κοντέσας Θεοτόκη, που το έχτισε το 1844, ήταν ένα τριώροφο αρχοντικό σε ρομαντική αρχιτεκτονική, έργο του διάσημου Έλληνα αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη. Σ’ αυτό σύχναζε όλη η αθηναϊκή αριστοκρατία. Βρισκόταν στην οδό Σωκράτους 67, κοντά στην Πλατεία Ομονοίας, το οποίο όμως κατεδαφίστηκε το 1958 και στη θέση του χτίστηκε το ξενοδοχείο «Ambassadeur», το οποίο μετά από είκοσι χρόνια μετατράπηκε σε εφετείο. Σήμερα ανήκει σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο και είναι εγκαταλελειμμένο.
Μέγαρο Σαριπόλου
Βρισκόταν επί της Πατησίων 23 & Χαλκοκονδύλη. Το αρχοντικό άνηκε στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαου Σαριπόλου. Το οικόπεδο αγοράστηκε το 1865 και το γοτθικής επιρροής κτήριο ολοκληρώθηκε γύρω στα 1871. Κατεδαφίστηκε το 1956. O Κώστας Μπίρης πιθανολογούσε ότι σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Δεν έχει τεκμηριωθεί αυτή η εκδοχή και ο αρχιτέκτονας του κτιρίου δεν έχει ταυτοποιηθεί με σιγουριά μέχρι σήμερα.
Στη θέση του σήμερα υπάρχει πολυκατοικία.
Στη θέση του σήμερα υπάρχει πολυκατοικία.
Μέγαρο Νεγρεπόντη
Το Μέγαρο Νεγρεπόντη στη συμβολή με την οδό Όθωνος και Αμαλίας και το αρχοντικό της Λουριώτη διαμόρφωσαν το Μέγαρο Νεγρεπόντη. Το νέο μέγαρο ανεγέρθηκε περί το 1880 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα-μηχανικό Eugène Troump. Πριν ολοκληρωθεί το Ανάκτορο Διαδόχου (νυν Προεδρικό Μέγαρο) σε αυτό διέμεναν ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Σοφία. Στη συνέχεια στέγασε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Κατεδαφίστηκε τελικά το 1956.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου