Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Η φιλοσοφία επιστρέφει


ΚΙΚΕΡΩΝ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ
(Διαβάστε -παρακάτω-ένα ενδιαφέρον κείμενο που έγραψε πριν από 2000 χρόνια αλλά εύκολα θα μπορούσε κανείς να το διαβάσει σε σελίδα μιας.... αυριανής εφημερίδας!!!!!!)
Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας, γνωστός και απλά ως Κικέρων, ήταν ρήτορας και πολιτικός που έζησε στα τέλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (106 π.Χ.-43 π.Χ.). Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες και συγγραφείς στη λατινική γλώσσα.
Το 79 π.Χ. έφυγε από τη Ρώμη και επισκέφθηκε για δύο χρόνια την Αθήνα, τη Μικρά Ασία και τη Ρόδο, αποκτώντας εμπειρία, όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα της εποχής.
Στα 59 π.Χ (... πανω από 2000 χρόνια πριν) ανάλαβε την υπεράσπιση του συμπατριώτη του Φλάκκου και στο κείμενό του αναφέρεται στους Ελληνες πολιτικους... εκείνη την εποχή της παρακμής του Ελληνικού πολιτισμού.
"Πώς να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη ανθρώπους για τους οποίους ο όρκος είναι παιχνίδι, η μαρτυρία εμπαιγμός, η υπόληψη κενή σκιά; Ανθρώπους για τους οποίους ο έπαινος, η υποχρέωση, τα συγχαρητήρια ακόμη και η οικονομική κατάσταση οφείλονται σε αναιδή ψευδολογία;
Είναι γνωστόν, άλλωστε, ότι οι ελληνικές πολιτείες διοικούνται κατά τρόπο τυχάρπαστο από ανεύθυνες συνελεύσεις. Ας μην αναφερθούμε στα της σημερινής Ελλάδας που από καιρού καταστράφηκε από τα διάφορα πολιτικά κόμματα.
Η παλαιά και ένδοξη Ελλάδα με το κλέος και την ευδαιμονία της καταστράφηκε πάντοτε από το ίδιο κακό αίτιο.
Δηλαδή την αχαλίνωτη δράση και την ανευθυνότητα των συνελεύσεών της.
Τους θώκους της εξουσίας καταλάμβαναν σχεδόν πάντοτε άνδρες αδαείς και άσχετοι προς όλα τα θέματα.
Αυτοί περιέπλεκαν την πολιτεία σε μάταιους πολέμους και περιπέτειες.
Τα αξιώματα δίνονταν στους ταραχοποιούς και διώκονταν όσοι είχαν προσφέρει καλές υπηρεσίες.
Τέτοια δε, συνέβαιναν ακόμη και στην Αθήνα τον καιρό εκείνο που θαυμαζότανε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου