Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Υπάρχουν δρόμοι που δεν περνούν μέσα από τις δυσκολίες;





Μέσα από τις δυσκολίες; Ναι, μέσα από τις δυσκολίες, πως αλλιώς; Αφού ο δρόμος περνάει μέσα από τις δυσκολίες, αφού οι δυσκολίες είναι ο δάσκαλος.

Γίνεται αλλιώς; Φυσικά γίνεται κι αλλιώς, όταν όμως είναι έτσι δεν γίνεται αλλιώς. Μπορείς να πεις Αν, και αν και αν, αν ήταν διαφορετικά τότε και ύστερα και πάντα, όμως τι σημασία έχει το αν; καμία, παράπονο είναι. 

Δεν έχει νόημα να μπεις στο αν, το ζήτημα είναι να περνάς. Οι δυσκολίες είναι για να τις περνάς. 

Κάποια φορά αισθάνεσαι να σε κρατούν, αλλά σε κρατούν για να τις ξεφεύγεις. Σε κρατούν για να μάθεις την τέχνη να ξεγλιστράς, για να γίνεσαι έξυπνος, πιο έξυπνος από τον εαυτό σου.

Μπορείς να λύσεις τα προβλήματά σου ή μύθος είναι; Όλα μπορείς να τα λύσεις, αρκεί να βρεις τον τρόπο, αν κάνεις την αρχή και λύσεις ένα έχεις ήδη τον τρόπο. Αν νιώθεις από το πρόβλημα μπορείς να νιώσεις κι από τη λύση του, η δεύτερη είναι πιο όμορφη, πιο ελεύθερη αισθαντικότητα, να ο δρόμος.

Μου έγινε τρόπος ζωής ο εαυτός μου. Πάντα προσωρινός. Να αποκτάς πρόσβαση. Μου τελειώνει ο καιρός. Πάρε πίστωση χρόνου.
Αισθάνομαι να χρωστώ. Πλήρωσε τότε.

Μα καλά, μπορεί να γίνει η ζωή όμορφη; Γιατί να μην μπορεί;
Δεν είναι αυτή που είναι; Είναι κατ’ άνθρωπο.
Τι μπορώ να κάνω τώρα για τη ζωή μου; Ξέρεις, δεν είναι το ζήτημα πως δεν ξέρεις, να το κάνεις χρειάζεται. Εκεί που η σκέψη σου σού φανερώνει δύσκολο εκεί πήγαινε. Το εύκολο σε χαλάει, σε κάνει νωθρό.

Που τελειώνουν οι δυσκολίες; Εκεί που αισθάνεσαι εύκολα.
Πως περνούν τα βάσανα; Τα ζεις. Εσύ είσαι το πρόβλημά σου εσύ και η λύση σου.

Υπάρχουν δρόμοι που δεν περνούν μέσα από τις δυσκολίες; Εγώ δεν γνωρίζω τέτοιους δρόμους. Ξέρω να πω, αν κάποιος δεν χρειάζεται τη δυσκολία δεν έχει λόγο αυτή να υπάρχει στη ζωή του. Αν χρειάζεται μικρή δυσκολία θα έχει μικρή, αν χρειάζεται μεγάλη τότε μεγάλη. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η δύναμη. Ο δυνατός δεν χρειάζεται τη δυσκολία, κι αν τη χρειάζεται την προκαλεί ο ίδιος γιατί έχει κατανοήσει το συμφέρον της ψυχής του μέσα από αυτή. Ο Ιησούς μπήκε συνειδητά και οικειοθελώς στην έρημο, θα μπορούσε και να μην μπει. Ο αδύναμος τη χρειάζεται περισσότερο για να γίνει δυνατός. 

Όμως θα πρέπει να τη δει ως πέρασμα, ως άσκηση κι όχι ως συνθήκη, αν τη δει ως συνθήκη ας είναι προσωρινή κι έτσι ας την έχει στο μυαλό του. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να ζεις, μπορεί να γίνει και αφόρητο.
Ωραία, χαμογέλα, λαχείο σου έπεσε, η αντοχή σου παρουσιάστηκε.

Θέλουμε βοήθεια οι άνθρωποι. Φυσικά θέλουμε, και την έχουμε.
Όμως όλ’ αυτά είναι για να περνάς, το ζήτημα είναι μη σου γίνουν μόνιμη κατάσταση, μην καταφέρουν να σε πείσουν, το ζήτημα είναι να καταλαβαίνεις πως οι δυσκολίες εσένα φτιάχνουν, αν το δεις έτσι μια μέρα τις ευλογείς.

Θα περάσει κι αυτό και πίσω του ακολουθεί ένα άλλο, όμως θα περάσει κι εκείνο. Άλλο θα έρθει πως ίσως μόνο το υποψιάζεσαι, κάτι που το κρύβεις και ζει στη σκιά σου, ένας ενδόμυχος φόβος σου είναι. Όμως θα περάσει κι εκείνο, στην ώρα του πάντα, όταν θα σου φανερωθεί.

Η ζωή είναι μια αποκάλυψη, και η εσωτερική δυσκολία συναντά την εξωτερική κατάσταση για να μην είσαι τρελός. Όμως αυτός που δεν αισθάνεται δύσκολα δεν έχει κανέναν λόγο να προκαλεί δυσκολίες στη ζωή του. Ενώ αυτός που κρύβει τη δυσκολία την προκαλεί για να μπορέσει στην κατάσταση να την αναγνωρίσει.

Όμως οι δυσκολίες είναι για να τις περνάς. Και οι ομορφιές για να τις περνάς είναι. Τη ζωή την περνάς. Να είσαι περαστικός κι όλα θα περνούν. Να αισθάνεσαι περαστικός, να ζεις με επίγνωση θανάτου κι όλα θα είναι λιγότερο οδυνηρά.

Οι αθάνατοι υποφέρουν, μόνο οι θνητοί ζουν.

Ας πούμε: τώρα που ξέρουμε πως θα πεθάνουμε ας ζήσουμε, καιρός είναι! Ας μη το αναβάλουμε άλλο.

Αν η ζωή σου έχει δυσκολίες τότε ωραία, πέρασέ τες.
Εύκολο είναι; θα μου πεις. Μα δεν χρειάζεσαι το εύκολο καλέ μου, η δυσκολία έχει λόγο που υπάρχει στη ζωή σου, μάθε τον λόγο, διάβασε το αίσθημά της και θα χαθεί. 


Παιδέψου! Καλό θα σου κάνει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου