Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Αγγίζω τη γη, αγγίζω την ψυχή

Ένα «Σχολείο του Εδάφους» στην Ελλάδα



 













Το Σχολείο του Εδάφους είναι μια πρωτοβουλία που καλεί σε μια βαθύτερη σύνδεση με τη Φύση. Αλλά και στο να προσέξουμε και να φροντίσουμε το έδαφος, να το δούμε ως ζωντανή οντότητα και να καταλάβουμε τις σχέσεις ανάμεσα σε όλες τις μορφές ζωής.
 
Η σημασία του Εδάφους.

Το έδαφος είναι η βάση για την επιτυχία κάθε καλλιέργειας. Σε επίπεδο χώρας η βάση της ευημερίας της, σε διεθνές, μια από τις προϋποθέσεις για την ειρήνη.
 
Το Έδαφος στην Ελλάδα. 

Στη χώρα μας τα εδάφη καθώς «πυρπολούνται» από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, χάνουν γρήγορα την οργανική τους ουσία. Είναι έτσι από τα πιο φτωχά στην Ευρώπη: η περιεκτικότητά τους σε οργανική ουσία είναι συχνά μόνο γύρω στο 1%, ενώ ένα καλό (γόνιμο) έδαφος χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 5 έως 10 φορές τόσο.
 
Φροντίδα της Γης και του Εδάφους. 

Στο Σχολείο του Εδάφους (στο κτήμα-κέντρο της πρωτοβουλίας) αυτοί που καλλιεργούν, μπορούν να εκπαιδευτούν στην «φροντίδα του εδάφους» (Soil /Earth Care), μαθαίνοντας: το κομπόστ και τις χλωρές λιπάνσεις (από την Βιολογική Γεωργία), τα υπερυψωμένα παρτέρια (raised beds) από την Περμακουλτούρα... Κυρίως όμως την Βιοδυναμική Γεωργία, της οποίας είναι σε θέση να δουν τα ορατά αποτελέσματα στη βελτίωση του εδάφους, την υγεία των φυτών και την ποιότητα των προϊόντων. Κάτι που έχουμε επιβεβαιώσει και πειραματικά τα τελευταία χρόνια, π.χ. στο πιλοτικό μας πρόγραμμα «Σχέδιο δράσης για τον Χούμο» στην Κάρυστο, Εύβοια (μέσα στη ζώνη ερημοποίησης), όπου αυξήσαμε τον χούμο από 1.6% σε 4.5 % μόνο με βιοδυναμική.
 
Επανασύνδεση με τη Φύση. 

Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν στο κτήμα να βιώσουν την αίσθηση ότι στέκονται όχι πάνω σε ένα νεκρό υπόστρωμα, αλλά σε ένα ζωντανό οργανισμό, στην οντότητα της ζωντανής γης.
Με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται το δώρο που ήδη έχουν, η υπέροχη φυσική σύνδεση με τη ζωή.
Ως αυριανοί ενεργοί πολίτες εξελίσσονται σε ενήλικες με στέρεες ρίζες στον εαυτό τους, που είναι σε θέση να ενεργούν ως φύλακες του φυσικού κόσμου.
 
Μια νέα αντίληψη για τις Σχέσεις.
Το να καθόμαστε στον κύκλο σύμφωνα με τον Δρόμο του Συμβουλίου (Way of Council), είναι το βασικό επικοινωνιακό μονοπάτι που χρησιμοποιούμε για το στήσιμο και την λειτουργία του Σχολείου του Εδάφους.
Το Σχολείο του Εδάφους είναι ανοιχτό στο να οργανώνει εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάνω σε σχετικά θέματα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
 
Βιοδυναμική Γεωργία:

Το κρυμμένο δυναμικό που
υπάρχει στα φυτά και στο έδαφος, έρχεται με την βιοδυναμική γεωργία
να αποκαλυφθεί και να εκδηλωθεί.
Ξεκίνησε το 1924 με βάση
τις ιδέες και πρακτικές προτάσεις
του αυστριακού επιστήμονα,
φιλόσοφου και ενορατικού Rudolf Steiner (1861-1925).

 Μέσα σε ένα βιοδυναμικό κτήμα με αμπέλια
 
Το σχέδιό μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο βιοδυναμικό κτήμα, όπου θα στεγαστεί μόνιμα το Σχολείο (στη φάση αυτή αναζητούμε την κατάλληλη γη). Μέσα σε ποικιλία καλλιεργειών, θα δεσπόζει το αμπέλι, μια καλλιέργεια με βαθιές ρίζες στην πολιτιστική μας παράδοση. Η παραγωγή θα είναι το επιτραπέζιο σταφύλι και  οι χυμοί σταφυλιού, προϊόντα με πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία (βλ. ρεσβερατρόλη και «γαλλικό παράδοξο»). Η βιοδυναμική καλλιέργεια θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την διατροφική τους αξία. Σήμερα αναγνωρίζεται η ποιοτική ανωτερότητα των βιοδυναμικών προϊόντων του αμπελιού, από ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο κριτικός οίνου R. Parker.
 
Το κτήμα θέλει να αποτελεί και ένα θετικό παράδειγμα για την Ελλάδα της κρίσης. Το γόνιμο έδαφος αποτελεί λύση και για το οικονομικό πρόβλημα, αφού όσο πιο γόνιμη είναι η γη, τόσο είναι και πιο παραγωγική. Έτσι στηρίζει όχι μόνο την υγεία αλλά και την επιβίωση του ανθρώπου. Το κτήμα έρχεται να αποτελέσει μέρος του ρεύματος για «επιστροφή στη γη» και της ανάγκης η Ελλάδα, χώρα κατεξοχήν γεωργική, να ξαναβρεί τη γεωργική της ταυτότητα.
 
Ο Μάριος Δεσύλλας είναι γεωπόνος Γ.Π.Α., από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν την οικολογική γεωργία στην Ελλάδα (βιολογικό ελαιόλαδο, Μάνη 1988), δίνοντας συμβουλές για τη «μετάβαση στη βιοκαλλιέργεια», αλλά και στηρίζοντας ή ξεκινώντας πρωτοβουλίες του χώρου, όπως ο Σ.Ο.Γ.Ε., ο Πιστοποιητικός Οργανισμός «Δηώ», η ομάδα «εν δυνάμει» για την έρευνα και προώθηση της βιοδυναμικής.

Διδάσκει την οικολογική γεωργία σε μικρούς και μεγάλους: αγρότες, φοιτητές, γεωπόνους, ερασιτέχνες.

Συγγραφέας σχετικών βιβλίων («Στοιχεία Βιολογικής Γεωργίας» του Ο.Ε.Δ.Β., 1999) και άρθρων (περιοδικό «Κηπουρός» της Καθημερινής, 2010-‘14).
 
Γεωργία Ντούσικου. «Γεννήθηκα στη γη και η πρώτη μου προσπάθεια ήταν να μπορέσω να περπατήσω επάνω της. Στέκομαι και αισθάνομαι. Ένα ολόκληρο θαύμα βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πόδια μου, το χώμα, η γη που πατώ για να σταθώ, να περπατήσω, να καθίσω, να ξαπλώσω, να μυρίσω, να αφουγκραστώ, να αγγίξω… Αυτή με κρατά σε κάθε μου κίνηση. Με πρώτη μου μεγάλη δασκάλα τη φύση έμαθα να ακολουθώ τα «ίχνη» της, τα οποία με οδήγησαν να σπουδάσω Ψυχολογία της Υγείας και να την «παντρέψω» με την  φύση, την ποίηση και την εκπαίδευση. Με συγκινεί βαθιά το θαύμα που υπάρχει μέσα στην καθημερινότητα και την απλότητα της ζωής».



enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου