Μία από τις πιο «πολυφορεμένες» επωδούς της εποχής της κρίσης και των Μνημονίων είναι ότι «η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα». Η φράση έχει γίνει πιστευτή από την πλειονότητα, αν και είναι ανακριβής και παραπλανητική. Η αλήθεια είναι ότι το κράτος και οι εκάστοτε διαχειριστές της εκτελεστικής εξουσίας προσπαθούν να ξεριζώσουν κάθε δέντρο που παράγει καρπούς για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Τα κίνητρα όσων ασκούν αυτές τις καταστρεπτικές πολιτικές είναι δυσκόλως ανιχνεύσιμα. Όμως, οι πράξεις τους είναι και αποδείξιμες και αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στην πατρίδα μας.
Ένας από τους κλάδους που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα προβλήματα (παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι ευνοείται) είναι ο αγροτικός. Σε συνέντευξη που παραχώρησε (εφημ. «δημοκρατία») ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών Βισαλτίας νομού Σερρών Στέργιος Λίτος ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και δηλώνει ότι «σε μια χώρα με μια πλαστή μέση τάξη, προϊόν του πελατειακού κράτους που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα, σε μια χώρα υπηρεσιών, που αποβιομηχανοποιήθηκε από το 1981 και μετά, η μόνη παραγωγική δύναμη του τόπου ήταν ο αγροτικός τομέας, και ήρθε ο “πολιτικός νεκροθάφτης” των αγροτών, ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελειώσει τον αγρότη και τις αγροτικές οικογένειες».
Συνέντευξη στον Σπύρο Κάραλη
H κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει τον μόνο έντιμο δρόμο που της μένει, αυτόν της παραίτησης» τονίζει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο Στέργιος Λίτος, πρόεδρος Αδέσμευτων Αγροτών Βισαλτίας νομού Σερρών, και χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικό νεκροθάφτη» των αγροτών που «ήρθε να αποτελειώσει τον αγρότη και τις αγροτικές οικογένειες».
Η οικονομική κρίση έχει αρχίσει για τους αγρότες εδώ και 15 χρόνια, εκτιμά και προσδιορίζει ως τα μεγαλύτερα προβλήματα των αγροτών το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, το κόστος καλλιέργειας και τις μη καταβληθείσες αποζημιώσεις!
«Εμείς φωνάζουμε και η Αθήνα δεν αφουγκράζεται» σημειώνει, προσθέτοντας δηκτικά: «Εχουμε καταντήσει φθηνοί εργάτες στην ίδια μας τη γη». Προαναγγέλλει δε τη λειτουργία στις Σέρρες του πρώτου αγροτικού τμήματος επιμελητηρίου πανελλαδικά.
Υπάρχει η άποψη πως οι αγρότες δεν πλήρωσαν στον ίδιο βαθμό την κρίση όσο οι άλλοι εργαζόμενοι. Πώς είναι η κατάσταση στον αγροτικό πληθυσμό έπειτα από μία επταετία λιτότητας;
Αυτή είναι μία πλήρως λανθασμένη άποψη, γιατί μπορούμε πλέον να πούμε ότι η οικονομική κρίση έχει αρχίσει για τους αγρότες εδώ και 15 χρόνια. Επίσης, σε μια χώρα με μια πλαστή μέση τάξη, προϊόν του πελατειακού κράτους που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα, σε μια χώρα υπηρεσιών, που αποβιομηχανοποιήθηκε από το 1981 και μετά, η μόνη παραγωγική δύναμη του τόπου ήταν ο αγροτικός τομέας, και ήρθε, ας μου επιτραπεί ο όρος, ο «πολιτικός νεκροθάφτης» των αγροτών, ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελειώσει τον αγρότη και τις αγροτικές οικογένειες. Για να μη μακρηγορώ, φτωχοποίηση, αδυναμία πληρωμών, εκθετικά συρρικνωμένο εισόδημα, δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη είναι οι λέξεις που περιγράφουν αυτό που ζούμε οι Έλληνες αγρότες σήμερα!
Ιεραρχικά, ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των αγροτών;
Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κόστος καλλιέργειας, μη καταβληθείσες αποζημιώσεις!
Εμείς φωνάζουμε και η Αθήνα δεν αφουγκράζεται.
Φορολογία επί των κερδών της τάξεως του 29% και 29% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, 27% του συνολικού εισοδήματος ο ΕΦΚΑ. Μιλάμε για 85% του συνολικού μας εισοδήματος. Επίσης, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις, που είναι κοινοτικά κονδύλια, αποτελούν εισόδημα και φορολογούνται και αυτές. Έχουμε καταντήσει φθηνοί εργάτες στην ίδια μας τη γη. Αλλά, όπως είπατε, υπάρχει η άποψη ότι οι αγρότες δεν πλήρωσαν ή ότι ευνοήθηκαν, πείτε το όπως θέλετε.
Τι θα περιμένατε από την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση για να τονώσει τους Έλληνες αγρότες;
Να παραιτηθεί! Από τη στιγμή που εδώ και τρία χρόνια αποδεικνύει περίτρανα διά της απουσίας της ότι δεν μπορεί όχι μόνο να διορθώσει κάποια από τα κακώς κείμενα αλλά συνεχώς μας τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, πρέπει να ακολουθήσει τον μόνο έντιμο δρόμο που της μένει, αυτόν της παραίτησης.
Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει ευθύνη για τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει;
Σαφώς και αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Αλλά δεν συγκρίνεται με τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο πολιτικός κόσμος σε βάρος μας. Αγρότης, όχι βουλευτής, ούτε καν υποψήφιος, δεν έχει υπάρξει σε κόμμα εξουσίας τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό και μόνο λέει πολλά. Η φωνή μας δεν ακούγεται, τα αιτήματά μας πέφτουν στο κενό και αυτοί οι οποίοι παίρνουν την ψήφο μας, ως «προστάτες» και αγροτοπατέρες, μόλις περάσουν το κατώφλι της Βουλής, άφαντοι. Δεν θέλω να επεκταθώ και να αναφερθώ σε πρόσωπα, δεν είναι δική μου τακτική αυτή. Αλλά εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία που μου δίνετε και θέλω να πω μερικά πράγματα. Αγροτικά επιμελητήρια δεν υπάρχουν, ούτε επιμορφωτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να κάνουν κάποια λάθη λόγω άγνοιας. Και αυτό είναι πάγιο αίτημά μας: Θέλουμε να δημιουργηθούν θεσμοί που θα θωρακίζουν τον αγροτικό κόσμο από τέτοια φαινόμενα. Και θέλω να πω πως ήδη εδώ στις Σέρρες, έπειτα από πρωτοβουλία δική μου, ετοιμάζεται το πρώτο αγροτικό τμήμα επιμελητηρίου πανελλαδικά.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον αρμόδιο υπουργό, τον Βαγγέλη Αποστόλου;
Ο συγκεκριμένος κύριος τα τελευταία τρία χρόνια που είναι υπουργός Γεωργίας μας έχει αποδείξει ότι είναι απλός διαχειριστής κοινοτικών κονδυλίων. Δείτε ότι έχει αποτύχει, μεταξύ άλλων, στα βιολογικά και στην απονιτροποίηση.
Εφημ. "Δημοκρατία"
kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου