Το σελήνιο είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στο έδαφος. Φυσιολογικά, εντοπίζεται στο νερό και σε ορισμένα τρόφιμα. Αν και κατατάσσεται στην κατηγορία των ιχνοστοιχείων, δηλαδή στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο άνθρωπος σε πολύ μικρές ποσότητες, εντούτοις παίζει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη χρόνιων νόσων. 
Το σελήνιο απορροφάται και χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό ως μέρος συγκεκριμένων μορίων που ονομάζονται σελήνιο-πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αυτές έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία, προστατεύοντας το σύνολο των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλουν στην καλή θυρεοειδική λειτουργία και συμμετέχουν στη δημιουργία και την επιδιόρθωση του DNA.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η δράση του σεληνίου μελετήθηκε εκτενώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα πρώτα δείγματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η επαρκής, καθημερινή πρόσληψη σεληνίου συσχετίσθηκε αρνητικά με την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου και κυρίως με τον καρκίνο του προστάτη. Χρησιμοποιήθηκε ως μέρος της θεραπείας της θυρεοειδίτιδας, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα αντισωμάτων σε μελέτη που έγινε από Έλληνες επιστήμονες αλλά και στην πρόληψη εμφάνισης καρδιοπάθειας.
Στην πορεία όμως, μελέτες που έγιναν σε πληθυσμούς με σημαντική έλλειψη σεληνίου, δεν κατάφεραν να «σφραγίσουν» τα πρώτα, θετικά αποτελέσματα. Αντίθετα, άφησαν ερωτηματικά σχετικά με την ευεργετική δράση της συμπληρωματικής χορήγησης σεληνίου. Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι η υπερπρόσληψη σεληνίου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία ενός οργανισμού.
Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος αλλά και δερματικές αλλοιώσεις και εξανθήματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρονται ως αρκετά σοβαρά.
Τα ερευνητικά λοιπόν δεδομένα, υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η επαρκής και καθημερινή πρόσληψη σεληνίου είναι καθοριστικής σημασίας για την προαγωγή της υγείας και την πρόσληψη χρόνιων νόσων όπως είναι διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιοπάθειες. Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, το ψάρι και τα θαλασσινά και το αυγό. Επειδή όμως, όπως αναφέραμε, το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος και περνάει στο κρέας των ζώων ή στο αυγό μέσω της διατροφής τους, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα επίπεδά του σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι στις βόρειες ΗΠΑ, τα επίπεδα είναι υψηλότερα, συγκριτικά με εκείνα στη βόρεια Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Άλλη μία εξαιρετική διατροφική πηγή σεληνίου είναι τα Brazilian Nuts. Μάλιστα, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας υπάρχει ρητή οδηγία για την αποφυγή υπερκατανάλωσης σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι αν και πολύ επιστήμονες «πίνουν νερό» στο όνομα του σεληνίου, η χρήση συμπληρωμάτων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Μετρήσεις σε ελληνικό πληθυσμό έδειξαν ότι η πρόσληψη σεληνίου βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα (ελαφρώς χαμηλότερα από τα επιθυμητά), χωρίς όμως να θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.
Η συμπληρωματική χορήγηση μέσω συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και εφόσον διαπιστωθεί κάποια έλλειψη. Πρώτα κλινικά συμπτώματα έλλειψης είναι το γκριζάρισμα των μαλλιών και η ευθραυστότητα των νυχιών. Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό των επιπέδων σεληνίου στο αίμα και κατόπιν μπορεί να συσταθεί η συμπληρωματική χορήγηση. Φυσικά μία μικρή συμπληρωματική χορήγηση 100-200 mg ημερησίως δεν φαίνεται να δημιουργεί κανένα πρόβλημα και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται συχνά στην αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας HASHIMOTO.

iatronet