Δύο αντιοξειδωτικές ουσίες, η γλουταθειόνη και η εργοθειονεΐνη, μπορούν να αλλάξουν καθοριστικά τις θεραπείες αντιγήρανσης. Αυτό αναφέρεται σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry.
«Ανακαλύψαμε ότι τα μανιτάρια έχουν υψηλές ποσότητες εργοθειονεΐνης και γλουταθειόνης, πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες και ότι οι ποσότητες αυτές ποικίλουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων ειδών μανιταριών. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, χωρίς αμφιβολία, τα μανιτάρια είναι η μεγαλύτερη πηγή των δύο αυτών αντιοξειδωτικών και ορισμένα είδη είναι πραγματικά γεμάτα απ' αυτές», εξηγεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Μπελμαν, από Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, "όταν οξειδώσουμε τα τρόφιμά μας για να παράγουμε ενέργεια, παράγονται αρκετές ελεύθερες ρίζες ως υποπροϊόντα αυτής της δράσης και πολλά από αυτά είναι αρκετά τοξικά".
Όμως, το σώμα έχει μηχανισμούς για ελέγξει τις περισσότερες από αυτές, περιλαμβανομένης της εργοθειονεΐνης και της γλουταθειόνης, αλλά τελικά αρκετές ελεύθερες ρίζες αυξάνονται τόσο ώστε να προκαλέσουν βλάβη, η οποία έχει σχετιστεί με τη γήρανση, τον καρκίνο, τη στεφανιαία νόσο και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
enallaktikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου