Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Θεογένης ΚοινΣΕπ: Μελέτες για δημιουργία ελαιουργείου και μπύρας κάνναβης στη Θράκη


Ήδη έχουν παράξει ποσότητες λαδιού από κάνναβη, για το οποίο έχει υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον, ενώ συνεχίζουν με δοκιμαστικές ποσότητες από αλεύρι, σαπούνι αλλά και μπύρα, η οποία μάλιστα θα είναι έτοιμη τις επόμενες ημέρες.
Άλλη μια ελληνική εταιρεία ή πιο σωστά ένας ακόμη Συνεταιρισμός που επενδύει κόπο και χρόνο στην καλλιέργεια και τη μεταποίηση του φυτού είναι η ΚοινΣΕπ Θεογένης. Προστίθεται και αυτή στις νέες και ελπιδοφόρες προσπάθειες που αφορούν στην «οικονομία της κάνναβης» ενισχύοντας το θετικό πρόσημο και την πραγματική εικόνα του φυτού, την εικόνα που διαμορφώνεται μέσα από ολόκληρο τον κύκλο των εργασιών και των αναγκών που κινούνται γύρω από αυτό, και όχι από την -συχνά υστερική- «τηλεοπτική αντιμετώπισή» του.
«Τεράστιες διαφαίνονται οι δυνατότητες για τη βιομηχανική κάνναβη στη Θράκη», έτσι τιτλοφορείται το δημοσίευμα του Παρατηρητή της Θράκης απ’ το οποίο πληροφορούμαστε μεταξύ άλλων ότι η Θεογένης ΚοινΣΕπ που καλλιεργεί το φυτό στην περιοχή, όχι μόνο ετοιμάζεται αρχές του 2018 να σπείρει 2 χιλιάδες στρέμματα αλλά έχει ήδη αρχίσει και τις δοκιμές για την παρασκευή μπύρας με κάνναβη.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το δημοσίευμα και τη συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Δέδογλου.

Σημαντική πρόοδος στην καλλιέργεια 

Φέτος, με τη βοήθεια των γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Έβρου καλλιέργησαν περίπου 40 στρέμματα ποικιλίας finola για παραγωγή σπόρου και πέντε στρέμματα ποικιλίας fibranova για παραγωγή ίνας.
Ήδη συγκόμισαν την παραγωγή από την ποικιλία που έδωσαν το περισσότερο βάρος, την finola, η οποία αποδίδει περισσότερο σπόρο, και είναι χαμηλή, την οποία προτίμησαν γιατί δεν έχει μεγάλο στέλεχος, όπως άλλες ποικιλίες όπως η Fibranova που από την επεξεργασία της παράγουν χαρτομάζα και κλωστική ίνα λόγω έλλειψης μονάδας επεξεργασίας που θα τα απορροφήσει.

Το πρώτο λάδι κάνναβης που συσκευάστηκε από τον συνεταιρισμό Θεογένης
«Θεωρούμε πως για πρώτη χρονιά πήγε πολύ καλά η καλλιέργεια, και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορα σημεία της χώρας, και στην Θράκη με παραγωγούς που ενδιαφέρονται να βάλουν κάνναβη την επόμενη καλλιεργητική χρονιά» σημείωσε ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ., κ. Δέδογλου.
Κάποιοι καλλιεργητές, όπως διευκρίνισε, φέτος είχαν προβλήματα με την καλλιέργεια, «αλλά για αυτό γίνονται οι δοκιμές», εξήγησε, «ώστε να εντοπίσουν προβλήματα ή και καλές πρακτικές και να προσαρμοστούν ανάλογα».»Ήδη πάντως έχουν δημιουργήσει το ελληνικό λάδι από κάνναβη, το οποίο μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ως εισαγωγής, με την μεγαλύτερη ποσότητα να δίνεται σε εταιρεία και μια μικρή ποσότητα να εμφιαλώνεται σε τοπικό ελαιουργείο.
 Στόχος τους πάντως είναι του χρόνου να έχουν δημιουργήσει δικό τους ελαιουργείο, όπου θα παράγεται λάδι με τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης. Το λάδι άλλωστε της κάνναβης δεν πρέπει να υποβάλλεται σε υψηλές θερμοκρασίες, γιατί χάνονται τα ωφέλιμα συστατικά του, για αυτό και καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, και όχι βρασμένο, ώστε να πάρουν όλα τα θετικά του στοιχεία.

Κάνναβη από την καλλιέργεια της Θράκης

«Στόχος η καλλιέργεια 2 χιλιάδων στρεμμάτων το ’18»

«Είναι ένα ευεργετικό προϊόν, στην κατηγορία των Superfoods» σημείωσε ο κ. Δέδογλου, τονίζοντας πως του χρόνου έχουν βάλει ως στόχο τα 2.000 στρέμματα, ώστε να μπορέσουν να διαπραγματευτούν και με κάποιες εταιρείες και να έχουν συμβόλαια.
Βασιζόμενοι πάντως στο ενδιαφέρον που δημιούργησε η ανάρτηση του μπουκαλιού του λαδιού της κάνναβης, θεωρεί πως αν είχαν 2.000-3.000 μπουκαλάκια θα τα έδιναν πολύ γρήγορα, πόσο μάλλον τα 200 που παρήγαγαν φέτος.
Άλλωστε σύμφωνα με την ανάλυση το λάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας, και θεωρούν, με βάση και τις συγκρίσεις τους, πως είναι ένα από τα καλύτερα, κάτι στο οποίο βοηθούν και οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τα εδάφη, τα οποία είναι καλιούχα.

Μελέτη για το εργοστάσιο πρώτης επεξεργασίας 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η κάνναβη δεν βγάζει μόνο λάδι, μιας και έχει σχεδόν 25.000 παράγωγα, με τον ανθό να χρησιμοποιείται για φαρμακευτική χρήση, τον καρπό για λάδι, αλεύρι, μπύρα κ.α. και το στέλεχος που μπορεί να γίνει χαρτοπολτός, οικοδομικά υλικά κ.α.
Για αυτό και οι άνθρωποι της Κοιν.Σ.Επ. Θεογένης κάνουν σκέψεις για τη δημιουργία εργοστασίου πρώτης επεξεργασίας και μέσα στον Νοέμβριο περιμένουν την μελέτη για αυτό, την οποία κάνει ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης, ενώ συζητούν και με ιδιώτες και με την πολιτεία για το θέμα, ενώ ενδιαφέρον έχει υπάρξει και από αμερικάνικο fund.
«Αν κάνουμε το εργοστάσιο πρώτης επεξεργασίας, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε περισσότερα στρέμματα αλλά και περισσότερα προϊόντα από την κάνναβη» σημείωσε, ώστε να μπορέσουν να επεξεργαστούν και τον κορμό και τα φύλλα  και το λουλούδι, για το οποίο μάλιστα υπάρχει ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρείες.
Φέτος είχαν μόνο μία ποικιλία κλωστικής, την Fibranova, που φτάνει στα 3 μέρα, και αν καταφέρουν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο θα μπορούν να επεκταθούν και σε ανάλογες ποικιλίες, από τις οποίες μπορούν να πάρουν μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης, την οποία θα διαθέσουν σε μεταποιητικές βιομηχανίες.
«Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μέλλον στην καλλιέργεια. Μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία και όχι μόνο» ανέφερε ο κ. Δέδογλου, τονίζοντας πως μπορούν να γίνουν μικρές βιοτεχνίες για διάφορα προϊόντα της κάνναβης.

Σχεδόν έτοιμη και η μπύρα από κάνναβη 

Ακόμα πάντως βρίσκονται σε φάση διερεύνησης της βιωσιμότητας των διάφορων παραγώγων, όπως αλεύρι από την πρωτεΐνη της κάνναβης, αλλά και σαπούνια, σε μικρές ποσότητες.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα που δημιουργούν είναι η μπύρα από κάνναβη, με μια μικρή ποσότητα, δοκιμαστική, να παράγεται αυτή την περίοδο σε ένα μικρό ζυθοποιείο στην Ξάνθη, ώστε να κρίνουν το αποτέλεσμα.
Εδώ όμως μπορεί να «σκοντάψουν» στην ελληνική νομοθεσία, που καθορίζει ότι η  μπύρα έχει συγκεκριμένα συστατικά, και δεν μπορούν να μπουν άλλες προσμίξεις.
Μπορούν όμως να κάνουν ένα ποτό μπύρας, σύμφωνα με τον κ. Δέδογλου, με τη προσθήκη από τον ανθό της κάνναβης, και αν πετύχει, μπορούν να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή.

Επεκτείνονται το 2018 

Όσο για το 2018, δεν σταματούν τις δοκιμές, και θα επιχειρήσουν να σπείρουν τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου την ποικιλία finola που παράγει μεγαλύτερες ποσότητες λαδιού, ελπίζοντας να έχουν καλά αποτελέσματα αλλά ακόμα και δισπορά, δηλαδή να έχουν αλωνίσει μέχρι τις 10-15 Ιουνίου, και να βάλουν δεύτερη καλλιέργεια, όπως φασόλια ή πεπόνια, στα οποίο επίσης δραστηριοποιείται η Κοιν.Σ.Επ.
Παράλληλα θα φυτέψουν και άλλες ποικιλίες δοκιμαστικά, για νa δουν τις αποδόσεις τους, ενώ θα προχωρήσουν στη δημιουργία του μικρού ελαιουργείου για το λάδι τους.
Όσο για το εργοστάσιο επεξεργασίας, θα κοστίσει αρκετά (υπολογίζουν γύρω στα 5 εκ. ευρώ), για αυτό και θα γίνει σε δεύτερη φάση, ενώ προσπαθούν να θέσουν όλη την προσπάθεια σε πιο επιστημονική βάση συμμετέχοντας σε πρόγραμμα για την κάνναβη με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών σχολών, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και Ελλήνων ιδιωτών που αυτή τη στιγμή εισάγουν πρώτη ύλη για τα προϊόντα τους.
cannabisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου