Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Η οικογένεια Βαμπούλα έχει δώσει ταυτότητα στα προϊόντα της

sigxronos-agrotis-vampoula-kthnotrofoi
Είναι νέοι, δραστήριοι και αποφασισμένοι να εξελίσσουν ολοένα και περισσότερο την κτηνοτροφική παράδοση των παππούδων τους από το 1966. Ο Θανάσης και η Νίκη Βαμπούλα, από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, έχουν μεγαλώσει σε μία οικογένεια κτηνοτρόφων, που αναγνωρίζει πως ο αγρότης σήμερα πρέπει να διαθέτει επιχειρηματικό πνεύμα και όραμα προώθησης της δουλειάς του.
Με κεντρικό άξονα τα παραπάνω, έχουν καταφέρει να διαχειρίζονται επάξια την καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα που διαθέτουν. Η οικογένεια Βαμπούλα διακινεί στην αγορά προϊόντα με ταυτότητα, αφού διαθέτει δικό της σφαγείο, τυποποιητήριο, αλλά και κρεοπωλείο με το όνομα «ΕΛΑΚΡΕ». Επίσης, μπορεί να δει κανείς τα προϊόντα που διαθέτουν μέσω της ιστοσελίδας www.elakre.gr  «Η οικογένειά μας ασχολείται με τα χοιρινά από το 1966. Το σφαγείο και το τυποποιητήριο τα δημιουργήσαμε πριν από δέκα χρόνια», αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο 26χρονος Θανάσης, ενώ η 27χρονη Νίκη τονίζει «πως η επωνυμία στα προϊόντα δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να αναγνωρίσει σε αυτά τους ανθρώπους της οικογένειας που έχουν δουλέψει πίσω από αυτά με μεράκι». Η οικογένεια, όμως, εκτός από τη λιανική πώληση, διαθέτει τα προϊόντα της μέσω χονδρικής πώλησης σε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων, αφού μπορεί να εγγυηθεί την ελληνική προέλευση όλων των κρεάτων της.

Εκτροφή μαύρου χοίρου

Εδώ και πέντε χρόνια, τα δύο αδέλφια έχουν επενδύσει και στην εκτροφή του μαύρου χοίρου. «Τον τελευταίο καιρό, έχουμε κάνει μία παράλληλη εκτροφή με αυτή την παλιά αυτόχθονη ελληνική φυλή. Τα προϊόντα μας φεύγουν όλα στην Αθήνα, όπου ο κόσμος είναι λίγο παραπάνω ενημερωμένος για την αξία του κρέατος αυτού», αναφέρει ο Θ. Βαμπούλας και εξηγεί τη διατροφική ανωτερότητα του συγκεκριμένου κρέατος. «Ένα ζώο γύρω στους 5 μήνες είναι έτοιμο να πάει για σφαγή, ζυγίζοντας 100 κιλά. Ο μαύρος χοίρος για να φτάσει 60 κιλά, κάνει γύρω στους οκτώ με εννέα μήνες, μπορεί και δέκα μήνες. Αυτή και μόνο η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του ζώου κάνει το κρέας διατροφικά ανώτερο με περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα. Γενικά, ως ζώο είναι πολύ πλούσιο και σε γεύση και σε διατροφικά στοιχεία».

Τεχνολογία

«Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο ενημερωμένοι γίνεται», τονίζει η Νίκη, η οποία εξηγεί πως για την παραγωγή των ζώων χρησιμοποιούν τεχνητή σπερματέγχυση. Εκτός, αυτού, καταγράφουν ηλεκτρονικά τα ζώα τους, ώστε να γνωρίζουν τις γέννες ενός ζώου και τον αριθμό των νεογέννητων. Επίσης, ο πελάτης μπορεί να γνωρίζει από ποιο ζώο έχει προέλθει το κρέας που αγοράζει, σε τι συνθήκες έχει μεγαλώσει, αλλά και αν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Εκπαίδευση

Για να μπορέσουν, όμως, οι δύο νέοι κτηνοτρόφοι να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις του επαγγέλματος, επέλεξαν τον δρόμο της εκπαίδευσης. Ο Θανάσης τονίζει πως σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, καθώς γνώριζε από μικρός τα επαγγελματικά του βήματα: «Όταν επέλεξα τι θα σπουδάσω, ήξερα ότι θα ακολουθήσω το επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Απλώς αυτό που σπούδασα το έκανα για να με βοηθήσει παραπάνω στην αγροτική μου δραστηριότητα».
Εκτροφή, σφαγή και τυποποίηση από δύο νέα αδέλφια κτηνοτρόφων  που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση
Εκτροφή, σφαγή και τυποποίηση από δύο νέα αδέλφια κτηνοτρόφων που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση
Η Νίκη, αν και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, θέλησε να ασχοληθεί και αυτή με την κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας: «Επειδή προϋπήρχε η οικογενειακή επιχείρηση, δεν μπήκα ιδιαίτερα στη διαδικασία να ψάξω πάνω στον τομέα των σπουδών. Εφόσον υπήρχε και η ανάγκη να είμαστε πιο ενωμένοι οικογενειακά στην επιχείρηση, προτίμησα να είμαστε πιο ανεξάρτητοι από τρίτα άτομα, να είμαστε πιο οργανωμένοι μεταξύ μας και να συνεχίσουμε αυτά που έχουν χτίσει οι γονείς μας». Και τα δύο αδέλφια τονίζουν πως η εκπαίδευση σου δίνει τα εφόδια που χρειάζεσαι για να μάθεις τι ζητά η αγορά και να μπορέσεις να εκσυγχρονιστείς ακόμα περισσότερο. Έκτοτε, ενημερώνονται συστηματικά και οι δύο για κάθε θέμα που αφορά το αντικείμενό τους.

Τα βήματα της επιτυχίας

«Ο κτηνοτρόφος σήμερα χρειάζεται πλάνο και στρατηγική, να γνωρίζει ακριβώς τι θέλει να κάνει στη δουλειά του, αλλά και να προσπαθεί να εκσυγχρονίζεται συνέχεια», τονίζει ο 26χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος αναφέρει πως η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος που μπορεί να απασχολήσει αρκετό κόσμο και που, με την κατάλληλη αγροτική πολιτική, μπορεί να ανακάμψει. Από την άλλη μεριά, η Νίκη αναφέρει πως οι γυναίκες διαθέτουν επιχειρηματικό μυαλό και είναι ικανές να κάνουν τα δικά τους βήματα στον αγροτικό κλάδο
ypaithros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου