Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η Welt έγραψε για τη συνάντηση, την οποία η Μέρκελ "πρέπει να φοβάται"

© AFP 2016/ Tobias Schwarz
ΜΌΣΧΑ, 9 Σεπτεμβρίου— RIA Novosti. Την Παρασκευή στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η  μίνι-σύνοδος κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων των χωρών της Νότιας Ευρώπης, και αυτή  είναι ακριβώς  η συνάντηση, την οποία Άγγελα Μέρκελ πρέπει να φοβάται, γράφει η Die Welt[1].


Η συνάντηση, στην οποία ο  Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φιλοξενήσει  τους συναδέλφους του  από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο, καθώς και ανώτερους αξιωματούχους από την Ισπανία, δεν θα είναι απλά "ένας κύκλος των  φίλων της συζήτησης", αναφέρεται στο άρθρο.

Το σύνθημα της συνάντησης θα είναι "ανάπτυξη αντί της λιτότητας» όπου  η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να αμφισβητήσει την  "λιτότητα ".

Μετά το Brexit οι μεσογειακές χώρες  (του λεγόμενου Club Med) της ΕΕ αισθάνθηκαν τον  "άνεμο της αλλαγής". Σύμφωνα με αυτούς, τώρα μπορούν να καθορίσουν το ρυθμό των γεγονότων στην Ευρώπη και να αυξήσουν την επιρροή τους  στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη ».

Ο χρόνος που γίνεται η  μίνι  σύνοδος κορυφής των Αθηνών δεν είναι τυχαίος:την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα για την Ευρώπη, είναι απαραίτητο  να αποκατασταθεί ένα αίσθημα πολιτικής ενότητας».

Το Club της Μεσογείου  έχει τη γνώμη σχετικά με το πώς να το κάνει αυτό: λιγότερη οικονομία, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνολική ευθύνη

"Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Θέλουν μια Ευρώπη, όπου οι ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία, να  βοηθούν τις  πιο αδύναμες. Θέλουν μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση", — γράφουν τα γερμανικά  ΜΜΕ.

Ο Τσίπρας "επιτίθεται" στη Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς την "ταμιευτήριο" της Ευρώπης, με εμπορικά πλεονάσματα (όταν η αξία των εξαγωγών υπερβαίνει την αξία των εισαγωγών — ed), παγωμένους  μισθούς και χαμηλό πληθωρισμό. Η Γαλλία και η Ιταλία σε γενικές γραμμές συμφωνούν με τη θέση του Τσίπρα, αναφέρεται στο άρθρο.

Θέλουν να χρησιμοποιούν  την κατάσταση του  Brexit  για να αυξήσουν  την επιρροή τους, όχι μόνο οι χώρες του Club Med : για τον εαυτό τους υπενθυμίζουν και οι  χώρες της ομάδας Visegrad (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία,  Σλοβακία και   Ουγγαρία).

Η Ανατολική Ευρώπη επιδιώκει σε μεγάλο βαθμό αρκετά διαφορετικούς στόχους από το Νότο. Θέλουν η Ιταλία και η Ελλάδα να μην  δέχονται πλέον τους πρόσφυγες. Βασίζονται σε σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες που βρίσκονται σε  κρίση  και απορρίπτουν  τα νέα οικονομικά κίνητρα. Αντί για μια ενιαία Ευρώπη, θέλουν περισσότερη δύναμη για τα  έθνη μέλη.

<<Στην Ευρώπη, το κέντρο βάρους μετακινείται. Ο  άξονας της εξουσίας μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού είναι εύθραυστος, όσοι είχαν θέσει ένα ρυθμό  στην Ευρώπη νωρίτερα  υπάρχει  κίνδυνος να μείνουν πίσω.  Νέες συμμαχίες  σχηματίζονται.   Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η Σύνοδος Κορυφής του  Τσίπρα  στην Αθήνα είναι μόνο η αρχή >> ο συγγραφέας συνοψίζει στο τέλος.

tokoutsavaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου