Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Ήφαιστος: Αν δεν υπερασπίζεσαι την κυριαρχία σου είσαι αναλώσιμος

 

Παναγιώτης Ήφαιστος: Αν δεν υπερασπίζεσαι την κυριαρχία σου είσαι αναλώσιμος

Παναγιώτης Ήφαιστος: Τα έκαναν θάλασσα οι Αμερικανοί με τις υποχωρήσεις τους σε όλο τον πλανήτη. Το διεθνές σύστημα το μεταψυχροπολεμικό εισέρχεται σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Η Αμερική χάνει τον έλεγχο και το Ισραήλ έχει υποπέσει σε στρατηγικά λάθη. Ως Ελλάδα χάνουμε επικράτεια επειδή δεν εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Δεν ξανασυναντούμε Τούρκο ηγέτη εάν δεν αποσύρουν το casus belli. Δεχόμαστε να μιλάμε με κράτη που δημιουργούν τετελεσμένα δια της βίας; Δεν γίνεται να μην υπερασπιστείς την επικράτειά σου! Είσαι αναλώσιμος μετά…

O Δρ Παναγιώτης Ήφαιστος Ομ Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών, Παν/μιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθώς και πολυγραφότατος συγγραφέας φιλοξενείται στο newshub.

Αφορμή για τη σημερινή παρουσία του κ. Ήφαιστου στο newshub.gr είναι η ανάλυση του για το πως διαμορφώνεται η γεωπολιτική σκακιέρα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και το πολεμικό κλίμα του με το Ιράν που ανέβασε σε επικίνδυνο βαθμό την ένταση.

«Το Ισραηλινό ζήτημα, η θέση και ο ρόλος του Ιράν, της Τουρκίας, αλλά και κάθε άλλο περιφερειακό ζήτημα, εντάσσονται μέσα στη μεγάλη ψυχροπολεμική εικόνα (…).

Μετά τον ψυχρό πόλεμο ζητούμενο ήταν το κατά πόσο οι Μεγάλες Δυνάμεις θα κινηθούν στα πλαίσια του στρατιωτικού και ορθολογικού προσανατολισμού. Αυτό που είχαμε όμως αντ’ αυτού, είναι ότι η πιο ισχυρή δυτική Δύναμη επιδόθηκε σε αυτό που τότε ονομάσει ανθρωπιστικους βομβαριδσμούς και μάλιστα με τρόπο που στη στρατηγική θεωρία είναι γνωστός ως υπερεπέκταση. Τα έκαναν όμως “σαλάτα”, σημειώνει ο κ. Ηφαιστος.

https://infognomonpolitics.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου