Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Σήμερα ο κ. Καμμένος καλείται να επιλύσει διαχρονικά προβλήματα που άλλοι υπουργοί τα έβαζαν κάτω από το χαλί. Μπορεί να τα προχωρήσει σε λύσεις; Αμφίβολο με το μέχρι σήμερα δείγμα γραφής του!)

Πικρές αλήθειες για το τι συμβαίνει με την Άμυνα!
(Φωτ.: 06/04/2016 - Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι), Χρήστο Βαΐτση, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και της παρουσίας του στην έναρξη της Πολυεθνικής Αεροπορικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2016», συμμετείχε σε πτήση με μαχητικό αεροσκάφος F-4E Phantom.
Ειδικού Συνεργάτη
Ας δούμε την πραγματικότητα κατάματα! Έχουμε μία ανίσχυρη, ανεπαρκή και σαστισμένη κυβέρνηση από την αδυναμία της να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα της χώρας. Βλέπουμε τα νέφη μίας συνολικής κατάρρευσης να έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στον ορίζοντα. Από την άλλη μεριά του Αιγαίου, η Τουρκία, αυτός ο δύστροπος γείτονας μας, βρίσκει την ευκαιρία σε καθημερινή σχεδόν βάση να εντατικοποιεί και αναβαθμίζει ποιοτικά τις πρακτικές με τις οποίες προωθεί την αναθεωρητική της πολιτική. Μα καλά θα με ρωτήσετε, δεν επαρκεί τόσος πολύς… κατευνασμός; Δεν τους φθάνει που η Ελλάδα έχει φινλανδοποιηθεί και ούτε κάνει, ούτε λέει κάτι που αντίκειται στα τουρκικά συμφέροντα και στις τουρκικές απόψεις και θέσεις;
Μας αρέσει ή όχι, η Τουρκία επιζητεί μία σαφή επιτυχία στο Αιγαίο ως στρατηγικό αντιστάθμισμα στην επικείμενη και μάλλον αναπόφευκτη «ήττα» της στη Συρία λόγω της σημαντικής αναβάθμισης του κουρδικού παράγοντα, που ίσως καταλήξει ακόμα και σε ένα ομόσπονδο αλλά ουσιαστικά ανεξάρτητο συριακό Κουρδιστάν. Ο χειρότερος εφιάλτης της Άγκυρας ξυπνάει! Και για να διώξει αυτόν τον… εφιάλτη δεν έχει άλλο δρόμο παρά να επιδιώξει και να πετύχει με το καλό ή ακόμα και με το… «κακό» μία συνολική διευθέτηση των λεγομένων ελληνοτουρκικών προβλημάτων που στην πραγματικότητα είναι αυθαίρετες διεκδικήσεις καθώς επίσης μία λύση του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα τουρκικά συμφέροντα.
Έρχεται λοιπόν αναπόφευκτα ο προβληματισμός για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Χώρας μας ως ο σημαντικότερος εθνικός συντελεστής ισχύος μιας και όλα αυτά τα περί προστασίας μας από την… Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και οι αφελείς που τα πίστευαν έπαψαν να τα πιστεύουν. Είναι πια η ώρα να ειπωθούν πικρές αλήθειες που αφορούν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στο αξιόμαχο των ΕΔ… πικρές αλήθειες που θα πρέπει να μας βγάλουν από τη μακαριότητα στην οποία ζούμε.
Αν και ο γραφών αυτό το «κείμενο έγερσης» γνωρίζει με λεπτομέρειες αυτές τις «πικρές αλήθειες», είναι ευνόητο ότι αυτές δεν μπορούν δημοσίως να αναλυθούν και να παρατεθούν, αν και είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι Τούρκοι έχουν συλλέξει και αξιολογήσει τα στοιχεία που χρειάζονταν για την αξιολόγηση της εθνικής αμυντικής μας ισχύος. Για τον λόγο αυτό θα εισηγούμασταν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αφού καλέσει στο υπουργείο τα πολιτικά κόμματα, να ενθαρρύνει τη Στρατιωτική Ηγεσία να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΕΔ της χώρας.
Ας πληροφορηθούν λοιπόν υπεύθυνα οι εκπρόσωποι τους ελληνικού λαού πόσες φρεγάτες και πόσες πυραυλακάτους έχουμε πλήρως επιχειρησιακές, πόσα Α/Φ της ΠΑ μπορούν χρησιμοποιηθούν για τις προβλεπόμενες από τα Σχέδια αποστολές, πόσα Άρματα Μάχης είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση, ποια είναι η στάθμη αποθεμάτων σε εφόδια, ανταλλακτικά, καύσιμα και φυσικά πυρομαχικά και εάν επαρκούν για μία στρατιωτική εμπλοκή; Συντηρείται σωστά το κύριο υλικό και αν όχι, γιατί; Γίνεται η προβλεπόμενη εκπαίδευση; Πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες βολές; Τι ποσοστό επανδρώσεως ή στελεχώσεως αν θέλετε πιο σωστά έχουν οι Μονάδες των ΕΔ (παρά το γεγονός ότι υπάρχει πάλι μία συσσώρευση σε στρατιωτικές υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου της Αττικής); Μπορούν με αυτήν τη σύνθεση να εκπληρώσουν την αποστολή τους; Υπάρχει εκπαιδευμένη εφεδρεία; Τι ακριβώς απαιτείται για να αποκατασταθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και μάλιστα σε πόσο χρόνο;
Για να είμαστε δίκαιοι, τα όποια σοβαρά προβλήματα υπάρχουν που αφορούν στη μαχητική ικανότητα των ΕΔ δεν δημιουργήθηκαν όλα στους 14 μήνες που η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, αλλά οφείλονται πρωταρχικά σε χρόνιες παθογένειες που κορυφώθηκαν με την οικονομική μας χρεοκοπία. Απλά και σε αυτόν τον τομέα τα πήγε… χάλια! Με αδήριτη ανάγκη τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, λόγω της αντιοικονομικής και ψυχροπολεμικής δομής, φθάσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο άλλο άκρο, οι περικοπές στους λειτουργικούς και αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς να έχουν ξεπεράσει το 50%, δηλαδή διπλάσιο της μείωσης του ποσοστού του ΑΕΠ, χωρίς μάλιστα να συνοδευτούν από τις ανάλογες διορθωτικές και εξισορροπητικές ενέργειες. Σήμερα ο κ. Καμμένος καλείται να επιλύσει διαχρονικά προβλήματα που άλλοι υπουργοί τα έβαζαν κάτω από το χαλί. Μπορεί να τα προχωρήσει σε λύσεις; Αμφίβολο με το μέχρι σήμερα δείγμα γραφής του! Αλλά, πέρα από την ευθύνη της Πολιτικής, είναι αδιαμφισβήτητες και οι ευθύνες της Στρατιωτικής Ηγεσίας. Δεν είναι δυνατόν επί τέσσερα συναπτά έτη Αρχηγός να μην υλοποιεί αναδιοργάνωση των ΕΔ η οποία θα εξοικονομούσε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθεί να πείσει τον πολιτικό του προϊστάμενο ότι όλα πήγαιναν καλά με το να ενεργοποιεί δύο φορές τον μήνα τη Δύναμη Ταχείας Αντιδράσεως πάντα με την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων τη στιγμή που το υπόλοιπο 99% ήταν σε φθίνουσα πορεία, γεγονός που τόσο ο ίδιος όσο και οι υφιστάμενοι του γνώριζαν. Σε άλλη περίπτωση και μάλιστα πρόσφατα, Αρχηγός Επιτελείου δήλωσε στον Τύπο ότι έχει διαθεσιμότητα των κυρίων μέσων σε ποσοστό που φθάνει το… 90%, όταν στον καιρό της επάρκειας αλλά και της σπατάλης αυτό δεν ξεπερνούσε το 75 - 80%. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια κρίση και λειτουργικούς προϋπολογισμούς μειούμενους κάθε χρόνο, πώς εξακοντίστηκε σε τέτοιο ψηλό ποσοστό που θα το ζήλευε ακόμα και ο Στρατός των ΗΠΑ;
Τον Ιούνιο 2011, οι Αρχηγοί των Κλάδων των ΕΔ του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ενθάρρυνση του πολιτικού προϊστάμενου υπουργού τους, παρουσίασαν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο χωρίς περιστροφές την πραγματικά κακή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει λόγω περικοπών και άλλων λανθασμένων κυβερνητικών πολιτικών η επιχειρησιακή ικανότητα των Κλάδων των οποίων προΐσταντο και εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα. Αποτέλεσμα αυτής της ενημέρωσης ήταν, και με την υποστήριξη της κοινής γνώμης, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η μαχητική ικανότητα ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Αδιανόητο θα μου πείτε για την Ελλάδα. Μήπως έχουμε εμείς περισσότερη δημοκρατία από τη Μεγάλη Βρετανία; Όχι, απλά εκεί έχουν θεσμούς που λειτουργούν, ας λειτουργήσουν λοιπόν και εδώ και θα βρεθούν αρκετές λύσεις.

liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου