Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Τι είναι η κυκλική οικονομία, το διαδίκτυο των πραγμάτων και πώς θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή μας

 

 

 

Στο μέλλον, θα ξέρουμε την πηγή του κάθε συστατικού στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε ή κατασκευάζουμε, το πώς παράχθηκε, την ενέργεια που καταναλώθηκε για την παραγωγή του, ίσως ακόμη και το ποιος θα το κατέχει μετά και πόσο θα πληρώσει γι΄ αυτό. Αυτό είναι το φυσικό, αναπόφευκτο αποτέλεσμα του συνδυασμού των αρχών της κυκλικής οικονομίας με τις τεχνολογίες ψηφιοποίησης. Οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, η λογική της κυκλικής οικονομίας είναι αναμφισβήτητη.

Είμαστε στη μέση ενός ψηφιακού μετασχηματισμού στον οποίο η τεχνολογία βοηθά τις επιχειρήσεις, ολόκληρους κλάδους και χώρες στο να επιτρέψουν, να διαφοροποιήσουν και να καθορίσουν ουσιαστικά τις στρατηγικές τους. Αυτό κινητοποιεί μια τεράστια ποσότητα καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργώντας παράλληλα πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως την αύξηση της κατανάλωσης των πόρων και της ενέργειας.

Αν κοιτάξουμε πίσω, θα δούμε περιόδους τεχνολογικών εξελίξεων στις οποίες παράχθηκαν μεγάλες ποσότητες οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, η Βιομηχανική Επανάσταση ενεργοποιήθηκε και έγινε δυνατή από νέες πηγές ενέργειας -με καύσιμα σχεδόν αποκλειστικά με βάση τον άνθρακα που συγκεντρώθηκαν και αποθηκεύτηκαν στο έδαφος κατά τη διάρκεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών.

Μέσα από την πρόοδο, σε αυτό που έγινε η επιστήμη των υλικών -και σε ακόμα περισσότερη χρήση ενέργειας- επιταχύναμε την εξόρυξη των μετάλλων, την ανάπτυξη των κραμάτων και τελικά τα πλαστικά. Γραμμικά μοντέλα παραγωγής -πάρε, φτιάξε και πέτα- στην πάροδο του χρόνου, οδήγησαν σε πολλά μειονεκτήματα. Η ρύπανση του αέρα και του νερού, μαζί με την αποψίλωση των δασών, έγιναν εμφανή, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και την ίδια την ύπαρξη για πολλά είδη φυτών, ζώων και θαλάσσιας ζωής. Νόμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ για καθαρό αέρα και καθαρό νερό στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αντέστρεψαν μερικές από αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Πρόσφατα, έχουμε δει τις αναδυόμενες αγορές να βιώνουν μια παρόμοια καμπύλη ανάπτυξης, να αγωνίζονται απέναντι με τις ανησυχίες για βασικό καθαρό αέρα και νερό.

Καθώς μπαίνουμε σε αυτό που ο καθηγητής Klaus Schwab αποκαλεί Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση *, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μαθαίνουμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να αναπτύξουμε την τεχνολογία με ένα πιο βιώσιμο τρόπο για το μέλλον. Πρέπει να σκεφτόμαστε και να δρούμε με διαφορετικό τρόπο από ότι πριν. Η κυκλική οικονομία προσφέρεται για να κάνει ακριβώς αυτό. Μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα τεχνικά και βιολογικά υλικά θα ρέουν συνεχώς μέσα στην οικονομία, διαφυλάσσοντας τα πολύτιμα αποθέματα και αποσυνδέοντας την ανάπτυξη από τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη γραμμικότητα και να αγκαλιάσουμε την κυκλικότητα.
(*) βλ. Industry 4.0  Βιομηχανία 4.0, από την Wikipedia, the free encyclopedia: “Βιομηχανία 4.0 ή Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, είναι ένας συλλογικός όρος που αγκαλιάζει μια σειρά από σύγχρονους αυτοματισμούς ανταλλαγής δεδομένων και τεχνολογιών παραγωγής. Είχε οριστεί ως ‘ένας συλλογικός όρος για τεχνολογίες και έννοιες της οργάνωσης της αλυσίδας αξίας’, ο οποίος συγκεντρώνει τα Cyber-Physical Systems Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT ) και Διαδίκτυο των Υπηρεσιών (Internet of Services, IoS ”.

Ο κλάδος της πληροφορικής είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για αυτό που μπορεί να βοηθήσει να μας οδηγήσει σε αυτή την αρχή. Το 2015, σε όλο τον κόσμο οι δαπάνες πληροφορικής σε όλες τις κάθετες βιομηχανίες προβλέπονταν να είναι $2,7 τρις. Η περισσότερη από την τεχνολογία έχει ένα τυπικό κύκλο ζωής τρία έως πέντε έτη. Εκτιμάται ότι υπάρχει 12 φορές περισσότερο χρυσό σε ένα τόνο eWaste (Electronic waste / ηλεκτρονικά απόβλητα) από ότι σε έναν τόνο μεταλλεύματος χρυσού. Με τα eWaste να έχουν γίνει μία από τις ταχύτερα αυξανόμενες ροές αποβλήτων, υπάρχει ανάγκη να προσεγγίσουμε την παραγωγή, τη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση, με μια κυκλική νοοτροπία. Τα προϊόντα μπορούν να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να ανακυκλωθούν ουσιαστικά στο 100% του προϊόντος και της συσκευασίας.

Με την εξάπλωση του Διαδικτύου των Πραγμάτων, υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία να επιτραπεί η κυκλική καινοτομία. Για παράδειγμα, με τις τεχνολογίες αισθητήρων να έχουν όλο και πιο χαμηλό κόστος και με την δικτύωση να είναι όλο και πιο διαδεδομένη, κάθε πράγμα που θα πηγαίνει σε μια διαδικασία κατασκευής θα συνδεθεί. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις εν λόγω συνδέσεις θα μας επιτρέψουν να γνωρίζουμε την προέλευση του προϊόντος, το πώς παράγεται και την ενέργεια που καταναλώθηκε για την παραγωγή του. Αυτά τα δεδομένα βρίσκονται στην καρδιά της κυκλικής οικονομίας. Η νοημοσύνη που προέρχεται από αυτό, επιτρέπει στις επιχειρήσεις, τις πόλεις και τις χώρες να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους τους από την ανάκτηση, την αναγέννηση και την ανακατανομή των πόρων αυτών πιο αποτελεσματικά.

Η κυκλική οικονομία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά τις ζωές όλων μας και ότι αγοράζουμε, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Μια εταιρεία ή μια βιομηχανία που θα το κάνει αυτό από μόνη της, δεν θα είναι αρκετή. Ένα δίκτυο επιχειρήσεων, που εργάζονται και καινοτομούν μαζί, είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να οδηγηθούμε σε αυτή την μεταμόρφωση στο μέλλον. Μια επερχόμενη έκθεση, που δημοσιεύεται από το World Economic Forum, δείχνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ της κυκλικής οικονομίας και των οδηγών της αξίας των ευφυών πραγμάτων προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος για την καινοτομία και τη δημιουργία αξίας. Η αξία της κυκλικής οικονομίας οδηγεί περιλαμβάνοντας την επέκταση της ωφέλιμης ζωής και τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των πραγμάτων, ανακυκλώνοντας τα πράγματα και επιφέροντας την αναγέννηση του φυσικού κεφαλαίου.

Η ευκαιρία είναι μέσα στις δυνατότητές μας και η ευθύνη βαρύνει όλους μας για να γίνει μέρος της επόμενης γενιάς από λύτες των παγκόσμιων προβλημάτων. Είναι καιρός να αγκαλιάσουμε το πλεονέκτημα που μια κυκλική οικονομία παρέχει, προβλέποντας τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ζωής παντού.

Πηγή Άρθρου World Economic Forum

Μετάφραση: http://waves.pirateparty.gr

πηγή: smartcities.ellak.gr

 enallaktikos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου