Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Δείτε από πού πηγάζει η αποφασιστικότητα στον εγκέφαλο

Δείτε από πού πηγάζει η αποφασιστικότητα στον εγκέφαλο
Η ικανότητα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια οφείλεται σε ένα μικροσκοπικό δίκτυο νευρώνων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτό το δίκτυο βρίσκεται βαθιά στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου, κοντά στο σημείο ένωσης των δύο ημισφαιρίων. Η περιοχή αυτή ρυθμίζει το συναίσθημα, τον πόνο και τη λήψη αποφάσεων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «προθυμία για επιμονή», δηλαδή να αντιστεκόμαστε αποφασιστικά σε οποιοδήποτε πρόβλημα και να μην εγκαταλείπουμε τους στόχους μας.

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε τυχαία, στο πλαίσιο δοκιμής της αποτελεσματικότητας της ηλεκτρικής διέγερσης σε άτομα με επιληψία. Ο αρχικός στόχος των ερευνητών ήταν να εντοπίσουν την πηγή των επιληπτικών κρίσεων.

Όταν η ομάδα των ερευνητών εφάρμοσε την ηλεκτρική διέγερση στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου δεν εκδηλώθηκαν επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, οι παλμοί της καρδιάς των ασθενών αυξήθηκαν και η θερμοκρασία του σώματός του ανέβηκε.

Όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν πώς ένιωσαν, ανέφεραν συναισθήματα ανησυχίας και άγχους, όμως τόνισαν ότι δεν ήταν αρνητικά φορτισμένοι. Αντιθέτως, ένιωσαν αυτοπεποίθηση και κινητοποιήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εγκεφαλική απεικόνιση στους ασθενείς και εντόπισαν την περιοχή που είχε ενεργοποιηθεί.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Neuron και μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για τη βαθύτερη κατανόηση των αισθημάτων απάθειας και απροθυμίας σε άτομα με ψυχικές νόσους.


Πηγή:onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου