Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Έντονο παρασκήνιο με τους Ρώσους

Του Ηλία Γ. Μπέλλου
 
Στο παρασκήνιο της αντίστροφης μέτρησης για την έλευση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών John Kerry στην Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή, η Αθήνα επιχειρεί να κρατήσει ανοικτή την πόρτα στη Μόσχα. Προετοιμάζεται έτσι μια σειρά κινήσεων που ενδέχεται να κορυφωθεί με την επίσκεψη του ρώσου αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς αργότερα τον Νοέμβριο.
Εφόσον βέβαια η επίσκεψη προετοιμαστεί κατάλληλα προσθέτουν ρωσικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά από το capital.gr.
 
Στην Αθήνα είναι προφανής πλέον ο στόχος να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για μια σειρά επενδύσεων μεταξύ των οποίων και ιδιωτικοποιήσεις αλλά και η διατήρηση μιας ισορροπημένης ή κατά το προσφιλέστερο, πολυδιάστατης διεθνούς πολιτικής.
 
Όμως η συγκυρία δυσκολεύει ιδιαίτερα την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης και ήδη η ομόθρησκη ορθόδοξη χώρα έχει ξεκαθαρίσει εμμέσως πλην σαφώς πως η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικότερα της RZD στους διαγωνισμούς για τον ΟΛΘ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι μια πολιτική απόφαση. Μια απόφαση που φαίνεται πως θα ληφθεί εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων και θα εξαρτηθεί βέβαια από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που προωθεί η Αθήνα και, κυρίως, η Ουάσιγκτον.
 
Οι εξελίξεις προφανώς επιταχύνονται: Ο Έλληνας υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Δημήτρης Μάρδας σε συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ συζήτησε θέματα διμερούς οικονομικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην σύγκλιση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι, στα τέλη Νοεμβρίου. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί το πλαίσιο επιλογής των δυο πλευρών για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και η στελέχωση της από τον Δ. Μάρδα καθιστά δυνατή την λειτουργία του μετά από πολλούς μήνες αδράνειας λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.
 
Στην συνάντηση Μάρδα με τον Ρώσο διπλωμάτη συζητήθηκαν τρόποι ώστε να προωθηθεί η συνεργασία αλλά… "η Ελλάδα παράλληλα χαμογελάει αυτή την εποχή πολύ έντονα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού", σημειώνουν χαρακτηριστικά διπλωματικοί παρατηρητές. Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού αυτής της Μεικτής Διυπουργικής, απέναντι από τον Μάρδα, κάθεται ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαξίμ Σοκόλοφ, του οποίου η ατζέντα αυτό το διάστημα είναι φορτωμένη και με το πολύνεκρο αεροπορικό ατύχημα στην Αίγυπτο.
Εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα από ό,τι μέχρι τώρα, τότε στην Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται, με διαφορά λίγων εβδομάδων από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο Ρώσος αντιπρόεδρος Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. Ντβόρκοβιτς και Σοκόλοφ είναι οι δυο αξιωματούχοι που έχουν χειριστεί τα περισσότερα ελληνικά θέματα φέτος. Υπενθυμίζεται πως είναι ο Ντβορκόβιτς που χειρίστηκε τα περί οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού όταν η αντιπαράθεση με τους δανειστές κορυφωνόταν ενώ ο Σοκόλοφ εχει ξανά-επισκεφτεί την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, το οποίο επικαλείται πηγή στη ρωσική κυβέρνηση είναι πιθανόν ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην μέσα στον Νοέμβριο. Όμως η εκπρόσωπος του Ντβορκόβιτς, Αλιγιά Σαμιγκούλινα, δηλώνει πως το ζήτημα επίσκεψης στην Ελλάδα ακόμα μελετάται και παράλληλα επιβεβαιώνει πως πράγματι "έχουν προγραμματιστεί διμερείς επαφές σε πολλούς τομείς".
 
Ο πολιτικός προϊστάμενος του Δ. Μάρδα, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν κρύβει πως θα ήθελε να "συνδυάσει" Ουάσιγκτον και Μόσχα στο ελληνικό επενδυτικό τοπίο και, γιατί όχι, και Τεχεράνη και έθεσε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων: Σε συνέντευξη του πριν λίγες ημέρες στην Κύπρο χαρακτήρισε καλοδεχούμενους τους ρωσικούς αγωγούς προσθέτοντας πάντως πως "όμως, φαίνεται ότι δεν θα φτάσουν όλοι ούτε μέχρι την Τουρκία".
 
"Καλοδεχούμενος ο TAP, ο αγωγός που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Καλοδεχούμενο το υγροποιημένο φυσικό αέριο, γι’ αυτό και θα γίνει σταθμός LNG στη βόρεια Ελλάδα για να ενισχύσει τον κάθετο αγωγό προς Βουλγαρία, Ρουμανία, πιθανόν και τη Σερβία και άλλες χώρες" προσέθεσε.
 
Όμως τόνισε επίσης πως "υπάρχει και άλλο φυσικό αέριο που θα είναι στη διάθεση της παγκόσμιας αγοράς και σε αυτό συμπεριλαμβάνω το Ιράν, το οποίο έχει και φυσικό αέριο, αλλά έχει και πετρέλαιο, στερείται όμως της αναγκαίας τεχνολογίας για την ορθολογική επεξεργασία του και η Ελλάδα είναι ένας καλός τόπος για κάτι τέτοιο".
Δεν ξέχασε δε βέβαια ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών να αναφέρει στις δηλώσεις του, που έγιναν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, πως "θα έχουμε (και) το φυσικό αέριο από τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, αλλά και από το ίδιο το Ιράκ. Έχουμε το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία και από το Κατάρ, που είναι ο πιο σημαντικός τεχνολογικά γνώστης αυτού του συστήματος και έχουμε και όλο το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι από το 2016 οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να εξάγουν φτηνό φυσικό αέριο".
 
Οι δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης να συνδυάσει επιτυχώς όλα αυτά τα κατά βάση ανταγωνιστικά συμφέροντα μένει να αποδειχθούν. Και όπως φαίνεται αυτό θα γίνει σύντομα.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου