Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Διαίρει και Βασίλευε

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ στο matrix24.gr
Σε αυτή την χώρα όχι απλά δεν ευδοκίμησε η πολυθρύλητη «δημιουργική ασάφεια», αλλά αντιθέτως όπως όλα δείχνουν μας ξέμεινε μόνη η «ασάφεια» στο …χέρι: Και ως φαίνεται «πυξίδα» δεν υπάρχει..
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή..
Την έχει «πνίξει» ένα ποτάμι μεταναστών με την Ευρώπη περισσότερο να νίπτει τας χείρας της παρά να ...
συμβάλλει σε μια ουσιαστική λύση τόσο για την χώρα μας που είναι αναγκασμένη να «κουμαντάρει» μόνη έναν τεράστιο όγκο ανθρώπων όσο και για εκείνους που φτάνουν να επιλέγουν ως και το ρίσκο ενός πιθανού πνιγμού, παρά να την παραμονή στις πατρίδες τους που σπαράσσονται από εμφυλίους πολέμους και από τις θηριωδίες του ISIS..
Και εάν σε αυτό η ίδια η Αθήνα δεν έχει και πολλά περιθώρια παρέμβασης (πόσο μάλλον όταν παραμένει ένα Κράτος που οικονομικά δεν έχει συμμαζευτεί και ως εκ τούτου αδυνατεί να αντιμετωπίσει οτιδήποτε αυτόνομα βασιζόμενο στην επάρκειά του), δεν φαίνεται να θέλει να παρέμβει ούτε στο Πρόγραμμα που υπέγραψε, για το οποίο διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι είναι «ελληνικής ιδιοκτησίας»: Αυτό που καταλάβαινε κανείς δηλαδή ήταν ότι η Ελλάδα ως ένα βαθμό έχει δυνατότητα να καταθέσει τις δικές της προτάσεις και να «αποσύρει» κάποιες άλλες που θεωρεί επώδυνες..
Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη με τον περιβόητο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και πως χειρίστηκε η Αθήνα ένα θέμα που ξεκίνησε τον Αύγουστο: Όλα άρχισαν όταν με τις αλλαγές των συντελεστών στο Βοδινό Κρέας επιβλήθηκε ΦΠΑ 23%, όταν σε όλα τα υπόλοιπα είδη κρέατος ο συντελεστής περιοριζόταν στο 13%.. Θέλετε οι πιέσεις των Γάλλων και των Γερμανών; Όπως και να έχει η Κυβέρνηση αποφάσισε να κατεβάσει τον ΦΠΑ στο μοσχάρι και να τον επιβάλλει στην ιδιωτική εκπαίδευση που μέχρι τότε απαλλασσόταν.. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες για δηλώσεις «περί πλούσιων που πάνε τα παιδιά στα ιδιωτικά», ούτε για το βουνό προτάσεων που έπεσε στο τραπέζι που δεν έχει κλειδώσει ούτε τώρα.. Γιατί; Το τελευταίο σενάριο που μιλούσε για επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια πάνω που φάνηκε να κλείνει και το επιβεβαίωναν και αξιωματούχοι του Μαξίμου, αλλά και του ΥΠΟΙΚ .. διαψεύστηκε από το ίδιο το ΥΠΟΙΚ.. Ίσως γιατί εκφράστηκαν κάποιες νομικές επιφυλάξεις.. αλλά δεν αποκλείεται αυτό το σενάριο -με τόσα μάλιστα που έχουμε δει- να το ξαναδούμε να επιστρέφει στο τραπέζι..
Κοινός παρανομαστής όλων των προτάσεων; Όλες ..μα όλες οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς, αφορούσαν φόρους !!! Ούτε μία.. έστω μία για δείγμα  που να περικόπτει δαπάνες του δημοσίου (και δεν μιλάμε φυσικά για μισθούς και συντάξεις), που επίσης θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα ..
Δεν φτάνει λοιπόν η «ασάφεια» που επικρατεί σε μεταναστευτικό και οικονομικό πεδίο … έρχεται ο Υπουργός Παιδείας να βάλει «μπουρλότο» με την δήλωσή του για τον ποντιακό ελληνισμό..
Δεν χρειάζεται να εξετάσει κανείς εάν ο υπουργός απλά εξέφρασε την προσωπική του γνώμη..αν έχει δίκιο ή άδικο, εάν η άποψή του έχει πανεπιστημιακή τεκμηρίωσε ή όχι.. αλλά διάολε έστω και ένας αριστερός υπουργός θα πρέπει να έχει και επίγνωση των περιστάσεων και να τηρεί διπλωματική στάση.. Λίγο θέλει να καταλάβει κανείς ότι είναι «βούτυρο στο ψωμί» ακραίων στοιχείων που ζουν για την .. «εκτροπή»;;
Και επί τη ευκαιρία: Αλήθεια τι έγιναν εκείνες οι συστάσεις του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς «να μην βγαίνετε στα κανάλια, αλλά να δουλεύετε»;;
Τι εντύπωση λοιπόν προκαλούν όλα αυτά τα γεγονότα σε έναν ανεξάρτητο παρατηρητή;  Δεν προκαλεί μια αίσθηση ότι δεν υπάρχει «αρχή, μέση και τέλος»;
Στον ορίζοντα δεν φαίνεται ούτε στρατηγικός στόχος, ούτε ένας συγκροτημένος σχεδιασμός.. Μόνον η λογική του βάλε, βάλε φόρους, ή κόψε συντάξεις και κάτι θα μείνει στο Ταμείο..
Θέλουν να Κυβερνήσουν λοιπόν; Ή απλά εκτιμούν ότι «έλα μωρέ δεν χρειάζεται να κάνουμε και τίποτε.. Όταν στραβώνει το πράγμα θα επικαλούμαστε κοινωνικούς λόγους και θα πηγαίνουμε σε πολιτική διαπραγμάτευση»..
Εάν ισχύει κάτι τέτοιο λοιπόν απλά  υποδηλώνει ότι λείπει το όραμα για την χώρα και κυριαρχεί η λογική του «όσα πάνε και όσα έρθουν» ..
Και σε αυτή την περίπτωση  για να κυβερνήσεις μια χώρα τόσο «πληγωμένη» από το παρελθόν, η μέθοδος του Διαίρει και Βασίλευε είναι η ενδεδειγμένη..


kapistri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου