Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Το μόνο που θα δέχονταν ήταν να γίνει διεθνής διάσκεψη όπως το 1953. Μνημόνια σκισμένα, οι …συνεργάτες των Γερμανών στη γωνία, η Μέρκελ τσιρλιπιπόμ, οι αγορές να χορεύουν με τον Αλέξη να βαράει το νταούλι. Αντί για αυτά, στάχτη και μπούλμπερη. Μπράβο συριζαίοι!

100
  
Τελεσίγραφο από Θεσμούς

Των Δήμητρας Καδδά. Βασίλη Γεώργα 
Τελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη να έχουν ψηφιστεί από την βουλή όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στην διαπραγμάτευση, έχουν θέσει οι δανειστές συνδέοντας την ψήφισή τους (και όχι απλώς την κατάθεσή τους) στη βουλή τόσο με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ όσο και με τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του Capital.gr.
«Δεν θέλουμε να αλλάξει το κλίμα, δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει και πάλι πρόβλημα» εξηγούν πηγές των θεσμών στο capital.gr για το νόημα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που προγραμματίζεται να ενταθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, με το βλέμμα στην σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας.
Η χθεσινή μαραθώνια τηλεδιάσκεψη ουσιαστικά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα παρά μόνο την καταγραφή των διαφορών που παραμένουν μεγάλες σε όλα τα ανοικτά μέτωπα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Βασικό μέτωπο είναι οι πλειστηριασμοί, όπου οι θεσμοί ζητούν – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – πάρα πολύ μεγάλο περιορισμό των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως χθες να ανέφεραν συγκεκριμένα νούμερα.
Νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα 
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αλλά και από τους θεσμούς νέα  τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου-θεσμών, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί σύνοδος σε επίπεδο επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης (EWG).
Πάντως,  τελευταίο χρονικό περιθώριο πριν την σύνοδο του Γιούρογκρουπ  προσδιορίζουν εντός και εκτός Ελλάδας, την διενέργεια τηλεδιάσκεψης την Κυριακή και το EWG ως το πρωί της Δευτέρας.
Πλέον, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των τηλε- επαφών, επιχειρείται νέος γύρος, αμέσως μετά το Eurogroup, με την κάθοδο στην Αθήνα των επικεφαλείς των  4 θεσμών με διπλό στόχο:  να ολοκληρωθεί το 1ο πακέτο (αν δεν υπάρξει έως τότε συμφωνία), αλλά και το  2ο πακέτο προαπαιτούμενων «που πρέπει να κλειδώσει άμεσα» όπως εξηγούν πηγές των θεσμών περιλαμβάνοντας πολύ επώδυνα πεδία όπως το ασφαλιστικό, και τους νέους προϋπολογισμούς της Ελλάδας.
Αρχικά, είχε αποφασιστεί κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί,  παρουσία του επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, οι θεσμοί να κατέβουν σταδιακά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε επίπεδο «κορυφής».
Πλέον όμως επιχειρείται να επιταχυνθεί η πρόοδος με φυσική παρουσία του «κουαρτέτου» όπως αναφέρουν πηγές των θεσμών. Έχει προγραμματιστεί η κάθοδος να ξεκινήσει την Τρίτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Eurogoroup/Ecofin στις Βρυξέλλες.
Όσο  για τα  περιθώρια που υπάρχουν  ώστε  για  μία – πολιτική έστω  – έγκριση για την εκταμίευση της δόσης έως την Δευτέρα, όσο περνά ο χρόνος μειώνονται, καθώς  τα ανοικτά μέτωπα  στο πακέτο των 1ων προαπαιτούμενων συνεχίζουν να μαίνονται περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων όχι μόνο το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας του Ν Κατσέλη αλλά και τον «αιφνίδιο θάνατο» των 100 δόσεων,  τα γενόσημα,  και τα ισοδύναμα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Σε μαραθώνιο που ξεπέρασε τις έξι ώρες κατέληξε η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με συμμετοχών των κ.κ. Ευκ Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη και των εκπροσώπων των θεσμών.
Επιχειρείται κατ ελάχιστο έως την Δευτέρα  να κλείσουν όσο το δυνατό περισσότερα μέτωπα . Και τούτο διότι  «αλλιώς θα αρχίσει πάλι η μουρμούρα» επισημαίνουν πηγές των θεσμών, εξηγώντας ότι στο Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τους θεσμούς, αλλά και με ομολόγους του με επίσημη «ατζέντα» την αποτύπωση της προόδου επί του μνημονίου.
Μαίνεται το θέμα των πλειστηριασμών
Το πρώτο και πιο μεγάλο μέτωπο που παραμένει ανοικτό είναι  αυτό των πλειστηριασμών. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει προστασία από τη δυνατότητα διενέργειας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε όσους δανειολήπτες εντάσσονται στο Νόμο Κατσέλη και:
·  έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ,
·  διαθέτουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, και ως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, ενώ το όριο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι με προσαύξηση 3,350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών επίσης 120.000 ευρώ .
Ατζέντα Eurogroup
«Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για τη σημερινή κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, περιλαμβανομένης της εκταμίευσης 3 δισ. €. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της πρώτης δόσης της χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος. Τα 3 δισ. € θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, σε συνάρτηση με την επίτευξη των δύο σειρών στόχων που έχουν τεθεί. Οι στόχοι έχουν συμφωνηθεί από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, και έχουν εγκριθεί από την ομάδα της Ευρωομάδας” αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και των δοκιμών αντοχής για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, που διεξήχθησαν από τον Ενιαίο Μηχανισμό Επιτήρησης, επισημαίνεται.
Κάθοδος θεσμών στην Αθήνα  και 2ο πακέτο
Πέρα από  τα προαπαιτούμενα  του 1ου πακέτου των 2 δισ. ευρώ εκκρεμεί και η οριστικοποίηση του 2ου πακέτου του 1 δις ευρώ (ακόμη δεν έχει καν συμφωνηθεί το περιεχόμενό του). Και το 2ο πακέτο είναι πολύ δύσκολο καθώς θα περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό , αλλά και τον προϋπολογισμό αλλά και το Μεσοπρόθεσμο που θα διασφαλίζει όπως ορίζει το μνημόνιο και υπενθύμισε χθες η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018 φέροντας νέα μέτρα.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο «υποψήφια» για το 2ο πακέτο προαπαιτούμενα (ως  δεσμεύσεις του  Οκτωβρίου που θα πρέπει να έχουν γίνει ήδη) είναι μεταξύ άλλων:
*  Υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2016 και του μεσοπρόθεσμου
  • Μεταρρύθμιση φόρου εισοδήματος
  • Υιοθέτηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος
  • Απαίτηση του clawback του 2015 από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και μείωση των τιμών των διαγνωστικών.
  • Επαναφορά του τέλους των  5 ευρώ για τις επισκέψεις σε νοσοκομεία ή ισοδύναμα μέτρα
*Αποτίμηση  των μη εξυπηρετούμενων δανείων
*Τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ.
  • Επανεξέταση ανάγκης  για πρόσθετα μέτρα στον τομέα της διακυβέρνησης των τραπεζών
  • Έναρξη  διαβούλευσης για  την αγορά εργασίας
  • Εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ
  • *  Απελευθέρωση των τουριστικών μισθώσεων με κατάργηση του ελάχιστου ορίου μίσθωσης.
    • Ενίσχυση της  Επιτροπής Ανταγωνισμού,  αναθεώρηση του δικαίου του ανταγωνισμού.
  • Αναθεώρηση της αδειοδότησης επενδύσεων και του διοικητικού κόστους που τις συνοδεύουν
  • Παρουσίαση του προεδρικού διατάγματος για τις αποκλειστικές δραστηριότητες των πολιτικών μηχανικών.
  • Χάρτης παρεμβάσεων για τη χρήση γης και τον Χωροταξικό σχεδιασμό.
  • Πλήρης εφαρμογή του νόμου 4314/2014 για τα κοινοτικά ταμεία.
  • Υιοθέτηση όλων των νομοθεσιών για την ενεργοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων
  • Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εφαρμογή ισοδύναμης πρότασης
  • παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά θαλασσίων μεταφορών
  • *  Έκδοση προεδρικού διατάγματος για  τους λιμένες
    • Σύσταση ανεξάρτητης ομάδας εργασίας για τις Ιδιωτικοποιήσεις
    *  Μεταρρύθμιση του μισθολογίου στο δημόσιο  με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016
    *  Αλλαγή του τρόπου επιλογής  Γενικών Διευθυντών.
    • Θέσπιση ορίων στο πλαίσιο της νέας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για το ύψος των  μισθών και για το επίπεδο της απασχόλησης στο δημόσιο ώστε να εξασφαλιστεί ότι  το μισθολογικό κόστος σε σχέση με το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019 είναι συμβατό
  • Πλήρης μεταφορά αρμοδιοτήτων  του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Εσόδων
  • Μέτρα για τη βελτίωση της ειπραξιμότητας φόρων/εισφορών
  • *  Κατάργηση περιορισμών κατά  τη διεξαγωγή των ελέγχων
    *  Βελτίωση της εισπραξιμότητας φορολογικών απαιτήσεων.
    *  Παρεμβάσεις στους φόρους επί των πωλήσεων.
    *  Ενίσχυση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών ( ΚΕΑΟ) και του  ΙΚΑ
    *  Υιοθέτηση της νομοθεσίας σχετικά με τη δημιουργία  της νέας φορολογικής αρχής.
    • Επικαιροποίηση του δημοσιονομικού νόμου
    panosz.wordpress

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου