Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Tο παράλληλο τραπεζικό σύστημα του Δραγασάκη

Αντιδράσεις και ερωτηματικά για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα του Δραγασάκη
Αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά προκάλεσαν οι αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στη δημιουργία ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος όχι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ».



Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Δραγασάκη έχει ως εξής:

«Το τελευταίο σημείο: H ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι επαρκής. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας νέας αρχιτεκτονικής του τραπεζικού μας συστήματος ευρύτερα, πρέπει να συζητήσουμε για ένα νέο ρόλο τον τραπεζών σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη κλπ. Αυτό δεν είναι θέμα αυτού του νόμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε και αλλού.

Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα. Απ’ αυτήν την άποψη, έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας γρήγορα, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κύριε Πρόεδρε, προσπάθησα να δείξω ότι σήμερα απλά βάζουμε τις βάσεις με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μια πορεία αντιμετώπισης της κρίσης. Η πορεία αυτή έχει και άλλες προϋποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες ανέφερα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγγυάται την έγκαιρη και επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά κυρίως την ευρύτερη, τη γενικότερη πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από την κρίση».

Για ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά εκ μέρους του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Με την παρέμβασή του ο κ. Δραγασάκης δυναμίτισε τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και απέδειξε πόσο ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι αυτή η κυβέρνηση. Την ημέρα που ψηφίζεται με συναίνεση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έρχεται να μιλήσει για σχέδιο παράλληλου τραπεζικού συστήματος σε πρώτη φάση με τις συνεταιριστικές και στη συνέχεια με την ίδρυση νέων τραπεζών.

«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα σε χώρα της ΕΕ εκτός του ευρωσυστήματος, δηλαδή εκτός της εποπτείας της ΕΚΤ δεν υφίσταται. Φαίνεται ότι ο κ. Δραγασάκης δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Βαρουφακισμό που μας συντροφεύει» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης.

«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα εντός Ευρωζώνης δεν προβλέπεται. Σχεδιασμός, άγνοια ή λάθος;» διερωτήθηκε μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



«Αυτό το λέει ο σοβαρότερος του Σύριζα...φανταστείτε τί λένε οι υπόλοιποι» σχολίασε από την πλευρά του ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.



«Παράλληλο τραπεζικό συστημα=μας πηραν τον έλεγχο οι ευρωπαίοι στις συστημικές και θα δώσουμε θαλασσοδανεια μέσω Αττικής και συνεταιριστικές» ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη.



Μετά τα ομαδικά πυρά συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Δραγασάκη. Κατά τους κύκλους της αντιπροεδρίας ο κ. Δραγασάκης «δεν εννοούσε τίποτα περισσότερο από αυτό που είπε, να ενισχυθούν δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες και μια αναπτυξιακή τράπεζα πέρα από το σκέλος των συστημικών τραπεζών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου