Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Τι συμβαίνει σήμερα στο ΕΤΕΑΝ?

ΤΗΝ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΖΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ!
ΟΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, κατέστρεψαν την μοναδική που είχε αφήσει η λαίλαπα Σαμαρά.
Η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να επανορθώσει το έγκλημα και να επανενεργοποιήσει τον οργανισμό που έσωσε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη».
Τρανταχτό παράδειγμα το ΕΤΕΑΝ. Ένα από τα παρ’ολίγον θαύματα της ελληνικής δημόσιας διακυβέρνησης επί των ημερών της προηγούμενης διοικήσεώς του, που διεκόπη αιφνίδια τον Μάιο .
Τι είναι το ΕΤΕΑΝ, ή μάλλον καλύτερα τι ήταν και τι θα μπορούσε να είναι.
Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης αποτελεί σήμερα έναν διεθνώς και ευρωπαϊκώς καταξιωμένο θεσμό υποστήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εκείνης της επιχειρηματικότητας που καθορίζει τον σκληρό πυρήνα του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος στην Ελλάδα, όπως εξάλλου και στις περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Πρόκειται πλέον για ένα καλά σχηματοποιημένο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής , το οποίο χειραφετήθηκε υπό αντίξοες συνθήκες την τριετία 2012-2015, όταν μετεξελίχθηκε από Ταμείο Εγγυοδοσίας (το πρώην ΤΕΜΠΜΕ) σε ΕΤΕΑΝ, ως ολοκληρωμένος φορέας διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων, πλήρως αναγνωρισμένος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην κρίσιμη τριετία 2012-2015 πριν την καταγγελία του δεύτερου μνημονίου, το ΕΤΕΑΝ υπο την προηγούμενη διοίκησή του κάλυψε μία τεράστια διαδρομή ως προς την οικονομική του εξυγίανση, την αναβάθμιση της λειτουργικής δομής του και τον επιχειρησιακό προσανατολισμό του.
Αφού αποκατέστησε την κεφαλαιακή του δομή εξοικονομώντας πόρους Ευρώ 1,3 δις για τον Έλληνα φορολογούμενο, εγκατέστησε την οργανωτική δομή ενός πιστωτικού ιδρύματος και αξιοποίησε στο μέγιστο την τεχνογνωσία του στην δημιουργία και διαχείριση προϊόντων συγχρηματοδότησης, το ΕΤΕΑΝ κατέληξε, παρά την δύσκολη συγκυρία, να προωθήσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών κεφάλαια Ευρώ 1 δισ.
Στο διάστημα αυτό, το Ταμείο απέκτησε όλα τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να διεκδικήσει την εξέλιξή του σε ένα ακόμη πιο στιβαρό θεσμό , αυτό της Αναπτυξιακής Τράπεζας, κάτι για το οποίο προετοιμάσθηκε με ζήλο και απολύτως τεχνοκρατικό τρόπο μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Σήμερα το ΕΤΕΑΝ, ένας κατά τα άλλα υποδειγματικός τεχνοκρατικός θεσμός αποκλειστικά στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος, που μπορεί να συνεισφέρει στην τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται για την ανόρθωση της επιχειρηματικής πίστης, απαξιώνεται (συνειδητά ή ασυνείδητα ποιός ξέρει) από την απόλυτη απραξία, στην οποία έχει υποκύψει από το Φεβρουάριο και μετά, κυρίως λόγω της έλλειψης αυτονομίας, στρατηγικής κατεύθυνσης και οικονομικών πόρων.
Γιατί;
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου