Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η Αριστερά στην κοιλιά του κήτους του Καπιταλισμού

 Γιώργος Σταματόπουλος

Υπάρχουν οι φανατικοί του ΣΥΡΙΖΑ, οι απλοί υποστηρικτές του και οι εχθροί του. Οι πρώτοι είχαν πειστεί ότι η κυβέρνηση θα κάνει επανάσταση,
ότι θα πάει στην ευρωζώνη και θα τα κάνει όλα λίμπα (γιατί έτσι ψήφισε ο ελληνικός λαός και δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Αυτοί
απογοητεύτηκαν από τη συμφωνία στο «γιουρογκρουπ», ε, τι να κάνουμε. Οι τρίτοι χύνουν δηλητήριο διότι νομίζουν ότι είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι ο
ΣΥΡΙΖΑ παραπλάνησε προεκλογικά τους ψηφοφόρους. Οι δεύτεροι δίνουν οι άνθρωποι μια πίστωση στη νέα κυβέρνηση, απτόητοι από τις ακραίες
δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου. Πλανώνται και οι τρείς. Το πρόβλημα είναι έξω από όλους αυτούς και εντοπίζεται, εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, στο αν
μπορεί μια κυβέρνηση να δηλώνει αριστερή, μέσα στο κήτος του καπιταλισμού. Εδώ είναι τα ζόρια και όχι στις κατηγορίες των ψηφοφόρων
(ο Θεός να μας κάνει τέτοιους...). Ας μην αυταπατώμεθα, δεν μπορεί. Μπορεί εντούτοις να διασώσει έναν ξεχασμένο από όλη την Ευρώπη αριστερό
λόγο, που δύναται να προκαλέσει τον θυμό και τον ορθό λόγο ταυτόχρονα, να ξεσηκώσει με άλλα λόγια τη ναρκωμένη πολιτική συνείδηση, χρόνια τώρα
ναρκωμένη, αποβλακωμένη από τον καταναλωτισμό και το θέαμα. Υπάρχει όντως λιτός βίος, απαιτεί όμως σθένος και συνείδηση, απέναντι στον λειψό
εαυτό μας και στην ημιτελή συνείδηση. Υπάρχουν τα αποαναπτυξιακά και τα αντιωφελιμιστικά  κινήματα, τα συνεργατικά και τα συνεταιριστικά, που
μπορούν να βοηθήσουν την χωρίς λαϊκή βάση «αριστερή» μας κυβέρνηση. Ας το επιδιώξουμε άπαντες: απολιτικοί, αναρχικοί, αδέσποτοι και λοιποί..
artinews

Μνημόνιο ή πιστωτικό γεγονός; Τι κρύβει ο εκβιασμός των Βρυξελλών

Eνός εκβιασμού μύριοι έπονται. Και μετά την «πιστωτική ασφυξία» και τον «ξαφνικό θάνατο» των τραπεζών, οι δανειστές επιστρατεύουν τώρα την «χρηματοδοτική ασφυξία» για να πνίξουν την ελληνική κυβέρνηση: Να την πιέσουν και να την εξαναγκάσουν να εφαρμόσει τελικά τα μνημονιακά μέτρα που απέρριψε στο τελευταίο Eurogroup.

Το σχέδιο της ασφυξίας, που ήδη είχε παρουσιάσει το Tvxs.gr, ήρθε να επιβεβαιώσει και το Reuters. «Ο στόχος είναι να αναγκαστεί ο Αλέξης Τσίπρας να υοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που απέρριψε», δήλωσε στο πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος, προϊδεάζοντας για το νέο σφυροκόπημα...
που θα δεχθεί η κυβέρνηση έως το τέλος Απριλίου.

Με βάση τον ίδιο αξιωματούχο και τον εν λογω σχεδιασμό, η χαριστική βολή για την Ελλάδα θα έρθει περίπου σε έναν μήνα: Ακόμη κι αν αποπληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ τον Μάρτιο, η κυβέρνηση με άδεια τα ταμεία θα πρέπει να πληρώσει άλλα 8 δις τον Απρίλιο – εκ των οποίων τα 6,5 δις ευρώ στην ΕΚΤ.

Κρατώντας όλες τις άλλες στρόφιγγες κλειστές – πωλήσεις εντόκων και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ – οι δανειστές θα προβάλουν τότε ως μόνη λύση την εκταμειυση μέρους της δόσης των 7 δις. Υπό την ρητή και απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει σκληρά μέτρα λιτότητας.

«Ο στόχος είναι να ξαναμπεί λάθρα στο τραπέζι το e-mail Χαρδούβελη και το Μνημόνο που απορρίψαμε», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, ενώ κύκλοι από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι η πρώτη προτεραιότητα θα ήταν μια ριζική παρέμβαση στο ασφαλιστικό: Κοινώς, μια νέα μείωση στις συντάξεις – επικουρικές ή κύριες – η οποία δεν προβλέπεται επ ουδενί ούτε στην απόφαση του Eurogroup, ούτε στη λίστα Βαρουφάκη.

Εν ολίγοις, η επιδίωξη των πιστωτών είναι να ξαναμπεί, από την πίσω πόρτα, σε πλήρη ισχύ το Μνημόνιο και να επαναβεβαιωθεί, ως μονόδρομος, σε όλη την Ευρώπη το δόγμα της λιτότητας.

Η αιτία αυτής της σκληρής, ασφυκτικής τακτικής είναι, επισήμως, η δυσπιστία: «Η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ευρώ εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της», διαμήνυσε μόλις προχθές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να ακολουθήσει το... επικό πρωτοσέλιδο της Bild με το «όχι» στους «άπληστους» Έλληνες.

Ανεπισήμως, όσο και προφανώς, όμως, σημαντικά πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα στην Γερμανία εμφανίζονται πλέον πεπεισμένα ότι η «κομμουνιστική αριστερά της Ελλάδας» απειλεί την Ευρώπη.

«Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη είναι το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, με κύριο εκφραστή τη Γερμανία», εξήγησε διπλωματικά στην Wall Street Journal ο Σάιμον Νίξον. Οι Financial Times το έγραψαν ακόμη πιο ανοιχτά: Εγραψαν ότι τα επιχειρηματικά λόμπι της  Γερμανίας, με ισχυρή εκπροσώπηση και στην Βουλή, θα επιστρατεύσουν κάθε μέσο για να «αποτρέψουν τις εναλλακτικές πολιτικές που προωθεί η ελληνική αριστερή κυβέρνηση».

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο νέος μεγάλος εκβιασμός μέχρι τον Απρίλιο δείχνει προδιαγεγραμένος. Κι εάν δεν βρεθεί έως τότε ο πολιτικός μοχλός που θα πείσει τον Μάριο Ντράγκι να διευκολύνει τη χρηματοδοτική ροή προς την Ελλάδα, το νέο δίλημμα θα είναι το εξής: Ή νέα Μνημονιακά μέτρα ή πιστωτικό γεγονός. Το οποίο θα προέλεθει από την – εκβιαστικά αναγκαστική – αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει υποχρεώσεις προς τους δανειστές της. Εν προκειμένω, ίσως και προς τον ίδιο τον κ. Ντράγκι...


 tvxs

greki

Digea... Kανείς δεν θα πληρώσει; Θα συνεχιστεί το σκάνδαλο Digea, των καναλαρχών-νταβατζήδων δημοσίων έργων;


sibilla-gr

Ανοικτή επιστολή προς τον κ. Μανώλη Γλέζο!!!




Αγαπητέ φίλε και συμπατριώτη Μανώλη διάβασα την ανακοίνωση και την συγνώμη που ζητάς από όλους μας για την συμμετοχή σου σε αυτή την προεκλογική υποσχεσιολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και την διαφαινόμενη όπως καταγγέλλεις κωλοτούμπα του και θέλω να σου επισημάνω τα παρακάτω.

Ναι φαίνεται πως έχεις δίκιο μια και από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης όλα δείχνουν πως επί της ουσίας έχουμε μια από τα ίδια δηλ.υπαναχώρηση και αθέτηση των σημαντικών θέσεων της ως προς την κατάργηση του μνημονίου και της διαγραφής σημαντικού τμήματος του χρέους ως επαχθές κατόπιν λογιστικού ελέγχου αλλά και έρευνας των ευθυνών των γνωστών εγχώριων  Γερμανοτσολιάδων Πολιτικών. 
Όπως λες πολύ σωστά επιχειρούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι αλλάζοντας απλά τις λέξεις αλλά όχι την ουσία μιας και από ότι καταλαβαίνουμε επί του παρόντος συνεχίζουμε να είμαστε μια Γερμανική αποικία όπου τον πρώτο λόγο για την άσκηση της πολιτικής  τον έχουν ο Σόιμπλε η Μέρκελ και οι υπόλοιποι γνωστοί Ευρωτσόγλανοι υπάλληλοι των τραπεζιτών και των τοκογλύφων. 
Με όλο λοιπόν το σεβασμό στην ιστορία αλλά και στην ηλικία σου  θεωρώ ότι σε αυτή την φάση η συγνώμη που ζητάς από όλους μας δεν επαρκή μιας και με την μέχρι τώρα συμμετοχή σου βοήθησες ένα κόμμα του 4% να γιγαντωθεί και τελικά να καταλάβει την εξουσία. 
Ένα κόμμα το οποίο δεν τόλμησε να σε τιμήσει κάνοντας σε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας έστω και για λόγους συμβολισμού απέναντι στον νέο ακύριχτο  πόλεμο με τους Γερμανούς αλλά αντιθέτως στα 92 σου χρόνια  σε έστειλε να ταλαιπώρησε με πολλαπλά ταξίδια στην Ευρωβουλή λες και κάποιοι επιθυμούν να λιγοστέψουν τα χρόνια που σου έχει γράψει ο Θεός. 
Φίλε Μανώλη είσαι ένα ζωντανό σύμβολο για όλους τους Έλληνες και δεν σου επιτρέπεται να δώσεις την χαρά στους εδώ και χρόνια ορκισμένους σου εχθρούς δηλ. στους Γερμανούς τους οποίους εξευτέλισες την Κατοχή σαν νεαρός με το κατέβασμα της σημαίας τους από την Ακρόπολη αλλά και τα τελευταία χρόνια με την συμμετοχή σου στην επιτροπή για τις πολεμικές αποζημιώσεις να "αμαυρώσουν" την ιστορία σου.
Για να προστατέψεις λοιπόν την υστεροφημία σου αλλά και για να δεχτούμε την συγνώμη σου θα πρέπει εγκαίρως να αποσυρθείς για να μη συμμετέχεις στις νέες πολιτικές κωλοτούμπες  που δείχνουν ότι έρχονται! 


Υποσημείωση
Ενημέρωσε σε παρακαλώ τους "Συντρόφους" σου στην Κουμουνδούρου ότι μόνο οι πράξεις μπορούν να αλλάξουν την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε και όχι τα βαφτίσια και η αλλαγή των λέξεων καθώς και ότι αν δεν το καταλάβουν εγκαίρως ίσως η επόμενη επιλογή του χιλιοπροδωμένου και οργισμένου Ελληνικού Λαού να είναι μοιραία δηλ. ... η Χρυσή Αυγή!!

prevenios

Διαλέγεις και παίρνεις!!

Tasos K.

Η απόσταση μεταξύ της συντήρησης (η του φόβου) και του Ριζοσπαστισμού, απέχει μία δήλωση-άποψη.

Εγω λοιπόν επιμένω πέντε χρόνια μετά, ότι ο »συνεπής, ο νοικοκύρης, ο υπηρέτης του συνταγματικού και δημοκρατικού τόξοΗ απόσταση μεταξύ της συντήρησης (η του φόβου) και του Ριζοσπαστισμού, απέχει μία δήλωση-άποψη.
Θα επανεξετάσουμε και θα βελτιώσουμε τους όρους και τις προυποθέσεις για τις 100 δόσεις για να είναι δίκαιοι είπε ο βαρουφάκης.
Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό, ένας συνεπής φορολογούμενος που πλήρωνε τους φόρους του μέχρι τώρα, να αισθανθεί οτι αδικείται οταν δει να ευνοούμε οσους δεν πλήρωναν και θα πρέπει να αμειφθεί, να πάρει μπόνους.
Μάλιστα.
Εγω λοιπόν επιμένω πέντε χρόνια μετά, ότι ο »συνεπής, ο νοικοκύρης, ο υπηρέτης του συνταγματικού και δημοκρατικού τόξου της τελευταίας τετραετίας» που πλήρωνε οτι άδικο, παράνομο, και αντισυνταγματικό επιβάλλοταν στη κοινωνία που πληττόταν απο τη βαρβαρότητα του μνημονίου, είναι συνυπεύθυνος και συνένοχος για ότι μας συνέβη (εφόσον νομιμοποιούσε διά της καταβολής των χαρατσιών τις κατοχικές συγκυβερνήσεις της υποταγής και της υποτέλειας) και θα πρέπει να νοιώσει πόσο κακό έκανε στη χώρα αλλά και στους υπόλοιπους συμπολίτες του και να καταλάβει πόσο Ραγιάς ήταν.

Αντίθετα όλοι όσοι είτε από ανέχεια, είτε απο συνειδητή επιλογή δεν υπέκυψαν στούς εκβιασμούς και Αντιστάθηκαν στη μνημονιακή λαίλαπα μη καταβάλλοντας τα χαράτσια, θα πρέπει να ανταμοιφθούν και παράλληλα να επαινεθούν για τη σθεναρή τους στάση απέναντι στους εκβιασμούς, στον εκφοβισμό και τη βαρβαρότητα.

Πολύ απλά, θα πρέπει να διαλέξουμε τι ακριβώς ζητάμε απο τους πολίτες.
Ζητάμε να φέρονται σαν πρόβατα και Ραγιάδες με σκυμμένο κεφάλι και οτι τους λένε οι κυβερνήσεις να το »εκτελούν αδιαμαρτύρητα», επειδή …..» κάποτε θα ανταμειφθούν», η θέλουμε οι πολίτες πλέον να είναι σκεπτόμενοι, ενεργοί και μάχιμοι και να αρνούνται να υποταχτούν σε οτι επιβουλεύεται τη χώρα και το λαό, προασπίζοντας τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, το Σύνταγμα, τη Περηφάνεια και την Αξιοπρέπειά τους;

Διαλέγεις και παίρνεις!!

olympia

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό. Είναι το πολίτευμά της.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό. Ποτέ δεν ήταν οικονομικό. Η χώρα μας διαθέτει τα πάντα σε φυσικό πλούτο, όσα θα ονειρευόταν η κάθε χώρα του πλανήτη. Λένε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. Εννοείται πως η χώρα δεν χρεοκόπησε από τη φύση της, οι επιλογές την χρεοκόπησαν και την κατέστησαν υπόδουλη.

Ε
ίναι όμως άραγε το πρόβλημα της χώρας μας τελικά πολιτικό; Μα, από το 1821 μέχρι σήμερα
έχουμε αλλάξει δεκάδες χιλιάδες βουλευτές, χιλιάδες υπουργούς και εκατοντάδες πρωθυπουργούς. Κατά μέσο όρο έχουμε αλλάξει κυβερνήσεις με διάρκεια κάτω από ένα έτος. Ταυτόχρονα έχουμε δοκιμάσει όλες τις ιδεολογίες. Φιλελεύθερους, σοσιαλιστές και τώρα αριστερούς. Το πρόβλημα όμως παραμένει πρόβλημα. Τι φταίει; 

Τι δεν έχουμε αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο ένα πράγμα. Το πολίτευμα. Το πολίτευμα που δημιουργεί ένα ολόκληρο σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Και είναι αυτό το σύστημα που παίρνει τις αποφάσεις. Ποιος λοιπόν χρεοκόπησε τη χώρα;

Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας είναι Πολιτειακό. Είναι το πολίτευμα. Λάθος πολίτευμα σε λάθος λαό. Το εισαχθέν στη χώρα μας αγγλοσαξονικό πολίτευμα ταιριάζει σε λαούς ψυχρούς που μπορούν εύκολα, συνταγμένα και στρατευμένα να ακολουθήσουν τον κάθε ηγέτη, τον κάθε φύρερ, ακόμα και σε ολοκαυτώματα.

Ο λαός μας είναι λαός ατίθασος με την καλή έννοια. Αποτελείται από δέκα εκατομμύρια ισχυρότατες προσωπικότητες (ή έτσι αισθάνονται, χωρίς αυτό να αλλάζει τα δεδομένα), όπου η κάθε μία δεν αναγνωρίζει ως σωστές τις απόψεις της άλλης, ακόμα και αν προδήλως είναι σωστές. Το ασίγαστο αυτό πάθος της επιβολής της προσωπικότητας ωθεί σε διχασμούς, πλήρη ασυνεννοησία, πιέσεις, συνεχείς αλλαγές θέσεων, εύκολη εκμετάλλευση από πονηρούς πολιτικούς και συμφέροντα και λανθασμένες επιλογές. Φυσικά οδηγεί σε πλήρη αδιαφορία για τα δημόσια οικονομικά και σε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Αυτός ο λαός μόνο με ένα σύστημα μπορεί να προοδεύσει. Εκείνο όπου συνεχώς και καθημερινά μπορούν όλες αυτές οι προσωπικότητες να εκδηλώνονται, να προβάλλονται και να προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Και αυτό μόνο με ένα πολίτευμα μπορεί να επιτευχθεί. Με μια δυναμική και συνεχώς ανανεούμενη  σε ιδέες και πρόσωπα δημοκρατία. Όταν μια ισχυρή προσωπικότητα βλέπει να επιβάλλονται μόνιμα τα ίδια τζάκια, οι ίδιοι πολιτικοί και οι ίδιες πρακτικές, είναι φυσικό και το απλό άτομο να μιμηθεί αυτή την κατάσταση και να προσπαθήσει να επωφεληθεί με κάθε τρόπο για τον εαυτό του.

Άλλωστε αυτή ακριβώς η ιδιοσυγκρασία γέννησε στον τόπο μας τη δημοκρατία. Κάνουμε λάθος να πιστεύουμε ότι η δημοκρατία ήταν η κορύφωση ενός ανώτερου πνεύματος που επικράτησε τότε. Στην πραγματικότητα ήταν η θεραπεία ενός λαϊκού μειονεκτήματος, που το μετέτρεψε σε πλεονέκτημα.


Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Ελλάδα


«Κατ` αρχήν θέλω να δηλώσω ότι δεν τρέφω καμιά συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ» Με αυτά τα λόγια ξεκινά το άρθρο της στην πορτογαλική εφημερίδα Publico η Τερέζα ντε Σοόυζα, μία από τις πιο σημαντικές δημοσιογραφικές «πένες» στην Πορτογαλία. «Αλλά αν τα πράγματα πάνε καλά στις επόμενες εβδομάδες, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει μεγάλη χρησιμότητα για την Ευρώπη. Ο πολιτικός αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης θα είναι μεγάλος και στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Και οι δύο αυτές κυβερνήσεις θα βρεθούν σε πολύ μειονεκτική θέση στις εκλογές αν πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα» γράφει η Τερέζα ντε Σόυζα, θέτοντας και το μεγάλο διακύβευμα:

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ταπεινωθεί» ,σε λίγους μήνες ο ευρωπαικός Νότος θα έχει αλλάξει ριζικά, καθώς τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία διεξάγονται εκλογές το φθινόπωρο,οι δεξιές κυβερνήσεις θα σαρωθούν και στην εξουσία θα ανέβουν πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην γερμανική πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη.Αυτό είναι γνωστό στο ευρύ κοινό σε ότι αφορά την Ισπανία καθώς οι θέσεις του PODEMOS είναι πολύ κοντά δε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μεγάλο βαθμό το ίδιο ισχύει όμως και στην Πορτογαλία όπου το Σοσιαλιστικό κόμμα ,που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει αποτινάξει το φιλο-μνημονιακό παρελθόν του καταδικάζοντας και μάλιστα με σκληρό τρόπο την πολιτική της λιτότητας.

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζοζέ Γκαλάμπα κατέκρινε και μάλιστα έντονα την δεξιά υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ γιατί στη διάρκεια της τελευταίας κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup «ενδιαφέρθηκε περισσότερο να υπερασπιστεί την πολιτική της λιτότητας αντί τα εθνικά συμφέροντα της Πορτογαλίας» . Όπως αποκάλυψε άλλωστε η γερμανική εφημερίδα Die Welt η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας πίεσε προσωπικά τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε να είναι σκληρός και να μην ενδώσει στα αιτήματα της Ελλάδας

«Η Πορτογαλική Κυβέρνηση, αντί να υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της Ευρώπης, έχει καταντήσει να υπερασπίζεται απλά το δικό της συμφέρον τα τελευταία τρία χρόνια με αποτέλεσμα ο μεγάλος χαμένος να είναι ο πορτογαλικός λαός» τόνισε ο σοσιαλιστής βουλευτής και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ασχολήθηκε περισσότερο με την επιβολή λιτότητας στους Έλληνες, αντί να συνειδητοποιήσει ότι μια θετική διαπραγμάτευση για τους Έλληνες θα είχε επίσης ευνοικό αντίκτυπο για την Πορτογαλία και για την Ευρώπη» Όπως εξηγεί και ο ΓΓ του ΚΚ Πορτογαλίας, Χερόνιμο ντε Σόουζα «η δεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι πάντα ευθυγραμμισμένη με τις χειρότερες ευρωπαικές ντιρεκτίβες και την υποταγή στη Γερμανία» .

Οι Γερμανοί θέλουν να ταπεινώσουν τον Τσίπρα

Η ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνει ότι «Βερολίνο και ευρωπαίοι εταίροι έχουν δείξει το πιο αδιάλλακτο πρόσωπό τους έναντι της νέας ελληνικής κυβερνησης γιατί φοβούνται μια πολιτική επιδημία στην υπόλοιπη Ευρώπη αν ο Τσίπρας πετύχει… Αντί να φοβάται όμως τη …μόλυνση ,η Βόρεια Ευρώπη καλά θα κάνει να αποδεχτεί μια ελάφρυνση του χρέους σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια».

Οι Γερμανοί κωφεύουν όμως. Κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών διατηρεί εχθρικά αισθήματα απέναντι στη Γερμανία, γιατί τη θεωρεί ως την κύρια υπαίτια για τα πρωτοφανή οικονομικά δεινά που υφίστανται οι λαοί. Γι’ αυτό αναπτύσσεται ραγδαία ο αντιγερμανισμός και όχι απλώς από «θυμό προς τους δανειστές». Η γερμανική εφημερίδα Die Welt εφημερίδα παραδέχεται ότι ο αντι-γερμανισμός δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά στην Ευρώπη, αλλά από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα .«Στην Ισπανία οι οπαδοί του κόμματος Podemos στις διαδηλώσεις φωνάζουν αντι-γερμανικά συνθήματα και κρατούν μαριονέτες με σβάστικα. Αλλά και στην Ιταλία σε άρθρα, προεκλογικές ομιλίες, αφίσες δεξιών και αριστερών κομμάτων η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται συχνά ως Ναζί.’’Δεν θέλουμε τους Γερμανούς’’ ήταν το βασικό προεκλογικό σύνθημα του ιταλικού συντηρητικού Κόμματος των Αξιών στις τελευταίες ευρωεκλογές».

«Η Ευρώπη έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να ταπεινώσει τους Έλληνες» τονίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος Πολ ντε ΓκράουPaul De Grauwe . Αυτή είναι και η πεμπτουσία της γερμανικής Ευρώπης: Να ταπεινώσει ,να εξευτελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση ώστε να «πειστούν» οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος. Για αυτό πρέπει να μείνει όρθια και με σταθερές αντιμνημονιακές θέσεις η ελληνική κυβέρνηση ως το φθινόπωρο. Για να δοθεί ώθηση στις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις σε Πορτογαλία και Ισπανία ώστε να κερδίσουν στις εκλογές και να υπάρξει έτσι πραγματικό μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου ενάντια στην γερμανοποίηση της Ευρώπης.

Μέχρι τότε το Βερολίνο θα προσπαθεί με κάθε μέσο να ταπεινώνει την κυβέρνηση Τσίπρα. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον δεξιό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ,ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου,Μάρτιν Σούλτς σε συνέντευξή του στην El Pais προσπαθεί να λοιδορήσει την ελληνική κυβέρνηση: « Πολλά κόμματα στην Ευρωζώνη υπόσχονται : Ψηφίστε μας και εμείς θα αλλάξουμε τα πάντα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Σαφώς είναι δύσκολο να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους, ότι έχουν κάνει συμβιβασμούς.Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι δεσμεύεται από τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτή είναι η βάση της οικονομικής μας στήριξης…Σε μια νομισματική ένωση, όλες οι χώρες χάνουν ένα μέρος της κυριαρχίας τους και αυτό απαιτεί δεσμεύσεις» .

Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Ελλάδα

«Με μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να αντιτίθεται στις βάναυσες πολιτικές λιτότητας της τρόικα, η Ελλάδα βρίσκει μόνη της – όπως η Ισπανία το 1936» σημειώνει ο ισπανός συγγραφέας Πέδρο Λουίς Ανγκόστο ( Pedro Luis Angosto). «Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τους εχθρούς της δημοκρατίας που τώρα κυβερνούν τον κόσμο από το να κάνουν με την Ελλάδα και την Ευρώπη ότι έκαναν το 1939, πρέπει να στηρίξουμε αποφασιστικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό .Το μέλλον σας, το δικό μας και το μέλλον του καθενός παίζεται σήμερα στην Ελλάδα» τονίζει ο ισπανός συγγραφέας.

Η ιστορία έχει να παραθέσει άλλωστε πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι κάθε φορά επιτυγχάνεται μια προοδευτική περίοδος ,η αντίδραση προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση και να την επαναφέρει στο σημείο εκκίνησης. «Ο κόσμος πήγε μπροστά με την Γαλλική Επανάσταση, αλλά μόλις ο Ναπολέων ηττήθηκε ,η Γαλλία έπεσε στα νύχια της Ιεράς Συμμαχίας. Στη Ρωσία επίσης ,η Οκτωβριανή Επανάσταση άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας αλλά οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αντέδρασαν σκληρά και η επανάσταση υπέστη μακροπρόθεσμα ήττα. Στην Ισπανία ,το πραξικόπημα της 17ης Ιουλίου 1936 έγινε σε συνεργασία του δικτάτορα Φράνκο με τον Μουσολίνι,όπως αποκαλύφθηκε από επίσημα έγγραφα της εποχής. Αποτέλεσμα ; αυτό που συνέβη τότε στην Ισπανία ήταν μόνο η αρχή για αυτό που συνέβη με τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη.

Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί τηρουμένων των αναλογιών και για την Ευρώπη, που αναδύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με ένα κράτος πρόνοιας, το οποίο στις μέρες μας εξαρθρώνεται από ένα ολιγαρχικό πολίτευμα στην υπηρεσία των αγορών» λέει ο Πέδρο Λουίς Ανγκόστο.

toportal

Κ.Βαξεβάνης:Το μυστικό της λίστας Λαγκάρντ




Του Κώστα Βαξεβάνη στο Κουτί της Πανδώρας
Ο Ερβέ Φαλτσιανί είναι ο άνθρωπος από τον οποίο προήλθε αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε “λίστα Λαγκάρντ”. Υπάλληλος της HSBC, έφυγε από την Τράπεζα με μια λίστα με δεκάδες χιλιάδες καταθετών της Ελβετίας οι οποίοι πιθανόν να έχουν κάνει φοροδιαφυγή. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη και καταθέσεις χωρίς εμφανή ιδιοκτήτη,ο οποίος κρύβεται με ένα σύστημα κρυπτογράφησης ακόμη και από την Τράπεζα.
 Το ελληνικού ενδιαφέροντος κομμμάτι της λίστας παραδόθηκε από την Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση και το αποκαλούμε πλέον λίστα Λαγκάρντ. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά την ιστορία της λίστας. Την πήρε ο Παπακωνσταντίνου, έχασε όμως το CD που την περιείχε, ή το μπέρδεψε με κάποιο του Ρέμου,την πήρε και ο Βενιζέλος αλλά έχασε και αυτός το usb που επίσης την περιείχε ή μάλλον το ξέχασε σε μια από τις φαρδιές του τσέπες και την πήγε σπίτι του. Πέντε χρόνια μετά την παράδοση της λίστας στην Ελλάδα και δυόμισι μετά την αποκάλυψή της από το HOT DOC, το ελληνικό κράτος έχει εισπράξει από τη λίστα δύο έσοδα. Πρώτο έσοδο είναι το ΦΠΑ από την πώληση του τεύχους του περιοδικού που δημοσίευσε τη λίστα.Το δεύτερο έσοδο είναι από τα παράβολα που εισπράχθηκαν για τις δίκες που έγιναν και πάλι για το περιοδικό.Αυτά ήταν τα έσοδα.
Πριν μερικές μέρες ο Φαλτσιανί εξέδωσε ένα βιβλίο για την υπόθεση της λίστας.Στο βιβλίο αναφέρεται και σε  μένα.Στο πόσο σοκαρίστηκε από τη σύλληψή μου και τη λειτουργία των ελληνικών Αρχών αλλά και στη συνάντησή μας. Όπως γράφει ο Φαλτσιανί, προσπάθησε να μου δώσει να καταλάβω πως πρέπει να συναντήσει κάποιον Έλληνα δικαστή για να του εξηγήσει τα μυστικά της λίστας. Δηλαδή πως πίσω από τη λίστα υπάρχει διαδρομή του χρήματος και μια σκιώδης λειτουργία των Τραπεζών. Πως οι λογαριασμοί που φαίνονται με μηδενικές καταθέσεις μπορεί να κρύβουν εκατομμύρια που διακινήθηκαν σε μερικά δευτερόλεπτα σε μια offshore ή ένα άλλο λογαριασμό κάπου στη Σιγκαπούρη ο οποίος έκει κρύβει το πραγματικό περιεχόμενο. Ο Φαλτσιανί μάλλον δείχνει απογοητευμένος που δεν κατάφερε έρθει σε επαφή με την ελληνική Δικαιοσύνη και ίσως πιστεύει πως δεν έπεισε εμένα ώστε να γίνει.
 Όλα όσα είπε τότε ο Φαλτσιανί στη συνάντηση που είχαμε, αποτέλεσαν το περιεχόμενο ενός αποκαλυπτικού τεύχους του HOT DOC.Το δημοσίευμα όμως ήταν η θεατή πλευρά.Στην αθέατη υπήρχε μια προσπάθειά μου να ενημερώσω τους εισαγγελείς πως ο Φαλτσιανί είναι βασικός μάρτυρας στην υπόθεση της λίστας και μπορεί αν κληθεί να καταθέσει να αποκαλύψει πώς κινήθηκε το χρήμα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Δεν έπεισα τη Δικαιοσύνη γι αυτό το αυτονόητο αλλά και δημοσιευμένο στο περιοδικό.
Κάθε φορά που στα γραφεία του περιοδικού έφτανε κάποιο έγγραφο από την Εισαγγελία που μου γνωστοποιούσε ότι είμαι κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση από κάποιον Μιχελάκη,Μαρκογιαννάκη,Γεωργιάδη, Βγενόπουλο, σκεφτόμουν με πικρία «αχ αυτές οι εισαγγελίες όλων των βαθμών μια τέτοια κλήση δεν μπορούν να στείλουν και στον Φαλτσιανί;»
Ξέρω τις συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν οι εισαγγελείς.Γνωρίζω επίσης πως το πολιτικό κλίμα,ακόμη και όταν δεν υπάρχει άμεση  κυβερνητική παρέμβαση, εκ των πραγμάτων γίνεται και περιβάλλον εργασίας για τη Δικαιοσύνη. Ένας εισαγγελέας ή ένας ανακριτής, όσο καλός και τίμιος και να είναι ασφυκτιά μέσα σε ένα περιβάλλον που περιορίζει πολιτικά τη Δικαιοσύνη και ίσως και να μη ρισκάρει να χτυπήσει τη γροθιά στο μαχαίρι. Πολλοί εισαγγελείς και ανακριτές το κάνουν, αλλά όπως και στη δημοσιογραφία, ή ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ή η ελευθερία του δημοσιογράφου δεν ορίζεται από κάποιους που έχουν το θάρρος ή την τρέλα να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά από τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν. Δεν ορίζεται από την εξαίρεση αλλά από τον κανόνα.
Ο κανόνας πάσχει.Τα ελληνικά δικαστήρια εκδικάζουν υποθέσεις για πορτοφολάδες για τροχαίες παραβάσεις ή   και για μεγάλες υποθέσεις,αλλά η νομική εφευρετικότητα ή το καθήκον δεν μπορεί να φτάσει ως το Παρίσι όπου ο Φαλτσιανί είναι έτοιμος να καταθέσει.
Ποιός φταίει γι αυτό;Οι κυβερνήσεις κάνουν αυτό που κάνουν ανάλογα με το αν πιστεύουν στη Δημοκρατία ή την εξαπάτηση, στην κοινωνία ή τη διαφθορά. Οι Εισαγγελείς γιατί δεν κάνουν τη δουλειά τους;Αν κάποιος ή κάτι τους εμποδίζει γιατί δεν βγαίνουν να το πουν;Μπορεί να υπάρξει Δικαιοσύνη αν οι εκπρόσωποί της δεν έχουν το σθένος να την υπερασπιστούν;
Ναι,η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου αφαίρεσε ανθρώπους και μέσα από τη Δικαιοσύνη για να την ευνουχίσει.Έφτιαξε νόμους για να την αποδυναμώσει. Έφτασαν στο σημείο να προσπαθήσουν να κλείσουν τον φάκελο Παπασταύρο-λιστα Λαγκάρντ μέσω ΣΔΟΕ.Και η άλλη πλευρά,αυτή της Δικαιοσύνης και του θάρρους και της αξιοπρέπειας (επιμένω σε αυτό το θάρρος και την αξιοπρέπεια) τι κάνει;
Το μυστικό της λίστας Λαγκάρντ, βρίσκεται στην έρευνα κάτω απ τη λίστα.Όσοι εμφανίζονται με μηδενικούς ή κλειστούς λογαριασμούς (ανάμεσά τους και υπουργοί και γενικοί γραμματείς της προηγούμενης κυβέρνησης) πιθανόν από αυτούς τους λογαριασμούς να έχουν διακινήσει μαύρο χρήμα πριν αυτοί κλείσουν ή γίνουν μηδενικοί.
Αλλά ακόμη και στην έρευνα με τα εμφανή στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, η έρευνα καρκινοβατεί.Όπως καρκινοβατεί για όλες τις υποθέσεις που αφορούν Τράπεζες και Τραπεζίτες.Αφού έκλεψαν και τους πληρώσαμε από πάνω, τώρα ίσως να μην πληρώσουν γιατί ακόμη και εισαγγελείς έχουν την άποψη «να μην διαταραχθεί η ευστάθεια των Τραπεζών». Δηλαδή το ισοζύγιο της διαφθοράς. Μια άλλη κατηγορία βέβαια είναι οι Εισαγγελείς που αποτελούν και οι ίδιοι τη διαφθορά ή την κάλυψή της.Θα επανέλθουμε σε αυτό σύντομα.


Πηγή:anemosantistasis

«ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ»



Ψυχοσάββατο σήμερα, η μέρα των ψυχών, η μέρα κείνων που δεν είναι πια κοντά μας, που είναι κάπου αλλού, που εμείς δεν ξέρουμε που, κι αιώνια θα ψάχνουμε να βρούμε. 

Και μας θυμίζει τούτη η μέρα, πόσο εφήμερο είναι το πέρασμά μας από δω, προσπαθώντας ίσως να μας πει πως αύριο μπορεί και να’ ναι πολύ αργά για οτιδήποτε, πολύ αργά για να ζητήσουμε μια συγγνώμη, πολύ αργά για να αγγίξουμε κάποιον, πολύ αργά για να χαμογελάσουμε.

Πάντα με την αρχή της Άνοιξης τούτο το Σάββατο, το Σάββατο των ψυχών. Μετά τ’ αποκριάτικα τα γλέντια, σημαδιακά ίσως επιχειρεί να μας θυμίσει, ότι μετά τη βαρυχειμωνιά υπάρχει κάποια Άνοιξη, κι ότι το πέρασμά μας από δω είναι πρόσκαιρο και εφήμερο.

Και κάθε χρόνο, σε τούτο το ψυχοσάββατο, ανάβει ο κόσμος ένα κεράκι, κάνει ένα ιδιότυπο μνημόσυνο σε όλες τις ψυχές που φύγανε, φωτίζει λίγο μνήμες κι αναμνήσεις... Και κάθε χρόνος που περνάει, μακραίνει ο κατάλογος όλων εκείνων που χαθήκανε, κι ίσως κανείς να μην κατάλαβε ποτέ, το πως και το γιατί.

Ψυχοσάββατο σήμερα, κι αν και ποτέ μου δε τα πήγαινα καλά με κόλλυβα και όλα αυτά τα εκκλησιαστικά που τάχα κάνουμε σπονδή προς το Θεό για τη ψυχή που χάθηκε, θα πάω σήμερα ν’ ανάψω ένα κερί για όλες τις ψυχές που έχουν πια χαθεί απ’ τη ζωή μου, για όλους αυτούς που δεν είναι πια εδώ. Έτσι να ξέρουν ότι τους θυμάμαι.

Σήμερα που 'ναι ψυχοσάββατο λοιπόν, ίσως θα ήταν καλό να ανάψουμε όλοι μας ένα κερί, ένα καντήλι, για όλους αυτούς που δεν είναι πια εδώ. Κι όχι μονάχα για εκείνους που λείπουν σε μας. Ίσως πολύ περισσότερο για κείνους που σε κανένανε δε λείπουν...
Μπούτιβας Κώστας – Καστρινός

Τα συγχαρητήριά μου



 
Μιλούσα χθες με μια γνωστή μου, η οποία κάποια στιγμή γυρίζει και μου λέει: "τελικά σκατά τα κάνανε αυτοί που ψηφίσαμε, ε;"
Χαμογελώντας εγώ γυρίζω και τη ρωτάω: "Γιατί; Τι έκαναν και δε σου άρεσε;"
"Α εγώ δεν ξέρω απ'αυτά",μου λέει. "Εδώ στη δουλειά το συζητούσανε και άκουγα ότι όλοι βρίζουν. Βρίζουν κι οι δικοί τους ακόμα! Έτσι λένε..."
"Και γιατί βρίζουν;" ρωτάω εγω προβοκατόρικα.
"Απ' ό,τι κατάλαβα, γιατί, λέει, φέρανε νέο Μνημόνιο. Κακό δεν είναι αυτό; Το Μνημόνιο δεν ήταν εκείνο που μας έκοβε τα λεφτά μας;"
"Ναι αυτό ήτανε" της λέω.
"Πάει... μας κοροϊδέψανε κι αυτοί" λέει απογοητευμένη.

"Να σε ρωτήσω κάτι;" της λέω.
"Εσύ δεν καίγεσαι για το σπίτι σου, που θέλει να στο πάρει η τράπεζα και κινδυνεύει με πλειστηριασμό;"
"Ναι" μου λέει.
"Ε, από βδομάδα δεν κινδυνεύει. Ψηφίζεται ο νόμος για να μην μπορεί να στο πάρει η τράπεζα. 
Σου κάνει;"
"Αν μου κάνει λέει; Μου κάνει και μου περισσεύει!" μου λέει με ενθουσιασμό!
"Δηλαδή δε μας κοροϊδέψανε;"
"Ό,τι καταλαβαίνεις..." της κάνω κι εγώ, σηκώνοντας τους ώμους..
"Και αυτοί γιατί βρίζουν τότε;" με ρωτάει
Της απαντώ κι εγώ όσο πιο απλουστευτικά μπορώ: "Γιατί είχε πει ότι θα ακυρώσει όσα είχαν αποφασίσει οι προηγούμενοι να κάνουν και ότι θα εφαρμόσει άμεσα όσα έλεγε προεκλογικά. Και τώρα που βγήκε, έκανε συμφωνία με τους Ευρωπαίους, του δώσανε κάτι λεφτά για να μη χρεοκοπήσουμε και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα. Ακύρωσε πράγματι τα μέτρα των προηγούμενων και θα εφαρμόσει άμεσα ένα μέρος του προγράμματός του αυτό το 4μηνο. Αλλά τα υπόλοιπα μέτρα του προγράμματός του, που δε δέχτηκε η Ευρώπη, βλέπουμε από Ιούνη. Άμα βει τα λεφτά να τα κάνει"
"Σοβαρά;" μου λέει. "Δηλαδή δεν κάνει τα αντίθετα. Απλά κάνει λιγότερα απ' όσα έλεγε..."
"Ε, κάπως έτσι" της απαντώ.
"Και οι δικοί του, τότε, γιατί βρίζουνε;"
Την κοιτώ με το ύφος το "τιιί να σου λέω τώρα..." και της απαντώ: "εσύ το σπιτάκι σου δε θες να σώσεις; Ε, θα το σώσεις! Τους άλλους γάμησέ τους"
Και έφυγε χαμογελαστή... 

Η γυναίκα αυτή δεν ξέρει από πολιτική.
Ό,τι ακούει, λέει. 
Πάντα ψήφιζε ΝΔ και τώρα είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν είκοσι μέρες ήταν ενθουσιασμένη.
Υπερήφανη για την επιλογή της. 
Σήμερα, όμως, ήταν προβληματισμένη.
Δεν ήξερε γιατί. 
Το μόνο που άλλαξε ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Συγχαρητήρια σε όσους κατάφεραν τον ενθουσιασμό για την ανατροπή του παλιού να τον μετατρέψουν στον σκεπτικισμό του "όλοι ίδιοι είναι"
Συγχαρητήρια σε όσους κατάφεραν την ελπίδα για καλύτερες μέρες να τη μετατρέψουν σε μιζέρια.
Συγχαρητήρια σε όσους κατάφεραν να τσιμεντώσουν τα χαμόγελα που είχαν αρχίσει να σκάνε στα πρόσωπα των Ελλήνων.

Όταν τα λαμόγια θα ξαναπάρουν την εξουσία (που, χάρη σε σας, θα γίνει πολύ γρήγορα), κανονικά θα πρέπει να σας δώσουν και... υπουργείο για τη βοήθειά σας! 
Δικαιώσατε το αφήγημα των μνημονιακών, ότι τάχα δεν υπάρχει παραμονή στην Ευρωζώνη χωρίς Μνημόνιο.
Και αυτό συνάγεται την πολιτική αθώωσή τους, με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία επιθυμεί πλειοψηφικά την παραμονή στην ευρωζώνη και άρα συμπεραίνεται πως "Δε γινόταν αλλιώς για να απραμείνουμε στην Ευρωζώνη, άρα καλώς έπραξαν Παπανδρέου, Σαμαράς και Βενιζέλος".
Άρα, άκυρες κι οι εξεταστικές επιτροπές, άκυρες κι οι προδοσίες και όλα τα σχετικά.
Τα καταφέρατε.

Προσφέρατε σπουδαίες υπηρεσίες στη χώρα.
Η ιστορία του τόπου θα σας το χρωστάει.
Τα συγχαρητήριά μου. 

 



toixo-toixo

Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟ
ΕΡ: Διατυπώνετε αντιρρήσεις και ενστάσεις για τη συμφωνία της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης.  Θεωρείτε ότι δεν ακυρώνει το μνημόνιο και περιορίζει την υλοποίηση των προεκλογικών σας  δεσμεύσεων;
ΑΠ: Δεν θέλω να αναφερθώ δημόσια σε ιδιαίτερες προσωπικές μου απόψεις για την τετράμηνη συμφωνία τις οποίες είχα την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφράσω σε κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Ήμασταν δημοκρατικό κόμμα όταν είχαμε 4-5%, παραμείναμε δημοκρατικό κόμμα ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα συνεχίσουμε να παραμένουμε δημοκρατικό κόμμα συμμετέχοντας  στην κυβέρνηση. Εμείς πάντα θα εκφράζουμε στις συλλογικές μας διαδικασίες ελεύθερα τις απόψεις μας. Και αυτό δεν είναι αδυναμία, όπως λένε οι αντίπαλοι μας αλλά μεγάλο πλεονέκτημα και δύναμη για τον ίδιο τον τόπο. Η σιωπή των αμνών δεν ταιριάζει στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δημοκρατία. Πράγματι , λοιπόν, η συμφωνία με τους  λεγόμενους εταίρους παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας.
ΕΡ: Ο κ. Βαρουφάκης  επιμένει ότι οι ασάφειες του κειμένου συμφωνίας αποτελούν πλεονέκτημα που δίνει ελευθερία κινήσεων και επιλογών στην κυβέρνηση.  Αυτό δεν ισχύει και για την πλευρά των δανειστών;
ΑΠ: Οι ασάφειες και τα κρίσιμα προβλήματα του κειμένου της συμφωνίας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να θολώσουν το κυβερνητικό έργο και τη νέα προοδευτική πορεία της χώρας. Οι προκλήσεις για μια ριζοσπαστική πολιτική προοδευτικής διεξόδου από την κρίση, που θα στηριχτεί από το λαό και τους αγώνες του, βρίσκονται μπροστά μας. Εμείς θα ανταποκριθούμε θετικά σε αυτές τις προκλήσεις παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες των πιστωτών και των κατεστημένων κέντρων να αιχμαλωτίσουν την κυβέρνηση και να ακυρώσουν το πρόγραμμα μας.
ΕΡ: Στην περίπτωση που οι θεσμοί αρνηθούν την εφαρμογή σημαντικών μέτρων από τις κυβερνητικές σας δεσμεύσεις η λύση θα είναι ένα δημοψήφισμα ή και προσφυγή στις κάλπες;
ΑΠ: Δεν νομίζω ότι οι λεγόμενοι «θεσμοί» μπορούν να επικαθορίσουν την πορεία της χώρας. Δεν θα ανεχθούμε  ό,τι έκανε πριν τις εκλογές επί χρόνια η τρόικα, να το κάνουν μετεκλογικά οι περίφημοι «θεσμοί». Η πατρίδα μας με τη νέα κυβέρνηση ξεκίνησε μια νέα πορεία για να απαλλαγεί από τη νεοαποικιακή κηδεμονία και να ακολουθήσει έναν ανεξάρτητο δρόμο, ως κυρίαρχο και δημοκρατικό κράτος. Αυτός ο δρόμος που ξεκίνησε με την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία δεν πρόκειται να ανακοπεί. Και ασφαλώς ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που πρώτα από όλα θα καθορίσει σε κάθε φάση με τη βούληση και τους αγώνες του τις επιλογές σε αυτόν τον τόπο.
ΕΡ: Πρέπει το κείμενο συμφωνίας να εγκριθεί από τη Βουλή; Μετά τις ζωηρές αντιδράσει μερίδας κυβερνητικών βουλευτών εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις κατά της ψήφισή του;
ΑΠ: Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο αλλά ούτε υποχρεωτικό η συμφωνία με τους πιστωτές να εγκριθεί από τη Βουλή. Τόσο ο χαρακτήρας αυτής της συμφωνίας όσο και το περιεχόμενο της δεν είναι τέτοια που να μπορούν να περιβληθούν με τη μορφή νόμου.
ΕΡ: Η νέα συμφωνία προβλέπει συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων στη βάση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Πως θα πορευτείτε με τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, και τα ΕΛΠΕ;
ΑΠ: Η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών δημοσιών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας μας ή δημοσίων ακινήτων -φιλέτων. Πολύ περισσότερο η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως ιδιωτικοποίηση στο χώρο της ενέργειας. Αντίθετα θα ανασυγκροτήσουμε τις επιχειρήσεις που το δημόσιο έχει κεντρικό ρόλο στην ενέργεια, ώστε να αναβαθμιστούν και να παίξουν ένα νέο ρόλο με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια.
ΕΡ: Είναι προς όφελος της κυβέρνησης να έρθει η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης για ψήφιση στη Βουλή, ή πρέπει να αποφευχθεί; Θα την ψηφίσετε μετά και τις ενστάσεις που έχετε διατυπώσει;
ΑΠ: Όπως σας έχω απαντήσει δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο, αλλά ούτε υποχρεωτικό να έρθει οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές στη Βουλή προς ψήφιση.

iskra

Ισχυρή και ανεξέλεγκτη. Πώς η Τρόικα παγίδεψε την Ελλάδα για να σώσει τις τράπεζες


Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τρόικα στην Ελλάδα,την Ιρλανδία,την Πορτογαλία και την Κύπρο. Τι λένε στην κάμερα του Arte οι Γιάνης Βαρουφάκης, Λούκα Κατσέλη, Άδωνις Γεωργιάδης, Πολ Κρούγκμαν αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Vid+Pics)

 

Επιμέλεια - απόδοση στα ελληνικά: Χρήστος Δεμέτης, Λευτέρης Σαββίδης

Ο Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Harald Schuman ηγήθηκε ενός εκτενούς ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να ρίξει φως στα "σκοτεινά πλοκάμια" των ανθρώπων που βρέθηκαν πίσω από την τρόικα.
Ο Harald Schuman περιηγήθηκε στη χώρα μας περιγράφοντας την αγριότητα με την οποία επιβλήθηκε το μνημόνιο. Σχολιάζει το γεγονός πως παρακάμφθηκαν ευρωπαϊκές συνθήκες και εθνικά κοινοβούλια για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα λιτότητας που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της φτώχειας και ψάχνει τις λεπτομέρειες πίσω από τις συμφωνίες.
Το ντοκιμαντέρ είναι στα γαλλικά και στα γερμανικά. Εμείς, σας παρουσιάζουμε το περιεχόμενο που αφορά τη χώρα μας.


Ένα χρέος μη βιώσιμο
Μιλώντας με τον σημερινό υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος τότε δεν είχε ακόμη εκλεγεί σημείωσε το παράλογο της μη αναδιάρθρωσης του χρέους.
"Δημιούργησαν ένα μόνιμα και μη βιώσιμο χρέος. Δεν ήταν θεωρία συνωμοσίας. Ο Γιούνκερ είχε αναφέρει πως γνωρίζουμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν ξέρουμε πως θα επανεκλεγούμε στη συνέχεια" ανέφερε ο Έλληνας οικονομολόγος. "Όλες οι κυβερνήσεις μεταξύ το 2008-2010, συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές υποστήριζαν τον οικονομικό τομέα. Μέχρι τότε οι χώρες έλεγαν στους τραπεζίτες, σας αφήνουμε να κάνετε ότι θέλετε, αρκεί να μας επιστρέφετε ένα μέρος από τα χρήματα που κερδίζετε για να χρηματοδοτήσουμε το κράτος. Όταν ξέσπασε η κρίση οι κυβερνήσεις δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα, ούτε το ηθικό σθένος να αντιμετωπίσουν τους τραπεζίτες"

Πρόγραμμα σωτηρίας ξένων τραπεζών

Το ντοκιμαντέρ συνέχισε την έρευνα στην Αμερική και τα γραφεία του ΔΝΤ.  Μιλώντας με τον Πάολο Νογοθέρα Μπατίστα, Βραζιλιάνος, γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, αποκαλύπτει πως το ΔΝΤ γνώριζε πως το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. "Το ΔΝΤ δεν μπορούσε να δώσει οικονομική βοήθεια σε ένα κράτος, εφόσον το χρέος ήταν μη βιώσιμο. Τι έγινε; Αλλάξαμε τον κανονισμό, έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός να παρέχει τη βοήθεια. Έμεινα έκπληκτος εκείνες τις ημέρες από την έλλειψη διαφάνειας όλη της διαδικασίας".
Αντίστοιχα ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ξεκάθαρα πως όλο το σχέδιο αφορούσε στη σωτηρία των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών και όχι του ελληνικού λαού. "Ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δεν ήθελε να επιβάλει απώλεια κεφαλαίων στις γαλλικές τράπεζες, δεδομένου και του γεγονότος πως προσέβλεπε σε μια υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας. Από την πλευρά τους οι Γερμανοί τραπεζίτες έπεισαν την Άνγκελα Μέρκελ πως θα ήταν δραματικό να χάσουν κεφάλαια" σημείωσε και συμπλήρωσε:
"Έτσι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα σαν αυτή να είχε μόνο παροδικά προβλήματα.  Έτσι καταπάτησαν έναν από τους βασικούς κανόνες της συνθήκης του Μάαστριχ, τον κανόνα της μη διάσωσης. Αποφάσισαν να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα, όχι για να σώσουν τη χώρα, αλλά τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες".  Όπως σημειώνει το μέγεθος των απωλειών για τις τράπεζες σε άλλη περίπτωση θα ήταν 20 δισ ευρώ για τις γαλλικές και 17 δις για τις γερμανικές τράπεζες.

Από την πλευρά του ΔΝΤ μίλησε και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.  "Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν κάτι που έλλειπε από το σχέδιο. Οι Ευρωπαίοι επέβαλαν ένα δραστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, το οποίο ήταν πολύ σύντομο" ανέφερε και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ γνώριζε πολύ καλά πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και κυρίως ότι θα προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων:
"Αυτό το πρόγραμμα θα μειώσει δραστικά την αγοραστική δύναμη της χώρας, θα την βυθίσει σε άγρια ύφεση και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό" σημειώνει διαβάζοντας από την έκθεση του ΔΝΤ. "Αυτό σημαίνει απλά πως θυσιάσαμε την Ελλάδα στο βωμό της παγκόσμιας οικονομίας" σημειώνει.
Η Γερμανία άνθισε λόγω της οικονομίας του χρέους
Στο φιλμ μιλά και ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, τονίζοντας πως η Γερμανία κέρδισε από την οικονομία χρέους στις χώρες του Νότου. "Η Γερμανία λέει πως επανήλθε στην ευημερία, μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από ένα πρόγραμμα λιτότητας. Γιατί δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και άλλες χώρες.
Μόνο που η γερμανική οικονομία άνθισε πατώντας πάνω στην οικονομία χρέους που δημιουργήθηκε σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία. Τώρα η Γερμανία λέει στους Ισπανούς κάντε όπως κάναμε εμείς, αλλά εμείς δεν θα φερθούμε όπως εσείς"

Η υγεία σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας

Η κάμερα περιπλανιέται στα ελληνικά νοσοκομεία και κάνει αναφορά στην καταστροφική επιβολή περικοπών στην υγεία στο 6% του ΑΕΠ, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό είναι 10%. 3εκατ. Έλληνες μετά από τις κινήσεις της τότε κυβέρνησης δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην υγεία.

Στην κάμερα μιλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που τότε ήταν υπουργός Υγείας με μια δήλωση πραγματικά σοκαριστική.

Ο Έλληνας πολιτικός εξηγεί στον συγγραφέα πως τα χρήματα είναι αυτά, όσο η Ελλάδα είναι σε κρίση. Σε ερώτηση για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα υγείας, όταν το υπουργείο προχωρά σε μείωση προσωπικού απάντησε. "Είναι απλό. Πριν δούλευαν τρεις ώρες την ημέρας και τώρα δουλεύουν επτά".

Πολύ απλοϊκή εξήγηση για να περιγράψει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, περιγράφει ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ και αναφέρθηκε στη βοήθεια σε υλικό και προσωπικό από χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, βοήθεια και αλληλεγγύη που αρνήθηκε στην Ελλάδα από τις κυβερνήσεις τους. 
Για το ζήτημα της υγείας ο Γιώργος Βήχας, γιατρός και διευθυντής της εθελοντικής κλινικής του Ελληνικού αναφέρει πως "το σύστημα υγείας στην Ελλάδα ήθελε σίγουρα αναμόρφωση, όχι όμως ισοπέδωση που αποτέλεσε και την καταστροφή του. Δεν διορθώσαμε αυτά που έπρεπε, αλλά καταστρέψαμε και ότι θετικό υπήρχε. Και σήμερα η χώρα μου δεν έχει ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας".

Η ευρωβουλή για την Τρόικα

Η Elisa Fereira, ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών, ειδική στη δραστηριότητα της Τρόικα, αναφέρεται σε αυτήν ως τερατούργημα: "Αυτό το τέρας που δημιουργήσαμε, η Τρόικα, δεν έχει καμία σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.  Αντίστοιχα ο Φιλίπ Λάμπερτς, ευρωβουλευτής της ομάδας των Πράσινων σημείωσε πως "η λιτότητα σκοτώνει κυριολεκτικά". "Είναι εύκολο για έναν τεχνοκράτη να ζητήσει περικοπές στην υγεία. Όταν όμως το θέμα μεταφέρεται στα εθνικά κοινοβούλια ή στο ευρωκοινοβούλιο τότε είναι πολύ πιο λεπτό πολιτικά" εξηγεί.
Το ντοκιμαντέρ κάνει μια πιο σύντομη αναφορά στις απαιτήσεις της Τρόικα στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία που οδήγησαν σε εξαντλητικές περικοπές μισθών και δυσθεώρητη ανεργία.
Ο Harald Schuman ρωτάει στη συνέχεια τη Veronica Nilsson  της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων σχετικά με την αυτονομία της τρόικας. "Η Κομισιόν πρέπει να σέβεται τη δημοκρατία και τα εργασιακά δικαιώματα επί ίσοις όροις για όλη την Ευρώπη", λέει η Nilsson.
Από τη δική της μεριά, η Λούκα Κατσέλη που υπήρξε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την περίοδο 2009-2010 και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το 2010-2011, σημειώνει:
"Είχαμε ενστάσεις αλλά δεν έγιναν σεβαστές". Στους οκτώ μήνες που ήταν υπουργός επί κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου κατάφερε να περάσει τον ομώνυμο νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ήταν 2010, στο ξεκίνημα της κρίσης.
"Οι διατυπώσεις μου σε σχέση με τις αντίστοιχες που μας πρότειναν, ήταν διαφορετικές", επισημαίνει.
Ο κ. Μανιτάκης διορίστηκε στις 17 Μαΐου 2012  υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου. Στις 21 Ιουνίου, μετά από πρόταση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
"Δεκατρείς μήνες που ήμουν υπουργός το μέλημα μου ήταν πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα", λέει στην κάμερα του Arte.
"Ο Τόμσεν ήταν ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής. Συνέχεια αισθανόμουν ότι η χώρα μου ταπεινωνόταν. Ένα βράδυ είχαμε συνομιλήσει στις 23.00 η ώρα και μου είχε πει. "Από εσένα εξαρτάται αν η χώρα σου θα πάρει 8 δισ. ευρώ για τη δόση". Ο φόβος. Αυτό καλλιεργούσαν. Και την υποταγή. Δε μου έδινε την εντύπωση ότι συνομιλεί με έναν υπουργό μιας κυρίαρχης χώρας. Ότι με σέβεται. Μου μιλούσε σαν να ήμουν εκπρόσωπος μιας χώρας που δεν ήταν απλός οφειλέτης, αλλά μια φαυλοκρατική χώρα. Μια χώρα τεμπέληδων. Εγώ πιστεύω ότι ο Τόμσεν το είχε πάρει προσωπικά και ήθελε να πάρει εκδίκηση".
"Μια τέτοια συμπεριφορά δεν θα ήταν αποδεκτή στις ΗΠΑ", σχολιάζει ο συγγραφέας και παρουσιαστής Harald Schuman.

Στη συνέχεια τοποθετείται σχετικά εκ νέου ο Πάολο Νογοθέρα Μπατίστα. "Ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν η γραφειοκρατία. Η τρόικα όμως πήγε στην Ελλάδα και έστησε ένα ολόκληρο πρόγραμμα διακυβέρνησης, ολότελα δικό της. Η λειτουργία αυτή είναι συνολικό πρόβλημα της Ευρώπης. Η γραφειοκρατία υπάρχει διεθνώς και είναι πρόβλημα. Αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα αλλά είναι θέμα της χώρας και πρέπει να το επιλύσει με τη βοήθεια των Βρυξελλών".

Μιλώντας για τη λίστα Λαγκάρντ

Ο όρος "λίστα Λαγκάρντ" οφείλεται στην τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρέδωσε την εν λόγω λίστα στο ελληνικό κράτος τον Οκτώβρη του 2010, γεγονός που επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 παραμονές Χριστουγέννων.
Η λίστα μπήκε στα ντουλάπια της κυβέρνησης και το 2012 ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τα ΜΜΕ.

Για το θέμα τοποθετείται στο ντοκιμαντέρ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
"Η λίστα Λαγκάρντ όπως την ονομάζουμε ήρθε στη χώρα το 2010. Μιλάμε για 2.062 συνολικά ονόματα. Τον Γενάρη του 2014, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ μας είπε ότι είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μόλις σε έξι. Είναι απαράδεκτο αυτό. Αδιανόητο αποτέλεσμα που όμως εξηγείται γιατί μέσα στη λίστα αυτή βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς τους και μια σειρά προσώπων που συνδέονται με αυτό που συνιστά το σύστημα διαπλοκής στην Ελλάδα του σήμερα", σημειώνει η πρόεδρος της Βουλής.

Ακολουθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ

ο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, γνωστό ως ΤΑΙΠΕΔ ή HRADF ιδρύθηκε με το νόμο 3986/2011. Σύμφωνα με το καταστατικό του, σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ (άρθρο 4 καταστατικού του) είναι η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και περιουσιακών στοιχείων ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ όπως ορίζεται στην §1 του άρθρου 5 του ν. 3986/2011.
1. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο και κατά προτίμηση, με:
α) Πώληση.
β) Σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων δικαιωμάτων οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας.
γ) Μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων οποιασδήποτε φύσης επί αυτών.
δ) Εκμίσθωση.
ε) Παραχώρηση της χρήσης ή της εκμετάλλευσής τους.
στ) Ανάθεση της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων.
ζ) Εισφορά τους σε ανώνυμες εταιρείες και στη συνέχεια πώληση των μετοχών που προκύπτουν.
η) Τιτλοποίηση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από τον επιχειρηματικό ή μη χαρακτήρα τους, σύμφωνα με τα άρθρα 10, 11 και 14 του ν. 3156/2003.
Πλαζ, τουριστικές περιοχές, πρώην αεροδρόμια, πωλήθηκαν σε τιμές ευκαιρίας, σημειώνει το ντοκιμαντέρ.

Λόγος γίνεται φυσικά για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
"Κύριος στόχος δεν είναι η διαπίστωση αν έχει διαπραχθεί ή όχι από τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα, λόγω του ύψους του ποσού, σε βαθμό κακουργήματος, γιατί αυτό αφορά αποκλειστικά το σκέλος της συμπεριφοράς του Ελληνικού Δημόσιου. Ζητούμενο είναι να μην προχωρήσει η κατάθεση της Σύμβασης Πώλησης για έγκριση από την ελληνική Βουλή, ώστε να μην συμπληρωθούν οι υπογραφές, που έχει ήδη βάλει το ΤΑΙΠΕΔ, με αυτές του Ελληνικού Δημοσίου".
Τα παραπάνω έλεγε η Νάντια Βαλαβάνη στις 20 Δεκεμβρίου του 2014.
"Υπάρχει μια ομάδα ελίτ που ληστεύει τη χώρα", λέει η Λούκα Κατσέλη στο Arte.
Ο Χρήστος Κορτζίδης δήμαρχος του καλλικρατικού δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, αναφέρει:
"Είναι εξευτελιστικό το τίμημα που θα εισπράξει το δημόσιο. Όλα γίνονται για το καλό των ελίτ".
Από τη δική του μεριά, ο Γιάννης Στουρνάρας σχολιάζει: "Τα ποσά των επενδύσεων στην περιοχή του Ελληνικού θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία συνολικά".
"Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας και έχουν γίνει ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο αλλά ακόμα υπάρχουν ερωτηματικά. Η απάντηση είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ διέπεται από τους ιδιωτικούς όρους της οικονομίας και δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία", παρατηρεί ο κ. Κορτζίδης.
"Η τρόικα συμπράττει με την εγκληματική πολιτική σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των Ελλήνων πολιτών αλλά και σε βάρος των επόμενων γενεών", αναφέρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σταδιακά φτάνουμε στο σήμερα και στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Harald Schuman στο περιθώριο της συνάντησης του Έλληνα υπ. Οικ. με τον κ. Σόιμπλε είχε έναν σύντομο διάλογο με τον κ. Βαρουφάκη. "Η Ελλάδα είναι στην υψηλότερη θέση διαφθοράς αυτή τη στιγμή. Το πρόγραμμα μας στοχεύει στο να πατάξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η οικονομική μας φιλοσοφία μεταρρυθμίσεων εντάσσεται στα πλαίσια της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και ζητάμε να μας σεβαστούν για να γυρίσουμε σελίδα".
Μέσα στην κρίση, στόχος ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διάσωση τους, σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
"Η λειτουργία της τρόικας παραβιάζει τις ελευθερίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς", υπογραμμίζει ο οικονομολόγος James Steward του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου.
"Μιλάμε για έναν ιδεολογικό και πολιτικό έλεγχο που ορίζεται εκ των άνω".
"Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα χώρας όπου όλα έγιναν για να διασωθούν οι τράπεζες εις βάρος των πολιτών, με την "διοίκηση" της τρόικας να θέτει όρους", καταλήγει ο Harald Schuman, κλείνοντας το "Puissante et incontrôlée : la troïka".
Το κανάλι:
Το Arte είναι Γερμανογαλλικός τηλεοπτικός σταθμός με έδρα το Στρασβούργο. Ιδρύθηκε μετά από σύμβαση των δυο κρατών το 1992. Στόχος του είναι η προβολή Ευρωπαϊκών παραγωγών σε κινηματογράφο, ντοκιμαντέρ και σχόλιο. Παρότι το ποσοστό αγοράς του καναλιού δεν είναι μεγάλο, έχει μεγάλη επιρροή στη δημόσια γνώμη στις δυο χώρες.
Εκπέμπει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στα Γαλλικά και στα Γερμανικά. Οι εκπομπές πωλούνται και σε άλλα κανάλια.

Τράπεζα της Κύπρου: Έρευνα για την πώληση κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Σε έρευνα σχετικά με την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι προχωρεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι το ΔΣ της ΚΤΚ αποφάσισε ομόφωνα την πλήρη αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Τράπεζας. Η ανακοίνωση έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ.
Σε απάντηση πρόσφατων αναφορών στον Τύπο για τις έρευνες που διεξάγονται για το σκάνδαλο της οικονομίας και τα θέματα διακυβέρνησης και αναδιάρθρωσης της, η ΚΤΚ εξέδωσε ανακοίνωση τεσσάρων σημείων αναφορικά με τις αποφάσεις που έλαβε τόσο για το θέμα της έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ όσο και για την πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και για την αναδιοργάνωση του οργανισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη διεξάγεται έρευνα για την Έκτακτη Παροχή Ρευστότητας (ELA) ως έχει ανακοινωθεί στις 21 Νοεμβρίου 2014.
Αναφέρεται ακόμη ότι η ΚΤΚ έχει ήδη προχωρήσει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2014, στις διαδικασίες διεξαγωγής έρευνας σχετικά με την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το Μάρτιο 2013.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Group), φαίνεται πωςυποχρέωσαν τις τρεις μεγάλες τράπεζες της Κύπρου το Μάρτιο του 2013, να πουλήσουν τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς – σε μία εξευτελιστική τιμή, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν κατά το ποσόν των 3,4 δις €.

news247