Σαν... πρόβατα επί σφαγήν πάνε οι «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, καθώς μία εκλογική ήττα θα οδηγούσε τα δύο τρίτα της Κ.Ο. της Ν.Δ. στον κάδο της πολιτικής ανακύκλωσης.
H τρίτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποδείχτηκε ιδιαιτέρως... φαρμακερή για το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Όχι επειδή δεν κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος (αυτό ήταν αναμενόμενο), αλλά διότι έδειξε ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν προσπάθησε να μεταπείσει περισσότερους βουλευτές να στραφούν προς την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα (168 ψήφισαν και στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία) δείχνοντας ότι εδώ και καιρό το Μέγαρο Μαξίμου είχε αποφασίσει να πάει σε... εκλογές.
Το «Ποντίκι» ξετρύπωσε την περασμένη Δευτέρα στο καφενείο και το εντευκτήριο της Βουλής πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές να αναρωτιούνται με παράπονο και πίκρα «γιατί φτάσαμε έως εδώ» και «γιατί δεν κάναμε κάτι για να αλλάξουμε τη μοίρα μας».
Στη... χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι υπουργοί και τα «μεγάλα» ονόματα που φοβούνται ότι θα εισπράξουν στην κάλπη τη φθορά της κυβερνητικής πολιτικής. Γι' αυτό κάποιοι... μετακινούνται από τις μεγάλες περιφέρειες σε μικρότερες, γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από τους τοπικούς βουλευτές, που φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν ο Νότης Μηταράκης, που εγκαταλείπει τη Β' Αθηνών για να πολιτευτεί στη Χίο, και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και ετοιμάζεται να κατέβει υποψήφιος στη Λέσβο.
Χαμός στην Αθήνα
Η μεγάλη «σφαγή» αναμένεται να γίνει στην Α' και Β' Αθηνών, σε δύο περιφέρειες με πρωτοκλασάτα πολιτικά ονόματα.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2015 κι αυτό δίνει μία «ανάσα» στο ήδη... γεμάτο από ονόματα ψηφοδέλτιο της Α Αθηνών: Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Νικήτας Κακλαμάνης.
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα στη Β' Αθηνών, όπου η Ν.Δ. στις εκλογές του 2012 (αν και πρώτο κόμμα) είχε εκλέξει 13 βουλευτές, από τους οποίους όλοι σχεδόν (πλην μίας - δύο περιπτώσεων) πέρασαν από κάποια υπουργική καρέκλα τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι λίγο - πολύ οι περισσότεροι έφτιαξαν κάποιον μικρό ή μεγάλο «μηχανισμό», ενώ για την πολιτική τους επιβίωση στις βουλευτικές εκλογές θα αναγκαστούν να κάνουν συμμαχίες με συνυποψηφίους τους - τα λεγόμενα «δίδυμα» - προκειμένου να «πλασα- ριστούν» όσο πιο ψηλά γίνεται και να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.
Στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Β' Αθηνών βρίσκονται «βαριά» ονόματα, όπως του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, υπουργοί όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Αργύ- ρης Ντινόπουλος, αλλά και γνωστοί πρώην υπουργοί, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Η «μάχη» δυσκολεύει για όλους από τη στιγμή που ετοιμάζονται να κατέβουν υποψήφιοι στη Β' Αθηνών η Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Νίκος Δένδιας από την Κέρκυρα, αλλά και ο Γιάννης Μιχελάκης από το Επικρατείας.
Θα γίνει πραγματική... σφαγή αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι έδρες της Ν.Δ. στη Β' Αθηνών το 2015 (ως δεύτερου κόμματος) θα είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές του 2012.
Ο εσωκομματικός «γαλάζιος» εμφύλιος έχει όμως και «ενδοπαραταξιακά» χαρακτηριστικά. Ποια «πτέρυγα» της Ν.Δ. θα καταφέρει να εκλέξει τους περισσότερους βουλευτές στη νέα Βουλή;
Οι καραμανλικοί
Οι λεγόμενοι καραμανλικοί βουλευτές είναι αποφασισμένοι εδώ και καιρό να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να επανεκλεγούν ώστε να έχουν ισχυρή παρουσία στην επόμενη μέρα της «γαλάζιας» Κ.Ο.
Κι αυτό διότι φτάνουν πληροφορίες στ' αυτιά τους ότι το σαμαρικό περιβάλλον ετοιμάζεται να κόψει από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια αρκετά καραμανλικά στελέχη προερχόμενα από διάφορες περιοχές της χώρας, που ήθελαν να είναι υποψήφιοι.
Ένα ακόμη ενδονεοδημοκρατι- κό «αγκάθι» αποτελεί η συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. Τον πρώτο λόγο εδώ - όπως είναι προφανές - το έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αν η Ν.Δ. χάσει τις εκλογές, θα εκλέξει τρεις βουλευτές. Αυτοί θα είναι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού: Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου;
Μία τέτοια προοπτική προκαλεί «γκρίνιες» από εκείνους που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να εκτεθούν στη βάσανο της ψήφου, ωστόσο στο Μαξίμου φοβούνται ότι μπορεί να καταψηφιστούν στην κάλπη αν είναι υποψήφιοι. Αυτό οδηγεί πολλούς βουλευτές στη σκέψη να χαράξουν τη δική τους στρατηγική, ανεξάρτητα από εκείνη του κόμματος ή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Οι συσχετισμοί στην επόμενη Κ.Ο. της Ν.Δ. θα κρίνουν πολλά για την πορεία του κόμματος την επόμενη μέρα των εκλογών. Αρκεί να σκεφτούμε ότι από τους 127 βουλευτές που έχει σήμερα η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα θα αναγκαστεί να περιοριστεί γύρω στις 70 έδρες στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές. Θα πρέπει επιπλέον να συνυπολογίσουμε τη λεγόμενη «φυσική ανανέωση» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς αρκετοί βουλευτές θα χάσουν τις θέσεις τους από... νέα φυντάνια.
Με άλλα λόγια, ο σώζων εαυτόν σωθήτω…
topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου