Αύριο, Πέμπτη 29.1.2015, θα υπάρξει έκτακτη σύγκληση των υπουργών Εξωτερικών της Ενωμένης Ευρώπης με αντικείμενο την εξέταση επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Και τούτο διότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θεωρούν πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την έξαρση των πολεμικών συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία.
Ήδη, ο κ. Τσίπρας έδωσε ένα δείγμα γραφής των ελληνικών …….
Ήδη, ο κ. Τσίπρας έδωσε ένα δείγμα γραφής των ελληνικών …….
……..προθέσεων για τις ελληνορωσικές σχέσεις, που βρίσκουν σύμφωνο και τον κ. Καμμένο, επί τη βάσει προγενεστέρων δηλώσεών του, όπου τάχθηκε κατά των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.
Χθες, το πρωί, ο πρωθυπουργός δέχθηκε από τους πρώτους τον Ρώσο πρεσβευτή κ. Αντρέι Μάσλοφ και το μεσημέρι εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την ανακοίνωση της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κας. Φεντερίκα Μογκερίνι, συμφώνως προς την οποία «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την Ρωσία για τη συνεχή και αυξανόμενη υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας».
Βεβαίως, όπως είναι διατυπωμένη η έκφραση δυσαρέσκειας δεν αποσαφηνίζεται πλήρως, αν αυτή αφορά την ουσία της απόφασης ή επειδή «Κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας», όπως λέγει η ανακοίνωση. Η μη ακολουθούμενη διαδικασία ενόχλησε, ή η καταδίκη της Ρωσίας;
Η φράση «στο πλαίσιο αυτό» δημιουργεί σύγχυση και παραπέμπει στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος συμφωνούσε σε όλα με το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, αλλά προσέθετε μια υποσημείωση με αστερίσκο, ότι επιφυλάσσεται σε ορισμένα σημεία του κειμένου. Εκείνο που μετράει είναι φυσικά η υπογραφή στο κείμενο, και όχι οι ασαφείς και μη κατανομαζόμενες επιφυλάξεις, που απευθύνονται στο ελληνικό κοινό. Συνεπώς, αύριο, θα έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα επί των πραγματικών προθέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για τις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία.
Οι Ρώσοι, πάντως, εξέλαβαν την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης ως υποστήριξη προς αυτούς, και η Russia Today είχε εχθές δημοσίευμα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όχι Τσίπρα στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Αγνοήθηκαν οι ενστάσεις της Ελλάδας στην κοινή δήλωση των “28” της ΕΕ». Αυτά στον τίτλο, ενώ στην πρώτη παράγραφο του δημοσιεύματος αναφέρεται: «Αποφασισμένος να διαφοροποιηθεί από την ευρωπαϊκή πολιτική κατά της Ρωσίας και να απομακρυνθεί από την τακτική της σιωπηράς αποδοχής στη στάση της ΕΕ απέναντι στην κρίση στην Ουκρανία, δείχνει η νέα ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αντιδρώντας στην σημερινή δήλωση της ΕE για επερχόμενες νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι ελληνικές ενστάσεις»
Οι Ρώσοι έχουν λόγους να θεωρούν δεδομένη την διαφοροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από την πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και λόγω της διαβεβαίωσης που έδωσε προ ημερών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Μητρόπουλος, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Rossiya Segodnya / RIA Novosti, όπου είπε και τα εξής: «Προτιθέμεθα να ζητήσουμε την κατάργηση των κυρώσεων προς την παραδοσιακή μας φίλη και ομόδοξη Ρωσία. Είναι άλλωστε προς το συμφέρον, κυρίως της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, η άρση αυτών των καταστροφικών κυρώσεων και ο τερματισμός του ανορθόδοξου πολέμου της Ευρώπης κατά της Ρωσίας με αφορμή τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση.
» Η νέα Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει με ραγδαίους ρυθμούς τη σχέση της με τη Ρωσία, όχι μόνο λόγω των στενών πληθυσμιακών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών, αλλά και διότι στη δική μας αντίληψη (που εν προκειμένω συμπίπτει με την αντίληψη του στρατηγού Ντεγκόλ), «η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια».
Αυτά όλα δείχνει να ενστερνίζεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο έχει γράψει στο ιστολόγιό του πως «ήταν λανθασμένη η προ εξαμήνου άρνηση της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ (σ.σ. εννοεί τον κ. Βενιζέλο) να μεταβεί από το Κίεβο στη Μόσχα, κάτι που έκανε άμεσα η επόμενη προεδρία (Ιταλία)». Ενδεικτική είναι και η χθεσινή δημόσια αντιπαράθεση των δύο ανδρών στην τελετή παράδοσης-παραλαβής.
Πιστεύει δε ότι «Τα μνημόνια κατέστησαν αδρανή και αδύναμη την ελληνική εξωτερική πολιτική. Με τη νέα εξωτερική πολιτική η Ελλάδα επιδιώκει δυναμικά να έχει λόγο και συνεισφορά στο μέλλον της ΕΕ. Μιας ΕΕ όπου τα δικαιώματα όλων των κρατών θα γίνουν εκ νέου σεβαστά. Θα εμποδιστεί η παραπέρα πορεία μετεξέλιξής της σε μια ιδιότυπη αυτοκρατορία υπό την πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας»
Ο Μακεδών
Υ.Γ. Λόγω της επίκαιρης σύγκλησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για το ουκρανικό ζήτημα, τα άλλα θέματα του ΥΠΕΞ θα μας απασχολήσουν σε επόμενα σημειώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου