Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Εγωισμός. Αυτή η μάστιγα..


Εγωισμός. Αυτή η μάστιγα..


Ανθρώπινες σχέσεις και εγωισμός. Ο χειρότερος συνδυασμός που ξυπνάει στον άνθρωπο τα πιο ζωώδη ένστικτά του. Όλοι οι άνθρωποι είναι εγωιστές. Υπάρχει έμφυτο σε κάθε άνθρωπο σαν ένστικτο επιβίωσης μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Σε άλλους αναπτύσσεται, σε άλλους όχι. Σε άλλους καταντάει αρρώστια, άλλους τους κρατάει ζωντανούς και άλλους τους γονατίζει. Άλλοι σηκώνουν τείχη και ζουν χρόνια αποξενωμένοι, κλεισμένοι στον εαυτό τους, έχοντας αποσυρθεί από τις κοινωνικές σχέσεις σαν πληγωμένα λιοντάρια φοβούμενοι να πληγωθούν ξανά. Άλλοι προβάλλουν τον εγωισμό τους σαν ασπίδα προστασίας και καμαρώνουν για την αποφασιστικότητά τους. Ο εγωισμός σε τρελαίνει, σε τυφλώνει και στο τέλος σε εξουθενώνει και σε αδειάζει.


Αλλά πότε πραγματικά νιώθουμε ότι κάποιος μας καταπάτησε τον εγωισμό και την αξιοπρέπεια μας; Πότε μαθαίνουμε πού τελειώνουν τα όρια και ξεκινά η προσβολή; Στην πραγματικότητα ο εγωισμός μας πληγώνεται όταν ο άλλος μάς φερθεί πιο σκληρά από ότι περιμέναμε σύμφωνα με τα δεδομένα μας, όταν κάνει κάτι που δεν μπορεί να το ανεχτεί η προσωπικότητά μας. Όταν και εμείς οι ίδιοι μέσα από αυτή την πράξη γνωρίζουμε τα πραγματικά μας όρια και ανακαλύπτουμε ότι ο άλλος ήταν διατεθειμένος να μας πληγώσει περισσότερο από ότι μπορούσαμε να αντέξουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουμε βγάλει από την ζωή μας και κόψαμε κάθε επαφή μαζί τους από εγωισμό ή επειδή και αυτοί έκαναν το ίδιο. Στην πραγματικότητα κρατάμε απόσταση από τους ανθρώπους που μας πλήγωσαν γιατί φοβόμαστε μην το κάνουν ξανά. Για να μην ξανά νιώσουμε τα άσχημα συναισθήματα που μας δημιουργήθηκαν. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν και ότι ό,τι μας έκαναν θα το κάνουν ξανά και ξανά. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν πράγματι, απλά αλλάζει ο τρόπος που βλέπουν τον εαυτό τους. Γι’ αυτό οι άνθρωποι που σε προδίδουν έχουν την τάση να σου φέρονται λες και τους πρόδωσες εσύ…. Αυτό είναι ο εγωισμός...

Φαίη Βασιλακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου