Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ανίκανη η κυβέρνηση να προστατεύσει την περιουσία των Ελλήνων


Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός - Μπορεί πράγματι η κυβέρνηση να πετύχει την ανάπτυξη που υποσχέθηκε, όταν είναι παντελώς ανίκανη να προστατεύσει την περιουσία των Ελλήνων;
Θα αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να βγάλουν οι πολίτες συμπεράσματα αλλά και για να προβληματιστούν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, τα κυβερνητικά στελέχη, οι βουλευτές όλων των κομμάτων καθώς και οι εργαζόμενοι κάθε βαθμού στη Δημόσια Διοίκηση.
Κατά την διάρκεια κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, κρίθηκε σκόπιμο, να κατασκευαστούν 5 – 6 αντλιοστάσια προκειμένου να ποτίζονται οι χώροι πρασίνου και το κολυμβητήριο. Τα αντλιοστάσια αυτά κατασκευάστηκαν και μάλιστα, ο μηχανολογικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός που τοποθετήθηκε ήταν άριστος.
Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων τα αντλιοστάσια εγκαταλείφθηκαν, η εταιρεία που τα κατασκεύασε χρεοκόπησε, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου βρισκόντουσαν και βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη, με αποτέλεσμα, αυτή η περιουσία του δημοσίου, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αχαρνών κι ο δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος.
Πέρυσι υπάλληλος του Δήμου Αχαρνών εκλιπαρούσε την αρμόδια προϊσταμένη του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικότερα, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων Δ/νση Υποστήριξης & Ανάπτυξης, να τους παραχωρήσει το αντλιοστάσιο που βρίσκεται επί των οδών Λεωφ. Κύμης και Μπιζανίου προκειμένου να ποτίζουν τα φυτά και τα δέντρα.
Η προϊσταμένη, με το υπ΄αριθμ. 110867/1-9-2012 τους παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης νερού της γεώτρησης καθώς και τις Ηλ/Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις του ανωτέρω αντλιοστασίου προς εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.
Από εδώ και πέρα αρχίζει το θρίλερ.
Με την υπ’ αριθμ. 407/20-12-2012 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, παραχωρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι (παρτέρια πράσινου) κατά μήκος της Λεωφ. Κύμης από τη διασταύρωσή της με τη Λεωφ. Τατοΐου έως τη συμβολή της με την οδό Αντιόχου, στην Επενδυτική Αχαρνών Α.Ε. με σκοπό την αξιοποίηση των ως άνω χώρων.
Από την επομένη ημέρα της απόφασης η Δημοτική Αρχή πίεζε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΕ Δήμου Αχαρνών, να υπογράψει 10ετές συμφωνητικό παραχώρησης του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ με μηδενικό μίσθωμα (!!!) με ιδιωτική εταιρεία που έχει δίκτυο ύδρευσης (πουλάει νερό) στις εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου Αχαρνών!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΕ ζήτησε με έγγραφό της, γνωμοδότηση από την Νομική Υπηρεσία Δήμου Αχαρνών στην οποία σαφώς να αναφέρεται αν έχει δικαίωμα να υλοποιήσει την εντολή της Δημοτικής Αρχής ή όχι.
Το Σάββατο, 27/07/2013, στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΕ, προσήλθε ο δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος, ο οποίος ζήτησε από τα μέλη, να ψηφίσουν τη 10ετή παραχώρηση του αντλιοστασίου στην ιδιωτική εταιρεία ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ και ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΩΜΑ (!!!) μόνο με την υπόσχεση κατασκευής κάποιων έργων και αδιαφορώντας για το αν το αντλιοστάσιο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου ή όχι!
Κατά την συζήτηση, δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μειοψήφισαν λέγοντας πως η απόφαση αυτή δεν είναι σύννομη.
Ο δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος όμως επέμενε πως αυτή η πράξη που ζητά να ψηφίσει το ΔΣ, είναι νόμιμη!
Η πρόεδρος της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ, μετά και την διαβεβαίωση του δημάρχου ψήφισε υπέρ, με την προϋπόθεση, η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που έχει ζητήσει να της δοθεί. Όταν την λάβει και διαπιστώσει πως η γνωμάτευση δεν αναφέρει την ύπαρξη κάποιου νομικού κωλύματος, τότε θα υπογράψει το συμφωνητικό.
 
ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
α) Σύμφωνα με το έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ δεν έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Αχαρνών. Έχει δοθεί μόνο το δικαίωμα, της άντλησης νερού για το πότισμα φυτών και δέντρων της Λεωφ. Κύμης.
β) Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου φαίνεται σαφώς, ότι δεν έχει παραχωρηθεί στην ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΕ το ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ για εκμετάλλευση!
γ) Δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μίσθωση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ!
δ) Δεν ακολουθείται (αν όλα τα πιο πάνω είναι σύννομα) η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή αυτή του Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την μίσθωση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ!
ε) Δεν ζητείται μίσθωμα από την ιδιωτική εταιρεία παρά μόνο αόριστα αναφέρονται κάποια έργα που θα κάνει η εταιρεία!!!
Πιο είναι άραγε το κίνητρο του δήμαρχου Σωτήρη Ντούρου που τον κάνει να παραβλέπει τα όσα η νομοθεσία ορίζει προκειμένου να δώσει το ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ σε μία ιδιωτική εταιρεία που πουλάει νερό σε κατοίκους των Αχαρνών που έχουν κατοικίες σε περιοχές εκτός σχεδίου;
Γιατί αυτή η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο;
Γιατί ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας από τους πλέον υποβαθμισμένους και ταυτόχρονα υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας;
Θέλει και ρώτημα;
Τι κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών;
Μα πολύ περισσότερο: ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Θα αναζητήσει ευθύνες για αυτή την εξωφρενική πράξη του δημάρχου Αχαρνών;
Η κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει τα αντλιοστάσια στα περιουσιακά στοιχεία του Κράτους, να φροντίσει για την συντήρησή τους και να αναθέσει στον πλησιέστερο σταθμό Πυροσβεστικής την φύλαξη και την χρήση τους. Η Πάρνηθα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα αντλιοστάσια.
Αν αυτή, την απλή ενέργεια δεν μπορεί να την κάνει η κυβέρνηση τότε ας πάει για τάβλι στην παραλία κι ίσως χωρίς αυτούς στο τιμόνι της χώρας σωθούμε.

greeknation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου