Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

UBS: Τα 4 σημάδια που καταδεικνύουν τη διάλυση μιας νομισματικής ένωσης



ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
UBS: Τα 4 σημάδια που καταδεικνύουν τη διάλυση μιας νομισματικής ένωσης Βρίσκεται η Κύπρος κοντά στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ, ή μήπως η συμφωνία για την διάσωσή της ανοίγει το δρόμο για διάσπαση της ευρωζώνης; Στα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο Reinhard Cluse, οικονομολόγος της UBS.
Ο αναλυτής της ελβετικής τράπεζας εντοπίζει 4 τάσεις οι οποίες επικράτησαν κατά τη διάσπαση νομισματικών ενώσεων στο παρελθόν:
1. Της διάσπασης μιας νομισματικής ένωσης προηγείται φυγή κεφαλαίων από τα αδύναμα μέλη της ένωσης προς τα ισχυρότερα
2. Η διάσπαση μιας νομισματικής ένωσης εκλαμβάνεται από τις κυβερνήσεις ως μια ευκαιρία κατάσχεσης μετρητών ή άλλων περουσιακών στοιχείων των πολιτών
3. Οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων τείνουν να εφαρμόζονται στις αρχές της διάσπασης και πολύ συχνά υπάρχουν διακρίσεις σχετικά με τα κεφάλαια των ξένων
4. Η διάσπαση μια νομισματικής ένωσης σχετίζεται συνήθως με κοινωνική αναταραχή και αυταρχικές κυβερνήσεις
Έχει θέσει λοιπόν η Κύπρος τις βάσεις για μια πορεία προς τη διάσπαση της ευρωζώνης; Όπως παρατηρεί ο αναλυτής της UBS, στην Κύπρο έχουν εφαρμοστεί τουλάχιστον τα 3 στοιχεία της παραπάνω λίστας, άρα μήπως η Κύπρος έχει ήδη εγκαταλείψει το ευρώ; Από τη στιγμή που η Κύπρος δεν έχει εγκαταλείψει ακόμη το ευρώ, ο οικονομολόγος της UBS απορρίπτει το χειρότερο πιθανό σενάριο.
Όπως εξηγεί, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο, ωστόσο δεν πέρασε το κατώφλι που οδηγεί εκτός ευρωζώνης. Αντ΄αυτού, η ευρωζώνη και η Κύπρος μοιάζουν περισσότερο με την κατάσταση στην οποία περιήλθε η αμερικανική νομισματική ένωση την περίοδο 1932/1933, όταν πρώτα έπαψε να υπάρχει και μετά μεταρρυθμίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου