Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Γιατί δεν «κάθεται» ποτέ συμφωνία με το Κατάρ;


 


ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕΓράφει ο economikos
Πολλές φορές η ελληνική πλευρά έχει προσπαθήσει να κάνει “business” με το εμιράτο του Κατάρ. Μέχρι στιγμής, καμία επένδυση δεν έχει «κάτσει» με το δημόσιο, ενώ η μόνη παρουσία του εμιράτου στην Ελλάδα είναι στον ιδιωτικό τομέα ως μέτοχος στην Alpha Bank.
Το Κατάρ ζητά ειδικές ρυθμίσεις για να κάνει την οποιαδήποτε επένδυση, όπως πχ ειδικό φορολογικό καθεστώς. Κάποιοι στο παρελθόν τους είχαν δώσει τα πάντα σε επίπεδο δεσμεύσεων, αλλά τελικά οι «ενδιάμεσοι» φίλοι -  συγγενείς και παρατρεχάμενοι ζητούσαν και άλλες .. εξίσου ενδιάμεσες συμφωνίες…
Δείτε τις συμφωνίες οι οποίες έμειναν τελικά στα χαρτιά, σύμφωνα με το Έθνος:
2006. Μάιος
Πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ντόχα του Κατάρ, από τον Κάρολο Παπούλια. Η επίσκεψη αυτή έθεσε και τις βάσεις για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Κατάρ.
2007. Ιούνιος
Πραγματοποιείται στην Αθήνα η πρώτη επίσημη επίσκεψη του εμίρη σεΐχη Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι. Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με έμφαση στον οικονομικό τομέα.
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ανακοινώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με το Κατάρ για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ στον Αστακό.
2010. Μάιος
Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σεΐχης Χάμαντ Μπιν Τζάσιμ Μπιν Τζάμπερ Αλ Θάνι επισκέπτεται την Αθήνα. Υπεγράφησαν παρουσία των δύο πρωθυπουργών (του Γ. Παπανδρέου και του σεΐχη) δύο συμφωνίες και τρία μνημόνια κατανόησης.
2010. 23 Σεπτεμβρίου
Ο Εμίρης του Κατάρ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο των εργασιών της 65ης Συνόδου του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Υπογράφεται μνημόνιο κατανόησης για τη σύσταση μεικτής επιτροπής από επενδυτικούς φορείς των δύο χωρών. Το Κατάρ φέρεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον για το Ελληνικό.
2008. Οκτώβριος
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επισκέπτονται την Ντόχα. Υπογράφεται συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ολυμπιακή Αεροπορία.
2009. Δεκέμβριος
Εκπρόσωποι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ επισκέπτονται την Αθήνα και συζητούν την επένδυση στον Αστακό μονάδας υγροποιημένου πετρελαίου (LPG) και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
2010. 18 Οκτωβρίου και 2012. 17 Απριλίου
Το Κατάρ τον Οκτώβριο του 2010 αποσύρει το ενδιαφέρον του από την επένδυση του Αστακού καθώς δεν θεωρεί βιώσιμο το έργο. Στις 17 Απριλίου του 2012 η Qatar Investment Authority εκδηλώνει το ενδιαφέρον της στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
2013. 29 Ιανουαρίου
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής αντιπροσωπείας υπουργών κι επιχειρηματιών, επισκέπτεται την Ντόχα. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 15 του μηνός, γίνεται γνωστό κι επίσημα ότι το Κατάρ δεν συνεχίζει στον διαγωνισμό για το Ελληνικό.
Τώρα, για το Κατάρ τα πράγματα φαντάζουν πιο απλά. Η ελληνική αποστολή κατέβηκε σύσσωμη στο εμιράτο, μαζί με δεκάδες επιχειρηματίες, έτοιμη να δώσει τα πάντα χωρίς ιδιαίτερες διαπραγματεύσεις. Τι τους δείξαμε;
*Την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ
*τις σε οκτώ μαρίνες που βρίσκονται στη λίστα προς ιδιωτικοποίηση (με έντονο το ενδιαφέρον από το εμιράτο)
*Αστέρα Βουλιαγμένης
*Τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα, στην Καβάλα (θέλουν να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα παρά την αποτυχία στον Αστακό).
Τι διαγωνισμοί και χαζομάρες; Τα πετροδόλαρα να έρθουν ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου