Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012


Του Μιχάλη Μιχελή
«Βρε δώστ’ της μια να τελειώνουμε»!
Αυτή η ιστορική φράση του Πάγκαλου, για την ελληνική σημαία στα Ίμια, είναι όλα «τα λεφτά».
Γιατί μπορεί να υπάρχει εθνικό φιλότιμο και δίκαια αιτήματα, για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, αλλά το συγκεκριμένο «υπερβολικό» περιστατικό, που πήγαμε να «μαλλιοτραβηχτούμε» με την Τουρκία (πριν 16 χρόνια), για 10 μόλις στρέμματα δυό βραχονησίδων (συνημμένη φωτογραφία), τελικά δεν είναι μάλλον ασήμαντη υπόθεση κι ούτε μοναδική περίπτωση, στα παγκόσμια χρονικά, όπως δείχνουν οι διεθνείς εξελίξεις.
Δηλαδή, αυτό που λέει απλά ο λαός μας: «Δουλειά δεν είχε ο διάβολος κι … απαύτωνε τα παιδιά του»!
Κίνα και Ιαπωνία ακονίζουν το τελευταίο διάστημα τον εθνικισμό τους, για μια συστάδα 8 ακατοίκητων βραχονησίδων στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Επτά τετραγωνικά χιλιόμετρα για τα νησιά Σεκάκου (όπως τ’ αποκαλούν οι Ιάπωνες) ή Ντιαογού (στα κινέζικα). ΟΙ Ιάπωνες λένε ότι είναι δικά τους, από τον καιρό της Μεγάλης τους Αυτοκρατορικής κυριαρχίας (1895) κι οι Κινέζοι ισχυρίζονται, ότι τους ανήκουν από την αρχαιότητα.
Το ζουμί φυσικά δεν είναι τα νησιά, αλλά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν, στον πυθμένα της υφαλοκρηπίδας τους.
Έλα όμως που δεν είναι μόνο αυτοί;
Τριάντα χρόνια, φιλονικούν για την κυριότητα του ακατοίκητου νησιού «Χανς», οι Δανοί με τους Καναδούς!
Με το δίκιο σας θ’ αναρωτηθείτε; Που είναι αυτό το μέρος και πως μπλέχτηκαν σε τούτες τις περιπέτειες, οι εν λόγω πολιτισμένοι αντίδικοι;

Τα κοιτάσματα φυσικών πόρων, κυρίως αερίου και πετρελαίου, έκανε το Χανς (συνημμένη φωτογραφία), να μεταβληθεί στα Ίμια της Αρκτικής!

Ποιος θα πάρει το νησί αυτό της Γροιλανδίας  (συνημμένη φωτογραφία), για να έχει μετά ορθάνοικτο το δρόμο προς το Βόρειο Πόλο. Γιατί σ’ εκείνα εκεί τα παγωμένα μέρη, στο πέρασμα του κόλπου Μπάφιν και στο στενό  του Νάρες, εικάζουν ότι πλέον θα παιχτούν οι προσεχείς παγκόσμιες μπίζνες, μια που με την κλιματική αλλαγή λιώνουν οι πάγοι και καθαρίζει το τοπίο, από τα προσχήματα της φυσικής κι αδιασάλευτης ομορφιάς, που είναι μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού κι άλλα λοιπά καλλωπιστικά κουραφέξαλα! Το χώμα και το υπέδαφος είναι moneyκι όλα τα υπόλοιπα τα οικολογικά… άστα να πάνε.
Η Δανία που διεκδικεί τα εδάφη για λογαριασμό της Γροιλανδίας, έχει αποφασίσει με τον Καναδά τα 3.000 χιλ των συνοριακών τους ορίων, αλλά σκάλωσαν οι συνομιλίες στο συγκεκριμένο νησί! Φτιάξανε λοιπόν ουδέτερη ζώνη, ένα γύρω απ’ αυτό, κατέβασαν οι Δανοί τη σημαία (συνημμένη φωτογραφία) και πιάσανε τα διπλωματικά σούξου μούξου…

Οι Δανοί λένε ότι είναι δικό τους, από τον καιρό που οι ΗΠΑ, επιχείρησαν με τον Τσάρλς Φράνσις Χολ (1821-1871), μια ανεπιτυχή προσπάθεια να πορευτούν με πλοίο κι έλκηθρα, προς την κατάκτηση του Βορείου Πόλου. Στο εν λόγω λοιπόν νησί, που οι Ινουίτ (οι ντόπιοι) τ’ ονομάζουν «Tartupaluk» (στα γροιλανδέζικα σημαίνει νεφρό), έφτιαξε ο εξερευνητής μια προσωρινή βάση ανεφοδιασμού κι εκεί πέθανε. Το πτώμα του έθαψε ο Γροιλανδό -Δανός Χανς Χέντρικ, που ήταν μέλος της αποστολής. Κι έτσι εκείνος ο καταπατητής, τώρα έχει παραδώσει  «την ιστορική μνήμη» στους απογόνους του Δανούς, για να κατοχυρώσουν νομικά το «νησιώτικο οικόπεδο», για λογαριασμό της Γροιλανδίας, που την είχαν σημειωτέον,  για χρόνια αποικία τους.
Το συγκεκριμένο θέμα λοιπόν, η κατοχή του νησιού (που δεν είναι καθόλου αστείο για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα), θα το λύσει το δικαστήριο της Χάγης, που σκέφτονται να καταφύγουν οι διάδικοι. Ας σημειωθεί, ότι ο Καναδάς, η Ρωσία, η Νορβηγία και η Δανία, έχουν μπλέξει σ’ ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων για τη συνοριακή πιστοποίηση των εδαφών που διεκδικούν, για να μην βρεθούν μια μέρα με τα όπλα υπό μάλης, προστατεύοντας τα συμφέροντά τους, γύρω από τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Μιχάλης Μιχελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου