Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Μεγάλη ταπείνωση από τον Πούτιν: φαίνεται ότι κερδίζει τον πόλεμο των ΜΜΕ

© RIA Novosti / Mikhail Klimentyev
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης με δημοσιογράφους της εφημερίδας Financial Times. 27 Ιουνίου, 2019

Ιβάν Danilov
Η συνέντευξη του Βλάντιμιρ Πούτιν στη ναυαρχίδα του οικονομικού τύπου των Financial Times κυριολεκτικά ανατίναξε το παγκόσμιο πεδίο πληροφοριών. Συνήθως οι συνεντεύξεις των πολιτικών ηγετών των χρηματοοικονομικών μέσων ενημέρωσης παρακολουθούνται κυρίως από εμπόρους, χρηματοδότες και αξιωματούχους οικονομικών υπουργείων και οργανισμών διαφόρων χωρών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι θέσεις του Ρώσου ηγέτη έχουν υπερβεί πολύ τα οικονομικά ζητήματα και ήδη τώρα είναι ασφαλές να προβλεφθεί ότι αυτή η συνέντευξη του Πούτιν θα γίνει μια πηγή φωτεινών και αιχμηρών αναφορών για το ευρύτερο δυτικό ακροατήριο.
Πρώτον, ο Ρώσος ηγέτης επέδειξε ένα επίπεδο πολιτικής ορθότητας που κανένας Δυτικός πολιτικός δεν μπορεί να αντέξει στον σύγχρονο κόσμο.

Δεύτερον, η συνέντευξη του Πούτιν μοιάζει με κατηγορητήριο που συντάχθηκε κατά του "παγκόσμιου φιλελευθερισμού" που σόκαρε πολλούς στη Δύση. Και το σημαντικότερο, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει κάνει μια ισχυρή προσφορά για παγκόσμια ιδεολογική ηγεσία. Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έχουν τώρα έναν πολιτικό που δεν ντρέπεται να πει ότι απαγορεύεται να αναφερθεί, και έναν πολιτικό που πρεσβεύει αρκετές κλασικές αξίες, οι οποίες ήταν υπό αυστηρή απαγόρευση στη Δύση.
Αν συνοψίσουμε την αντίδραση των Δυτικών μέσων ενημέρωσης (κατά τη στιγμή της γραφής αυτής της στήλης), αποδεικνύεται ότι τρεις διατριβές του Ρώσου ηγέτη προκάλεσαν το μέγιστο ενδιαφέρον για το δυτικό πεδίο πληροφοριών.
Αυτό είναι πολύ εμφανές από τα πρωτοσέλιδα: "ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρει ότι ο φιλελευθερισμός είναι" παρωχημένος "και επαινεί τον Donald Trump ως" ταλαντούχο άνθρωπο "(Βρετανική Telegraph)," ο Πούτιν δείχνει τον Trump ως "ταλαντούχο", αναφέρει ότι ο φιλελευθερισμός είναι "παρωχημένος" ( Αμερικανική πολιτική δημοσίευση της εφημερίδας the Hill), "ο Δυτικός φιλελευθερισμός είναι ξεπερασμένος, προειδοποιεί ο Πούτιν την παραμονή της συνάντησης με την Theresa May" (Βρετανικός Guardian).
Σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης (με πάρα πολλές αντιδράσεις) γράφουν για τον "παρωχημένο φιλελευθερισμό" και μόνο το Euronews ενδιαφέρεται για οτιδήποτε άλλο εκτός από το να επικρίνει τον φιλελευθερισμό και την αξιολόγηση των πολιτικών ταλέντων του Προέδρου Trump, και οι εκθέσεις που αναφέρονται στο Reuters: "ο Πούτιν δήλωσε ότι η συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου συνέβαλε στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών. "
Δύο σημαντικά συμπεράσματα μπορούν να συναχθούν από αυτή τη σύντομη μελέτη. Πρώτον, δεν μπορούμε να μιλάμε για απομόνωση πληροφοριών της Ρωσίας ή για να μετατρέψουμε τη Ρωσία σε έναν δευτερεύοντα (και μη ενδιαφέροντα) περιφερειακό παίκτη. Υπάρχουν μόνο τρεις πολιτικοί ηγέτες στην παγκόσμια σκηνή των οποίων οι αξιολογήσεις, που δίνονται σε μια συνέντευξη με μια ξένη δημοσίευση, θα γίνουν αμέσως κορυφαίες ειδήσεις σε όλες τις ηπείρους-του Πούτιν, του XI και του Trump. Το δεύτερο συμπέρασμα: ο Ρώσος ηγέτης έπληξε με ένα λεκτικό πλήγμα στο σημείο πόνου του δυτικού πολιτικού διαλόγου. Το θέμα της κριτικής του σύγχρονου δυτικού "φιλελευθερισμού" ήταν τόσο οδυνηρό που είναι απολύτως αδύνατο να το αγνοήσουμε.

Αφήνοντας κατά μέρος το ζήτημα των πολιτικών ταλέντων του Donald Trump, τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης συνήθως εξαγάγουν δύο αποσπάσματα από ολόκληρη τη συνέντευξη: «Υπάρχει μια σύγχρονη λεγόμενη φιλελεύθερη ιδέα, κατά τη γνώμη μου, η οποία απλά ξεπεράστηκε εντελώς. Οι δυτικοί εταίροι παραδέχτηκαν ότι ορισμένα από τα στοιχεία της είναι απλώς μη ρεαλιστικά: η πολυπολιτισμικότητα κλπ.
Όταν άρχισε το μεταναστευτικό πρόβλημα, πολλοί παραδεχόταν ότι ναι, δυστυχώς δεν λειτουργεί και πρέπει να σκεφτούμε τα συμφέροντα του γηγενούς πληθυσμού "και" αυτή η φιλελεύθερη ιδέα υποδηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνει απολύτως τίποτα. Σκοτώστε, ληστέψτε, βιάστε , γιατί δε έχετε τίποτα, είστε μετανάστες και πρέπει να προστατέψετε τα δικαιώματά σας. Παραβιάστηκαν; Να τιμωρηθούν. Ως εκ τούτου, η ίδια η ιδέα έχει πεθάνει από μόνη της και βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού ". Από την άποψη των συντακτών και των δημοσιογράφων που εργάζονται στο δυτικό πεδίο πληροφοριών, πιθανώς αυτά τα αποσπάσματα είναι στοιχεία ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο εχθρός όλων των καλών και φωτεινών που βρίσκονται στον δυτικό (φιλελεύθερο) κόσμο, αλλά αυτό ακριβώς που συμβαίνει είναι ότι όλες οι προσπάθειες κατά του Πούτιν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εργάζονται για να βελτιώσουν την εικόνα του Ρώσου Προέδρου.

Αν κοιτάξετε τις αντιδράσεις των απλών χρηστών στα social media, είναι εύκολο να δείτε ότι ο Πούτιν είπε φωναχτά αυτό που πολλοί στη Δύση θα ήθελαν να πουν, αλλά δεν μπορούν , από φόβο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, τη φήμη τους ή ακόμα και την ελευθερία τους. Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποδειχθεί ότι είναι ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός που μπορεί να αντέξει τέτοιες δηλώσεις, και αυτή η συνέντευξη δείχνει ότι είναι πολύ πιο ελεύθερη στις δηλώσεις του από αυτή του υπό όρους Donald Trump, ο οποίος πρέπει (παρά την υπερβολή του και την τολμηρή ρητορική του ), στις περισσότερες περιπτώσεις, να επιδεικνύει μια σεβαστή στάση έναντι της φιλελεύθερης ιδεολογίας και των αξιών της. Από ολόκληρη τη συνέντευξη, ένας δυτικός πολίτης θα θυμάται πιθανότατα μια απλή αρχή: όπου ο Πούτιν είναι ελεύθερος εκεί, και σημειώνει για τον εαυτό του ότι ο Ρώσος πρόεδρος λέει την αλήθεια, που βλάπτει στα μάτια του δυτικού πολιτικού κατεστημένου.

Ο πρώτος τεχνολογικός πόλεμος: Γιατί ο Πούτιν ήταν ο πρώτος που το ανακοίνωσε.
Όταν η Δυτική κοινότητα των εμπειρογνωμόνων ανακτήσει λίγο από το σοκ, θα κατηγορήσει σίγουρα τον Πούτιν ότι είναι ένας ιδεολογικός εμπνευστής ή ακόμα και ένας μυστικός ηγέτης όλων των δεξιών (καθώς και της δεξιάς), εθνικιστικών και αντι-συστημικών κινήσεων του πλανήτη . Αλλά θα ήταν καλύτερο για τη διεθνή του εικόνα.

Ο κύριος λόγος για την οδυνηρή αντίδραση των δυτικών μας εταίρων είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε μια λογική εξήγηση για το πολιτικό φαινόμενο που μαστίζει το μυαλό των εμπειρογνωμόνων της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Στον κόσμο τους, η ιστορία θα έπρεπε να είχε λήξει πριν από πολύ καιρό, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Φουτσιγιάμα, και αντ ' αυτού εξελέγη το Brexit έγινε η εκλογή του Trump, και η Ευρωπαϊκή Ένωση βυθίστηκε σε μια τόσο συστημική κρίση που συνέχισε την ύπαρξή της μετά τις επόμενες εκλογές στο Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το αποκαλεί πραγματική επιτυχία. Φυσικά, το κοινό καλείται να πιστέψει στις "φανταστικές εξηγήσεις". Για παράδειγμα, "Ρώσοι χάκερ αγόρασαν διαφημίσεις στο Facebook και γι ' αυτό συνέβη τοBrexit. Αλλά για την προσωπική τους κατανόηση, στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων θα ήθελαν να ακούσουν κάτι πιο λογικό, ενώ κανείς δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί τα προφανή συστημικά προβλήματα.
Και ο Πούτιν έχει αυτό το κουράγιο, και σφυρηλάτησε την φράση του "η σύγχρονη λεγόμενη φιλελεύθερη ιδέα, απλά απεβίωσε ολοκληρωτικά" είναι, στην πραγματικότητα, η σωστή απάντηση στο κύριο ζήτημα του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Στις ΗΠΑ ζήτησαν πραξικόπημα να σώσει τη χώρα από τον Πούτιν
Ακόμη και αν οι δυτικοί πολιτικοί και οι εμπειρογνώμονες δεν θέλουν να αποδεχθούν αυτή την εξήγηση, η πραγματικότητα δεν θα αλλάξει. Η συντηρητική και λαϊκιστική εκδίκηση δεν είναι απλώς αναπόφευκτη, έχει ήδη κερδίσει ορμή σε όλο τον κόσμο, και αντί για τον ακατέργαστο "φιλελεύθερο ιδεαλισμό" (που ανακηρύσσει τον ανθρωπισμό, και συμπεριφέρεται σαν ένα κανιβαλιστικό σύνολο) στην παγκόσμια πολιτική θα αρχίσει σταδιακά να κυριαρχεί ο ρεαλιστικός ρεαλισμός, ο οποίος είναι τόσο ευεργετικός για τη Ρωσία και τον οποίο αντιπαθούν πολλοί Ρωσόφοβοι στη Δύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία γενικότερα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ιδιαίτερα θα αρχίσουν να αγαπούν τους δυτικούς εταίρους, και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επιτέλους μια πιθανότητα η παγκόσμια πολιτική να συζητείται από ηγέτες για τους οποίους οι πραγματικές εθνικές τους αξίες και τα συμφέροντά τους είναι πιο σημαντικά από τις ιδεολογίες.





tokoutsavaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου