Σάββατο 7 Ιουνίου 2025

Υπόγειο θερμοκήπιο

 Από κάθετες φάρμες μέχρι ηλιακά «φάρμες από κουτί», έχουμε δει πώς η τεχνολογία γεωργίας έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αλλά για όσους προτιμούν κάτι λίγο πιο ρουστίκ, η καλλιέργεια τροφίμων από μια τρύπα στο έδαφος είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλής τεχνολογίας.

Το walipini, που σημαίνει «τόπος ζεστασιάς» από την ινδιάνικη γλώσσα Amaraya, είναι ένα υπόγειο θερμοκήπιο με ένα διαφανές (συνήθως πλαστικό) κάλυμμα που παραμένει ζεστό απορροφώντας παθητικά τη θερμότητα του ήλιου και τη θερμική ενέργεια της γης.

Υπόγειο θερμοκήπιο αξίας 300$ που καλλιεργεί τα τρόφιμα σας όλο το χρόνο...
Αυτό το υπόγειο θερμοκήπιο συλλέγει τις ακτίνες του ήλιου και τη θερμότητα της γης για την καλλιέργεια τροφίμων. Φωτογραφία: schweibenalp.ch

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν όλο το χρόνο, καθιστώντας τα ιδανικά για κοινότητες σε ψυχρότερες περιοχές που συνήθως δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα δικά τους φρέσκα και τοπικά προϊόντα σε ορισμένες περιόδους του έτους.

Η μέθοδος καλλιέργειας δεν είναι ακριβώς καινούργια. Τα βαλιπίνι χρησιμοποιούνται στη Νότια και Κεντρική Αμερική εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης μιας που μπορεί να καλλιεργήσει μπανάνες στα 14.000 πόδια στις Άνδεις.

Η τεχνική υιοθετήθηκε αξιοσημείωτα από το Ινστιτούτο Benson, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα επισιτιστικής ασφάλειας της εκκλησίας των Μορμόνων. Σύμφωνα με το The Plaid Zebra , το Ινστιτούτο Benson και η ομάδα εθελοντών του έχτισαν ένα walipini διαστάσεων 22 επί 6 μέτρων στη Λα Παζ της Βολιβίας, με κόστος περίπου 300 δολάρια.

Το ινστιτούτο δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο DIY  σχετικά με τον τρόπο κατασκευής μιας τέτοιας κατασκευής. Εξηγεί:

Το Walipini, με απλά λόγια, είναι μια ορθογώνια τρύπα στο έδαφος βάθους 1,8 έως 2,5 μέτρων, καλυμμένη με πλαστικό φύλλο. Η μεγαλύτερη περιοχή του ορθογωνίου βλέπει στον χειμερινό ήλιο - βόρεια στο νότιο ημισφαίριο και νότια στο βόρειο ημισφαίριο. Ένας παχύς τοίχος από πατημένο χώμα στο πίσω μέρος του κτιρίου και ένας πολύ χαμηλότερος τοίχος στο μπροστινό μέρος παρέχουν την απαραίτητη γωνία για την πλαστική στέγη. Αυτή η στέγη σφραγίζει την τρύπα, παρέχει έναν μονωτικό εναέριο χώρο μεταξύ των δύο στρωμάτων πλαστικού (ένα φύλλο στην κορυφή και ένα άλλο στο κάτω μέρος της στέγης/στύλων) και επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να διεισδύσουν δημιουργώντας ένα ζεστό, σταθερό περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών.

Η εταιρεία Seasons Unity Project με έδρα τη Μινεάπολη  κατασκευάζει walipinis και λέει ότι αυτές οι κατασκευές μπορούν να κατασκευαστούν σε μέρη με επιφανειακές θερμοκρασίες που φτάνουν τους -10 βαθμούς Φαρενάιτ και φτάνουν μόλις τα δύο μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους.

Υπόγειο θερμοκήπιο αξίας 300$ που καλλιεργεί τα τρόφιμα σας όλο το χρόνο... Το walipini μπορεί να είναι ένα οικονομικό και αποτελεσματικό θερμοκήπιο όλο το χρόνο. Φωτογραφία: Flickr

«Φυσικά, πολλά κλίματα είναι πολύ σκληρά για την καλλιέργεια υγιεινών λαχανικών, φρούτων και βοτάνων σε εξωτερικούς χώρους όλο το χρόνο. Αντί να σταματάει στην προφανή πρόκληση ή εμπόδιο... [η κατασκευή] επιτρέπει στον φροντιστή της να συλλέγει, να αποθηκεύει και να παρέχει ενέργεια χωρίς την παραγωγή ή την απαίτηση εξωτερικής ενέργειας ή ενεργού εισόδου ενέργειας», ανέφερε το Seasons Unity Project.

Αυτό το 4λεπτο κλιπ παρουσιάζει έναν αγρότη από την κοινότητα Κομάντσι στη Βολιβία. Εξηγεί πώς ένα walipini βοηθά στην καλλιέργεια καλλιεργειών, όπως πατάτες και κινόα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του παγωμένου και βροχερού χειμώνα από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο...

«Είναι ένα νέο σύστημα για εμάς. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε θερμότητα και με αυτή τη θερμότητα μπορούμε να έχουμε καλή παραγωγή και επίσης να εξοικονομήσουμε νερό», λέει. «Με ένα walipini... μπορούμε να παράγουμε όχι μόνο ζωοτροφές (για ζώα), αλλά και τροφή για όλους τους ανθρώπους που ζουν εδώ».

Ένα walipini είναι επίσης ιδανικό για μέρη όπως η Ολλανδία, όπου επικρατεί επίσης κρύος καιρός. Μια εθελοντική αγροτική ομάδα εκεί, που ονομάζεται Creative Garden Wageningen, εργάζεται πάνω στο δικό της walipini, με την ονομασία «  Sunken Greenhouse»  , το οποίο θα φιλοξενεί λεμόνια, φράουλες, πιπεριές και μια ποικιλία φασολιών και βοτάνων, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Εντυπωσιακά, η εσωτερική δοκός της κατασκευής είναι μια ζωντανή ιτιά. Επιπλέον, ο εξωτερικός χώρος έχει οικόπεδα για φυτά όπως φασόλια, κολοκύθες, κρεμμύδια και άλλα. Η στέγη κατασκευάστηκε με δωρεά πλαστικού από χώρους υγειονομικής ταφής...

«Το φτιάξαμε μόνοι μας με πολύ λίγα, αν όχι καθόλου χρήματα, χρησιμοποιώντας υλικά που περίσσεψαν και δωρεές», έγραψε ο Μπεν Γκριν, ο οποίος το ανέβασε. Πρόσθεσε ότι το walipini τους έχει τώρα μια αμοιβαία στέγη , «μία από τις λίγες στον κόσμο που έχουν τέτοια στέγη».

Ενδιαφέρεστε να φτιάξετε το δικό σας υπόγειο θερμοκήπιο; Ακολουθούν 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε…

Υπόγειο θερμοκήπιο αξίας 300$ που καλλιεργεί τα τρόφιμα σας όλο το χρόνο...

Αν σας αρέσει αυτή η ιδέα, φροντίστε να την μοιραστείτε με τους φίλους σας και να εμπνεύσετε κάποιον που γνωρίζετε . Όλα γίνονται δυνατά με λίγη έμπνευση...

https://www.ecosnippets.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου