Το κάνουμε κάθε χρόνο. Οι αρχάριοι και έμπειροι κηπουροί φυτεύουν πάρα πολύ καλό πράγμα στους εδώδιμους κήπους τους. Οι αρχάριοι κηπουροί, λόγω της απειρίας τους, συχνά φυτεύουν όλα τα λαχανικά τους ταυτόχρονα ή δεν έχουν ιδέα πόσα από ένα συγκεκριμένο λαχανικό να φυτέψουν, ενώ στους πιο έμπειρους κηπουρούς αρέσει να σπρώχνουν το φάκελο και να δοκιμάζουν διάφορα είδη λαχανικών, περισσότερο από ό,τι πέρυσι. Το τελικό αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο – πολύ περισσότερη σοδειά από ό,τι θα μπορούσε να φάει ένα άτομο ή οικογένεια. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε με όλο αυτό το επιπλέον φαγητό;
Πρώτα – ας μιλήσουμε για το πόσο θα πρέπει να μεγαλώνετε στον κήπο σας για να αποφύγετε να πλημμυρίσετε με υπερβολική τροφή, που οδηγεί σε σπατάλη. Εκτός και αν σκόπιμα καλλιεργείτε περίσσεια τροφής για να τα δωρίσετε, υπάρχουν γενικά συμφωνημένες οδηγίες για το πόσα φυτά ντομάτας ή κολοκυθιού πρέπει να φυτέψει ένα άτομο.
Φυσικά, αν αγαπάτε πραγματικά τις ντομάτες και μισείτε πραγματικά τα κολοκυθάκια, θα προσαρμόσετε αυτούς τους αριθμούς πάνω ή κάτω. Και αν σκοπεύετε να «φυτεύσετε διαδοχή» ώστε να έχετε αρκετές ντομάτες για ολόκληρο το χρόνο, χρησιμοποιήστε τον προτεινόμενο αριθμό κάθε φορά που φυτεύετε…
Έχετε ακόμα υπερβολική συγκομιδή; Ακολουθούν τέσσερις ιδέες, που κυμαίνονται από αυτές για τις οποίες έχετε ακούσει αλλά μπορεί να μην έχετε δοκιμάσει ποτέ, έως μερικές λιγότερο γνωστές λύσεις.
Κοπρόχωμα…
Οποιοδήποτε είδος φρούτου ή λαχανικού μπορεί να κομποστοποιηθεί, οδηγώντας σε κομπόστ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προστεθεί στον λαχανόκηπό σας το επόμενο έτος. Κομποστάστε κάθε σοδειά που είναι υπερώριμο, χαλασμένο, μουχλιασμένο, μελανιασμένο ή έχει τσιμπηθεί από παράσιτα κήπου.
Μην προσθέτετε άρρωστη συγκομιδή στο σωρό κομπόστ σας, ωστόσο, καθώς αυτό μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια στον κήπο του επόμενου έτους και να δημιουργήσει έναν άσχημο κύκλο που εύκολα αποφεύγεται. Εάν έχετε ενεργή ασθένεια στα προϊόντα σας, πετάξτε το σε μια σακούλα και βάλτε το στον κάδο απορριμμάτων.
Οι σωροί κομποστοποίησης μπορεί να είναι ανοιχτοί σωροί στην αυλή σας ή να περιέχονται σε καλυμμένους κάδους. Εάν έχετε άγρια ζωή στην περιοχή σας ή έχετε πρόβλημα με τρωκτικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα δοχείων εάν σκοπεύετε να προσθέσετε χαλασμένη συγκομιδή στο σωρό. Οι ανοιχτοί σωροί με τροφή μέσα τους θα προσελκύσουν τρωκτικά και άλλα ζώα που θα αφαιρούν αντικείμενα από το σωρό σας κάθε βράδυ…
Ξήρανση κατάψυξης…
Η λυοφιλίωση είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους τους αρέσει να αποθηκεύουν τρόφιμα, να ζουν σε πολύ ψυχρές περιοχές με παρατεταμένους χειμώνες και να είναι προετοιμασμένοι για την περιστασιακή έκτακτη ανάγκη - ή για όσους έχουν υπερβολική συγκομιδή.
Τα φρέσκα ή μαγειρεμένα τρόφιμα τοποθετούνται σε στεγνωτήριο που τα παγώνει στους -50 βαθμούς, στη συνέχεια αφαιρεί την υγρασία και τα σφραγίζει σε συσκευασία στεγανή για το οξυγόνο για να διατηρηθεί η φρεσκάδα. Διαρκεί περίπου 24 ώρες, δεν χρειάζεται ψύξη, διατηρεί τη γεύση και τη διατροφή και εξοικονομεί χρήματα.
Οι ντομάτες, το σκουός, το καλαμπόκι, τα φασόλια, ο αρακάς και τα αγγούρια σας θα σας περιμένουν να τα απολαύσετε όποτε σας πιάνει η φαγούρα ή η ανάγκη – το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε λίγο νερό για να τα ενυδατώσετε και είστε έτοιμοι…
Μπορεί ή παγώσει…
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα φρέσκα φαγητά από τους κήπους μας μπορούν να καταναλωθούν σε σαλάτες, ψητά στη σχάρα με κρέατα, σε σούπες ή σοταρισμένα με το βραδινό. Ωστόσο, εάν είστε κατακλυσμένοι από προϊόντα και θέλετε να τα απολαύσετε κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής, υπάρχει μια σειρά από τρόφιμα που χρησιμοποιούνται εύκολα στην κονσερβοποίηση.
Η κονσερβοποίηση λαχανικών και φρούτων είναι η διαδικασία συσκευασίας τους σε γυάλινο βάζο και σφράγισης με καπάκια που διασφαλίζουν ότι δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη βακτηρίων. Και αν αναρωτιέστε ποια φρούτα και λαχανικά μπορούν να κονσερβοποιηθούν, απλά κοιτάξτε τα ράφια του παντοπωλείου σας.
Φασόλια, καρότα, μπιζέλια, πατάτες, σπαράγγια, κολοκύθα, αγγούρια, ντομάτες, λάχανο, πιπεριές, παντζάρια, κρεμμύδια και καλαμπόκι μπορούν όλα να κονσερβοποιηθούν. Αν αγαπάτε τα λαχανικά τουρσί, ψάξτε για πιπεριές, παντζάρια, κρεμμύδια και αγγούρια.
Η κατάψυξη λαχανικών είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο κατάψυξης για να χωρέσετε όλες τις σακούλες κατάψυξης που γεμίζετε. Μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, κρεμμύδια, μπιζέλια, σκουός, καρότα, καλαμπόκι, αγκινάρες, μελιτζάνες, μανιτάρια και λαχανάκια Βρυξελλών παγώνουν καλά.
Είναι καλή ιδέα να ασπρίσετε πρώτα τα προϊόντα πριν τα τοποθετήσετε σε αεροστεγείς σακούλες κατάψυξης – και να θυμάστε να επισημαίνετε κάθε σακούλα με το περιεχόμενό της και την ημερομηνία κατάψυξης. Καταναλώστε πρώτα τα πιο παλιά κατεψυγμένα τρόφιμα για να αποφύγετε τα απόβλητα από το κάψιμο του καταψύκτη, κάτι που μπορεί να συμβεί σε μόλις τρεις μήνες, ακόμη και με την κατάλληλη προετοιμασία.
Μοιραστείτε ή Δωρίστε…
Εκτός από το να δίνετε απλά κολοκυθάκια και αγγούρια στους γείτονές σας και στα μέλη της οικογένειάς σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε την υπερβολική σοδειά σας ενώ βοηθάτε άλλους ανθρώπους. Τοποθετήστε τα υπερβολικά φρούτα και λαχανικά σας σε ένα κουτί ή ένα καλάθι με μια ταμπέλα που λέει "Δωρεάν φαγητό! Παρακαλώ πάρτε και απολαύστε." στην μπροστινή αυλή σας δίπλα στο κράσπεδο. Φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν χαλασμένα τρόφιμα που έχουν περισσέψει, τοποθετώντας τα στο σωρό κομπόστ και στη συνέχεια ανανεώνοντας το κουτί καθημερινά με περισσότερη περίσσεια συγκομιδής.
Πολλές τράπεζες τροφίμων και κουζίνες σούπας δέχονται την υπερβολική συγκομιδή από τον κήπο της αυλής σας, αλλά θα θελήσετε να καλέσετε εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι αυτές στην περιοχή σας δέχονται ευπαθή τρόφιμα. Ρωτήστε για τις οδηγίες τους για την παράδοση και εάν έχουν ημέρες που είναι προτιμότερες από τη λήψη δωρεών. Οι περισσότεροι ιστότοποι δωρεών ζητούν να φέρετε μόνο προϊόντα που θα σερβίρατε στη δική σας οικογένεια –χωρίς σάπια ή υπερβολικά μελανιασμένα τρόφιμα– φροντίζοντας να είναι καθαρά και να μεταφέρονται σε δοχείο ασφαλές για τρόφιμα.
Με λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να αποφύγετε εντελώς την υπερβολική συγκομιδή – και με λίγα εργαλεία και πρόσθετες οδηγίες, μπορείτε να ταΐσετε την οικογένειά σας όλο το χρόνο, να μοιραστείτε με τους γείτονες και να βοηθήσετε όσους έχουν ανάγκη, όλα από τον κήπο της αυλής σας (μέσω FIX ).
Αν σας αρέσει αυτή η ιδέα, φροντίστε να τη μοιραστείτε με τους φίλους σας και να εμπνεύσετε κάποιον που γνωρίζετε . Όλα γίνονται δυνατά με λίγη έμπνευση…
https://www.ecosnippets.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου