Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Το χωριό της Λακωνίας που κατοικείται 6.000 χρόνια | Γεράκι




Αυτό το υπέροχο χωριό ξεκίνησε να κατοικείται πριν από 6.000 χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έπαψε ποτέ να έχει ζωή _ Γεράκι Λακωνίας!

Σε αυτή τη χώρα, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, ιστορία θα βρεις από κάτω. Δεν υπάρχει μέρος, χωριό, σπηλιά, ποταμός που να μη συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική ιστορία. Γι αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αγνοούμε αυτά τα στοιχεία για κάθε μέρος που επισκεπτόμαστε. Κι αν δε θέλουμε να το “ξηλώσουμε” τόσο, ας ξεκινήσουμε μαθαίνοντας την ιστορία του τόπου μας. Πραγματικά θα εκπλαγούμε με όλα αυτά που αγνοούμε.

Ένα τέτοιο χωριό λοιπόν είναι και το Γεράκι στη Λακωνία. Η ιστορία του ξεκινάει πριν από 6000 σχεδόν χρόνια και συνεχίζεται στο σήμερα. Δε μιλάμε για ένα μέρος που κατοικήθηκε τότε, άκμασε και περνώντας στη φάση της παρακμής (για οποιοδήποτε λόγο) αφέθηκε στη μοίρα του.

Το Γεράκι εδώ κι 6000 χρόνια εξελίσσεται και συμπληρώνει καινούρια κεφάλαια στην ήδη σπουδαία και μακρόχρονη ιστορία του. Όλα αυτά οφείλονται, στο γεγονός πως το μέρος αυτό δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ από τους κατοίκους του.

peloponnese-geraki-lakonias-chorio

Γεράκι Λακωνίας _ το χωριό με την τεράστια ιστορία

Σύμφωνα με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην περιοχή “Δοντάκια” (ακρόπολη του Γερακίου) βρέθηκαν αντικείμενα που οι αρχαιολόγοι τα τοποθετούν στη Νεολιθική Εποχή (4η χιλιετία προ Χριστού). Στην ίδια περιοχή, ευρήματα που ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους, τοποθετούνται στην Εποχή του Χαλκού η οποία ακολουθεί τη Νεολιθική. Χωρίς λοιπόν να εγκαταλειφθεί ή καταστραφεί η περιοχή, σταδιακά ακολούθησε την τάση μιας νέας εποχής που τότε άκμαζε στην Πελοπόννησο μέχρι που την υιοθέτησε εντελώς.

Ο πολιτισμός συνέχιζε να ακμάζει και το μέρος να κατοικείται ακόμη και μετά τη Μυκηναϊκή Εποχή και την κάθοδο των Δωριέων. Εδώ η εξέλιξη της περιοχής ήταν τέτοια που σύμφωνα με τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους, το Γεράκι αποτελούσε σημαντικό οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο. Οι ανασκαφές ε΄χουν φέρει στο φως επιγραφές, γλυπτά, νομίσματα κι ένα πλούσιο οδικό δίκτυο που επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη.

Γεράκι-Λακωνίας-χωριό-geraki-lakonias-chorio

Σύμφωνα δε, με τον Περιηγητή Παυσανία, στην περιοχή υπήρχαν δυο σπουδαίοι ναοί αφιερωμένοι στους θεούς των Ελλήνων. Ο ένας αφορούσε τη λατρεία του Άρη, θεού του πολέμου και ο άλλος ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα θεό της μουσικής και του φωτός.

Η ίδια πορεία ακμής συνεχίστηκε και κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους όπου το Γεράκι έγινε σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Εδώ ορίζονταν οι ανώτατες τιμές των κύριων προϊόντων καθώς επίσης και οι ποινές για τη μη τήρηση αυτών των ορίων.

Την εποχή της Φραγκοκρατίας χτίστηκε και το κάστρο του Γερακίου που σώζεται μέχρι σήμερα. Αποτελούσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ των καστροπολιτειών της Μονεμβασιάς και του Μυστρά. Γνώρισε μεγάλες δόξες αφού κατοικήθηκε από γνωστές οικογένειες με τίτλους.

Γεράκι-Λακωνίας-χωριό-geraki-lakonias-chorio

Μια νέα περίοδο ακμής σημειώνεται κατά τους Ύστερους Βυζαντινούς Χρόνους με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη θρησκεία.

Διαβαίνοντας το Γεράκι μέσα από τουρκοκρατία, επανάσταση του ’21, απελευθέρωση κτλ δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα κομβικό σημείο εμπορίου. Παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μιας και οι κάτοικοί του ασχολούνται ενεργά με τη γεωργία και (λιγότερο) με την κτηνοτροφία. Η παραγωγή (κυρίως) λαδιού κι ελιάς έχει κάνει το Γεράκι γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Το ελπιδοφόρο όλων αυτών είναι πως εδώ, δε μιλάμε για ένα μέρος θύμα της αστυφιλίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά για ένα ολοζώντανο χωριό. Ένα από τα λίγα μέρη της περιοχής που κρατάνε ακόμα κόσμο.

Γεράκι-Λακωνίας-χωριό-geraki-lakonias-chorio

Σαν επισκέπτης μπορείς :

  • να δεις το φράγκικο κάστρο που έγινε ολόκληρη πολιτεία την περίοδο της ακμής του
  • να βολτάρεις στα γραφικά σοκάκια στο κέντρο του χωριού! Αφήνεις το αυτοκίνητό σου και ξεκινάς με τα πόδια. Οι δρόμοι του παλιού χωριού είναι τόσο στενοί που σε πολλές περιπτώσεις δε χωράει να περάσει ούτε ένα αυτοκίνητο
  • να μπεις σε βυζαντινές εκκλησίες οι οποίες είναι πραγματικά πολλές. Σύμφωνα με το θρύλο, στο Γεράκι χτίστηκαν τόσες εκκλησίες όσες και οι μέρες του χρόνου.
  • ο ορεινός Κοσμάς απέχει μόνο 16 χιλιόμετρα από το Γεράκι ενώ το ιστορικό μνημείο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά μόνο 15 χλμ

Μην ξεχνάς στα ταξίδια σου, να αναζητάς προορισμούς που δεν ανήκουν στους προτεινόμενους των social ή των ταξιδιωτικών οδηγών. Ψάξε, ανακάλυψε και απόλαυσε την άγνωστη Ελλάδα μας!

https://karidotsouflo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου