Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Οι Financial Times εκτός εαυτού καθώς οι Ιταλοί άρχισαν να ανησυχούν για την ουκρανική σύγκρουση

 


Andrew Korybko
28 Φεβρουαρίου 2024

Αυτή η τάση προκαλεί φόβο στις καρδιές των ευρωκρατών, καθώς φοβούνται ότι το λαϊκό αίσθημα εκεί θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλη την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη και να προαναγγείλει μια ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή στην κοινή γνώμη από ό, τι εκδηλώνεται σήμερα.

Οι Financial Times (FT) δημοσίευσαν ένα άρθρο τη Δευτέρα με τον δραματικό τίτλο «Η Ρωσσία εξαπολύει επίθεση πολεμικής προπαγάνδας στην Ιταλία», αναφερόμενοι στο γεγονός ότι 80 Ιταλοί συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια ρωσική ταινία για την Ουκρανία την προηγούμενη μέρα. Αυτό στη συνέχεια οδήγησε το μέσο να μιλήσει για τις ρωσικές κοινωνικο-πολιτιστικές οργανώσεις στην Ιταλία και τη συνεργασία που έχει ο μικρότερος εταίρος συνασπισμού του κυβερνώντος κόμματος με την Ενωμένη Ρωσσία. Διάσπαρτες σε όλο το κομμάτι είναι κατηγορίες ότι η Ρωσσία έχει πολλούς ξένους πράκτορες στην Ιταλία.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πολύ πιο απλό και είναι ότι οι Ιταλοί έχουν κουραστεί από τον δι' αντιπροσώπων πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Ρωσσία μέσω της Ουκρανίας. Είναι παραδοσιακά ένας ειρηνιστικός λαός με ανθρωπιστικές παρορμήσεις, όπως περιέγραψε ένας από τους αναφερόμενους βουλευτές της αντιπολίτευσης τους συμπατριώτες του, και αυτές οι απόψεις ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ρωσσίας στην επίτευξη συμβιβασμού για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει τίποτε κακό σε αυτό, δεδομένου ότι είναι αποκλειστικά μια συμπτωματική συμβολή συμφερόντων που δεν είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε ανάμειξης ή προπαγάνδας.

Παρ' όλα αυτά, αυτή η τάση προκαλεί φόβο στις καρδιές των ευρωκρατών, καθώς φοβούνται ότι το λαϊκό αίσθημα εκεί θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλη την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη και να προαναγγείλει μια ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή στην κοινή γνώμη από ό, τι εκδηλώνεται σήμερα. Σχετικά με αυτό, μια κορυφαία ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης μόλις δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της από τον Ιανουάριο, δείχνοντας ότι μόνο το 10% των ανθρώπων στις 12 χώρες που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει, με τα στοιχεία για την Ιταλία να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Μόνο το 6% συμμερίζεται αυτή την άποψη, ενώ το 19% πιστεύει ότι η Ρωσσία θα κερδίσει και το 43% αναμένει συμβιβασμό. Επιπλέον, το 52% πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει το τελευταίο σενάριο σε σύγκριση με το 18% που θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζει την προσπάθεια ανακατάληψης των χαμένων εδαφών του Κιέβου. Εάν ο Trump κερδίσει την επανεκλογή του και μειώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, το 38% των Ιταλών θέλει η Ρώμη να ακολουθήσει το παράδειγμά του, έναντι 20% που θέλουν η βοήθεια της χώρας τους να παραμείνει η ίδια και 11% που ελπίζει ότι η βοήθεια της ΕΕ θα αντικαταστήσει τις ΗΠΑ.

Το τελευταίο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μόνο το 21% πιστεύει ότι η ΕΕ έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση, ενώ σχεδόν δύο φορές περισσότεροι (40%) πιστεύουν ότι ήταν αρνητικός. Σε σύγκριση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, η Ιταλία έχει μια πολύ πιο ρεαλιστική και ειρηνική προσέγγιση σε αυτή τη σύγκρουση που ανταγωνίζεται μόνο κάπως την Ισπανία σύμφωνα με την έρευνα, αλλά η Ιταλία εξακολουθεί να είναι πολύ μπροστά στις περισσότερες από αυτές τις μετρήσεις. Δεν είναι ένας ασήμαντος οικονομικός ή γεωπολιτικός παίκτης και γι 'αυτό οι ευρωκράτες φοβούνται τόσο πολύ.

Το άρθρο των FT καταλήγει υπονοώντας ότι αυτά τα συναισθήματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την πρωθυπουργό Μελόνι, η οποία έκλεισε συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία το Σαββατοκύριακο και υπαινίχθηκε τα συμφέροντα της χώρας της στα Βαλκάνια και την Αφρική, να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις και να αναπληρώσει τα εξαντλημένα αποθέματα. Ενώ αυτό είναι δυνατό, η τελευταία τάση στην Ευρώπη σήμερα, όπως καθοδηγείται από το γερμανικό παράδειγμα, είναι οι ηγέτες που πηγαίνουν ενάντια στη βούληση του λαού τους να διακηρύξουν αντιδημοφιλείς πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών.

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κοινή γνώμη θα επηρεάσει τη διαμόρφωση της κρατικής πολιτικής από αυτή την άποψη, αλλά σε περίπτωση που το κάνει, οι FT ήδη σπέρνουν το αφήγημα της παραπληροφόρησης ότι θα είναι αποτέλεσμα ρωσικής ανάμιξης και προπαγάνδας. Αυτό είναι μια προσβολή για εκείνους τους Ιταλούς που έχουν ανεξάρτητα επιδεινωθεί σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση και τώρα είναι σκεπτικοί για σχετικά θέματα όπως τα σχέδια στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, αλλά η συγκατάβαση είναι χαρακτηριστική των ευρωκρατών και των φερέφωνών τους όπως οι FT.

https://odysseiatv.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου