Η περίεργη σύμπνοια καθυστερεί τη συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το 11ο πακέτο κυρώσεων που συζητά και ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας προσκρούει σε… τοίχο καθώς βρίσκει σθεναρή αντίσταση στο κοινό μέτωπο Ουγγαρίας – Ελλάδας, όπως αποκαλύπτουν διπλωματικές πηγές στο Politico!
Αφού έπαιξε σε μεγάλο βαθμό σόλο την μπάλα της αντίθεσης κατά των ρωσικών κυρώσεων, η Βουδαπέστη λαμβάνει τώρα υποστήριξη από την Αθήνα, στον σκεπτικισμό της σχετικά με τα πιο πρόσφατα προτεινόμενα μέτρα κατά της Ρωσίας, όπως είπαν πέντε διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico».
Και συνεχίζει: η ΕΕ συζητά επί του παρόντος το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.
Ενώ τα 10 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων η ΕΕ επικεντρώνονταν σε μέτρα για να εμποδίσει τη ροή του χρήματος στην πολεμική μηχανή Vladimir Putin, οι Βρυξέλλες θέλουν αυτή η τη φορά να αποφύγουν την παράκαμψη των κυρώσεων τους.
Πυρά προς Ρωσία και… άλλους
Σύμφωνα με το Politico, σε ένα άνευ προηγουμένου βήμα για το μπλοκ, το τρέχον πακέτο θα μπορούσε να στοχεύσει άλλες χώρες που βοηθούν τη Μόσχα να αποφύγει το εμπορικό της εμπάργκο!
Βουδαπέστη και Αθήνα έχουν συμμαχήσει, ωστόσο, συνδέοντας την έγκρισή τους για το πακέτο κυρώσεων, με ένα ξεχωριστό ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία.
Το Κίεβο έχει συντάξει μια λίστα με ιδιωτικές εταιρείες που αποκαλεί «χορηγούς πολέμου», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.
«Το περίεργο ζευγάρι θέλει να διαγραφούν ορισμένες από τις εταιρείες τους από αυτή τη λίστα προτού συμφωνήσουν με το πακέτο κυρώσεων.
Αν και αυτά τα ζητήματα συνήθως δεν συνδέονται, η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας», επισημαίνει το Politico.
Οι ενστάσεις φέρνουν εντάσεις|!
Αυτή η στάση των δύο χωρών, πυροδότησε εντάσεις στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Annalena Baerbock επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία, σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση της κατάστασης.
Επίσης, σε συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, «η Ελλάδα ήταν πολύ στην πρώτη γραμμή της συζήτησης», ανέφεραν τέσσερις από τους διπλωμάτες στο Politico.
«Η Αθήνα απώθησε τις προτάσεις» που έγιναν για αποφυγή της παράκαμψης των κυρώσεων.
«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης που γνωρίζει την ατζέντα.
«Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Χορηγοί Διεθνούς Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας».
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, ενώ «συμπάσχουν» με την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει [την οικονομία τους] και η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ επιζήμιο.
Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση — αλλά ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε φυσικά το επόμενο πακέτο κυρώσεων».
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, έχει ήδη υποσχεθεί να επιλύσει τις διαφορές στον ουκρανικό κατάλογο.
Δύο από τους διπλωμάτες είπε ότι τώρα είναι στο χέρι του να συνεργαστεί με τους Ουκρανούς για μια λύση.
Δεν υπάρχει συμφωνία
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, εφόσον η Ουγγαρία και η Ελλάδα αρνούνται να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε προτού οι εταιρείες τους βγουν από τη λίστα, «δεν υπάρχει πίεση να προχωρήσουμε πραγματικά στα άλλα μέρη».
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε επίσης ότι βλέπουν την Αθήνα και τη Βουδαπέστη διαφορετικά.
Το επίπεδο απογοήτευσης με τη Βουδαπέστη είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι η φιλορωσική και φιλοκινεζική γραμμή της έχει συχνά εμποδίσει την ΕΕ να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με δηλώσεις για τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Η Ουγγαρία μπλοκάρει επίσης την έγκριση μιας όγδοης δόσης χρημάτων από την ΕΕ για την επιστροφή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Μια νέα έκδοση του πακέτου, που στάλθηκε στους απεσταλμένους της ΕΕ την Τετάρτη και περιήλθε σε γνώση του Politico, δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές.
Χωρίς μεγάλες αλλαγές το 11ο πακέτο
Το τρίτο προσχέδιο προσαρμόζει κάποια τεχνική γλώσσα σχετικά με την απελευθέρωση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων και διευκρινίζει ότι το πετρέλαιο του Καζακστάν μπορεί ακόμα να αποσταλεί μέσω του αγωγού Druzhba στην Ευρώπη.
Προσθέτει επίσης περισσότερες από 50 επιπλέον ρωσικές εταιρείες για τις οποίες οι αρχές της ΕΕ δεν μπορούν να επιτρέψουν τη μεταφορά αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης σε σύγκριση με μια προηγούμενη έκδοση του σχεδίου κυρώσεων.
Και στις δύο συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία και άλλοι ήταν και πάλι δύσπιστοι σχετικά με το να κατονομάσουν και να ντροπιάσουν άλλες χώρες, καθώς φοβούνται ότι θα έβλαπτε τις διπλωματικές σχέσεις ή θα οδηγούσε άλλες χώρες που είναι ύποπτες για διευκόλυνση των κυρώσεων στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι απεσταλμένοι της ΕΕ θα συζητήσουν ξανά το πακέτο κυρώσεων.
Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι υπάρχει συναίνεση για ένα πράγμα: να συμφωνήσουμε στο πακέτο στο τέλος.
Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει σαφής προθεσμία, μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο οι διπλωμάτες.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πακέτο πρέπει να ολοκληρωθεί από το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων — αλλά αυτό δεν είναι μέχρι τις 26 Ιουνίου και είναι μόλις λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης στο τέλος του μήνας.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους διπλωμάτες αντέκρουσαν αυτήν την πρόταση, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία νωρίτερα για να αποφευχθεί η αμηχανία της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου