Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Η τουριστική αξιοποίηση των ελληνικών βουνών έχει προοπτικές αλλά και προϋποθέσεις



 Ενώ η Ελλάδα αναπτύχθηκε τουριστικά στα τελευταία 50 χρόνια κυρίως βασισμένη στο γνωστό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα – παραλία» και με πολύ λιγότερη έμφαση στις μη παράκτιες περιοχές, και μόνο συγκριτικά στα τελευταία χρόνια βλέπουμε δράσεις για την ανάπτυξη της ενδοχώρας και την ανάδειξη δραστηριοτήτων σε ορεινές περιοχές, στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Όμως, η στρατηγική γεωγραφικής διάχυσης του τουρισμού σε όλη την επικράτεια, και η στρατηγική διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου σε δωδεκάμηνο, σαφώς συνδυάζονται και προϋποθέτουν και την ανάπτυξη τουρισμού στους ορεινούς όγκους και στα Ελληνικά βουνά. Δυστυχώς, είναι ακόμη αρκετές οι παρεμβάσεις και οι ενέργειες, διοικητικές, νομοθετικές, διαδικαστικές, που πρέπει να υλοποιηθούν για να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τον πλούτο των Ελληνικών βουνών.

Στο ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ – Περιγραφή των δυνατοτήτων και των προοπτικών ανάπτυξης τουρισμού στους ορεινούς όγκους.

Όπως γνωρίζουμε, η Ελλάδα αναπτύχθηκε τουριστικά στα τελευταία 50 χρόνια κυρίως βασισμένη στο γνωστό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα – παραλία» και με πολύ λιγότερη έμφαση και μόνο συγκριτικά στα τελευταία χρόνια, στην ανάπτυξη της ενδοχώρας και της ανάδειξης δραστηριοτήτων σε ορεινές περιοχές, στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η τουριστική διάσταση της αξίας των βουνών είναι αναμφισβήτητη, αλλά διαπιστώνουμε ότι στην Ελλάδα χρειάζεται πολλή δουλειά για να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία αρκετά χρόνια υπάρχει μία διεθνής τάση και εκδηλωμένο ενδιαφέρον για τουρισμό δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με θέματα σωματικής και πνευματικής ευεξίας,  και οι περιοχές του ορεινού όγκου διεθνώς αποτελούν ένα γεωγραφικό χώρο μεγάλης ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων αθλητικής δράσης και τουρισμού εμπειρίας, που ισχυροποιήθηκε και από τις τάσεις μετά την πανδημία.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι στην Γαλλία πεζοπορούν κατά μία εκτίμηση περίπου 20 εκατομμύρια Γάλλοι τα Σαββατοκύριακα, στην Γερμανία το 80% του πληθυσμού αναφέρεται ότι ασχολείται με το ποδήλατο και περίπου 7-8%, δηλαδή περίπου 6 εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν ποδηλατικές διακοπές. Η γειτονική μας Αλβανία αναπτύσσει στην Βόρεια Αλβανία, όπου και οι Αλβανικές Άλπεις, πλήθος πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών.

Ποδηλασία στον ορεινό όγκο της Λίμνης Ορεστειάδας στην Καστοριά

Οι δραστηριότητες αθλητισμού αναψυχής τους ορεινούς όγκους εκτός από τη γνωστή χιονοδρομία, περιλαμβάνουν πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ράφτινγκ, canyoning, ποδηλασία, σπηλαιολογία, και ακόμη περιλαμβάνουν επίσκεψη αξιοθέατων και αυτών του φυσικού κάλλους, όπως καταρράκτες, λίμνες, ποτάμια, αισθητικά δάση, φαράγγια, κλπ. αλλά και επίσκεψη πολιτιστικών και άλλων μνημείων που βρίσκονται στον ορεινό όγκο.

Η χώρα μας δεν είναι άγνωστη για τις ορεινές περιοχές της, αντίθετα δέχεται αρκετούς επισκέπτες σε διάφορες περιοχές και περιφέρειες με ορεινούς όγκους, πολύ λιγότερους από τις δυνατότητες. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει ξεκινήσει δράσεις τουριστικής προβολής στους ορεινούς όγκους, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλές συμπληρωματικές δράσεις προβολής για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες των Ελληνικών βουνών και ορεινών όγκων.

Τα 52 σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας Φυσιολατρικών Ορειβατικών και Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος – ΟΦΟΕΣΕ[i], πραγματοποιούν δραστηριότητες και στους ορεινούς όγκους και ενίοτε και στον παράκτιο χώρο.  Από την εμπειρία των δραστηριοτήτων των Σωματείων και των μελών τους διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αρκετές δυσλειτουργίες και προβληματισμοί στις δραστηριότητες αυτές, που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες, που μπορεί ο επισκέπτης να ενασχοληθεί ή να απολαύσει στους ορεινούς όγκους, χρειάζονται το κατάλληλο πλαίσιο για να μπορεί να υλοποιηθούν με ασφάλεια και με ικανοποίηση των ενδιαφερόντων των επισκεπτών, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Πινακίδα πεζοπορικής διαδρομής Mainalon Trail
(προδιαγραφές European Ramblers Association)

Αναγνωρίζουμε ότι γίνονται προσπάθειες. Το Υπουργείο Τουρισμού προ περίπου τις έτους, διόρισε μία Επιτροπή για να εξετάσει τα θέματα του Αναρριχητικού Τουρισμού, η οποία τις δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το έργο τις, και δεν έχει καθορίσει τις μορφές τις αναρρίχησης (διεθνώς ορίζονται 6 δράσεις αναρρίχησης[ii]) που θέλει να αναπτύξει. Προσφάτως ψηφίστηκε ένα θεσμικό πλαίσιο για θέματα διάσωσης και αναμένεται να ενεργοποιηθεί, αλλά θεωρούμε ότι χρειάζεται συμπληρώσεις, είναι όμως απαραίτητο γιατί πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζονται τα ατυχήματα, που δυστυχώς συμβαίνουν.

Αναρριχητική δραστηριότητα sport climbing στην Κάλυμνο

Η αρμόδια Υφυπουργός Τουρισμού ασχολείται και εξετάζει θέματα που έχουν σχέση με τις «εναλλακτικές – ειδικές μορφές τουρισμού», που περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες που αναφέραμε προηγούμενα, και προωθεί ενέργειες για να εκδοθούν οι αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος 4582/2018, ώστε να λειτουργήσει τακτοποιημένα ο τουρισμός στο χώρο του βουνού.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ως αρμόδια για τις αθλητικές αγωνιστικές δραστηριότητες, αλλά και με εκφρασμένο ενδιαφέρον τις για «άθληση για όλους» έχει ασχοληθεί και με την ρύθμιση και με την διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τις δραστηριότητες αυτές, δίχως αυτό να έχει ολοκληρωθεί, ώστε να γνωρίζει ο καθείς ποιος κάνει τι.

Όταν αυτές οι ενέργειες ολοκληρωθούν, κάποια θέματα θα έχουν αντιμετωπισθεί. Τις,  εκκρεμούν ακόμα πολλά, που πρέπει να συμφωνηθούν και να τακτοποιηθούν για να διευκολυνθεί η τουριστική αξιοποίηση των ελληνικών βουνών και βεβαίως απαραίτητη είναι και η αντίστοιχη προβολή των δυνατοτήτων που μπορεί να έχουν ενδιαφερόμενοι επισκέπτες – τουρίστες.

Ειδική κατασκευή σε ορεινό δρόμο για την απόλαυση του τοπίου

ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ – Θα αναφέρω με συντομία τις σημαντικότερες ενέργειες που θα υποστηρίξουν την αξιοποίηση των βουνών, για να γίνει αντιληπτό ότι χρειάζεται πολλή δουλειά.

 Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΕΑΣ είναι εκλεγμένος ως Αριστίνδην Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΦΟΕΣΕ, σε δεύτερη τριετή θητεία, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με έργα στρατηγικής ανάδειξης των ορεινών όγκων της Ελλάδας (μεταξύ των οποίων 1995: «Μελέτη Χωροταξικής Κατανομής και Προοπτικών Ανάπτυξης Ορεινού Τουρισμού στην Ελλάδα», 2000: «Μελέτη για την Αξιοποίηση των Ορεινών Όγκων της Στερεάς Ελλάδος» ), έχει εκπονήσει στρατηγικές μελέτες και έρευνες πεδίου για εναλλακτικές μορφές τουρισμού εκτός από την Ελλάδα και σε επίπεδο χώρας, στην Ρουμανία (το 2006 για τον προσδιορισμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού στις Περιφέρειες της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013), στην Βόρεια Μακεδονία (το 2003-2004 για την τουριστική ανάπτυξη του βουνού Pelister – Περιστέρι 2601 μ. υψόμετρο, στην νότια ζώνη της χώρας), και στην Αλβανία (το 2020-2021 για την τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Αλβανίας).-εγκατεστημένα σημεία ασφάλισης, αναρρίχηση περιπέτειας – παραδοσιακή όπου τοποθετούνται από τον αναρριχητή ένα-ένα τα σημεία ασφάλισης, αλπική αναρρίχηση, και αναρρίχηση πάγου, σε περιβάλλον ψηλών βουνών, αναρρίχηση σε Via Ferratas διαδρομές με συρματόσχοινα.


https://traveldailynews.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου