Επισημάνσεις αναγνώστη για την ελληνοτουρκική κρίση και τον πόλεµο Ρωσίας – Ουκρανίας
Kύριε διευθυντά
Σχετικά µε την ελληνοτουρκική κρίση και τον πόλεµο Ρωσίας – Ουκρανίας θέλω να επισηµάνω τα κάτωθι:
1. Τις εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για την εθνική ασφάλεια της χώρας τις οφείλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Για τα θέµατα εξωτερικής πολιτικής όπως το τουρκολιβυκό µνηµόνιο, τις οφείλει επιπλέον και ειδικότερα ο αρµόδιος υπουργός Εξωτερικών.
2. Οσον αφορά τα περί αποτροπής µε στρατηγική αύξησης του κόστους σε απαγορευτικό επίπεδο για τον επιτιθέµενο, σηµειώνω ότι για εθνικές διεκδικήσεις όπως αυτές που προβάλλει η Τουρκία δεν υπάρχει απαγορευτικό επίπεδο. Ανάλογα δεν υπάρχει απαγορευτικό επίπεδο για τον αµυνόµενο. Εξ ου και το εν λόγω επίπεδο επικαλούµενο ως απαγορευτικό τουλάχιστον για την Τουρκία, δεν προσδιορίζεται στη σχετική στρατηγική. Αυτό που προσδιορίζεται αντιθέτως είναι η παραδοχή (οµολογία) ουσιαστικής αδυναµίας υπεράσπισης της ασφάλειας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστηµα.
3. Τούτου δοθέντος, η τυχοδιωκτική και άκρως επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια πολιτική του µιλιταριστικού εξτρεµισµού και της έντασης µε τη Ρωσία, δεν αναφέρεται στους στρατιωτικούς εξοπλισµούς που χρειάζονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάµεις για την ανυπέρθετη υπεράσπιση της ασφάλειας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Αναφέρεται στην άνευ όρων αποστολή όπλων και πυροµαχικών από την κυβέρνηση στο καθεστώς Ζελένσκι και στην δι’ αυτής εξτρεµιστική υποδαύλιση του πολέµου. Επίσης, στην ουσιαστική εκχώρηση (ανάθεση) της άσκησης της ελληνικής και της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας σε σχέση µε τη Ρωσία, και κατ’ επέκταση σε σχέση µε την Τουρκία, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, στο εν λόγω καθεστώς (Ζελένσκι), οµοίως µέσω της προαναφερθείσας άνευ όρων αποστολής όπλων και πυροµαχικών.
Ιωάννης Α. Οικονοµίδης
Δικηγόρος
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου