Το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται συνεχώς για να εμποδίσει την πρόσβαση των μικροβίων στο σώμα και να αποτρέψει την ανάπτυξη νόσων. Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη βασική του λειτουργία, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες για το φυσικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού σας που μπορεί να μη γνωρίζατε.
10 εκπληκτικά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για το ανοσοποιητικό σύστημα
1. Κάθε κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος έχει μια μοναδική λειτουργία
Σκεφτείτε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σαν το στρατό, υπάρχουν διαφορετικά τμήματα που το καθένα εξυπηρετεί σε κάτι διαφορετικό. Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι η τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι τα πρώτα που αναγνωρίζουν τους παθογόνους οργανισμούς και τους πολεμούν. Τα λεμφοκύτταρα, ένα συγκεκριμένο είδος λευκών αιμοσφαιρίων βοηθούν το σώμα να θυμάται τα επιτιθέμενα μικρόβια ώστε στο μέλλον να τα αντιμετωπίσει ταχύτερα. Άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν το μυελό των οστών, το λεμφικό σύστημα και τη σπλήνα.
2. Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στην «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού συστήματος
Τα εμβόλια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα ενάντια σε έναν ξένο εισβολέα χωρίς όμως να μολύνουν το άτομο με τον ιό ή το βακτήριο. Ως εκ τούτου, όταν το σώμα συναντά το μικρόβιο στο μέλλον, γνωρίζει πώς να το καταπολεμήσει.
3. Καθημερινά, ερχόμαστε σε επαφή με δισεκατομμύρια μικρόβια, αλλά δεν είναι όλα κακά
Αν και δεν είναι πολύ ευχάριστη σκέψη, αμέτρητα είναι τα μικρόβια που ζουν στο σώμα μας και είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Τα καλά βακτήρια στο σώμα μας παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, όπως και μια γραμμή άμυνας ενάντια στα κακά βακτήρια και στις μολύνσεις.
4. Το στρες επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα
Οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που είναι σημαντική για την λειτουργία του οργανισμού, αλλά όταν βρίσκεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες οδηγεί σε μια σειρά προβλημάτων, όπως αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό.
5. Τα θετικά συναισθήματα και η υγιεινή ζωή τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η αισιοδοξία βελτιώνει τη λειτουργία του. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άμεση αιτιώδη σχέση, αλλά το βέβαιο είναι ότι όσο πιο αισιόδοξα νιώθουμε, τόσο πιο υγιεινά τρώμε και τόσο λιγότερο στρεσαρισμένοι είμαστε
6. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό
Η έλλειψη ύπνου «χαώνει» το σώμα μας. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου διευκολύνει την εμφάνιση κρυολογήματος και δυσκολεύει την αντιμετώπιση μολύνσεων.
7. Οι αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα της λανθασμένης αντίδρασης του ανοσοποιητικού
Όταν εμφανίζουμε μια αλλεργική αντίδραση, το ανοσοποιητικό μας ανταποκρίνεται σε ένα αβλαβές αλλεργιογόνο, το οποίο αντιλαμβάνεται ως απειλή. Τα συμπτώματα αυτής της αντίδρασης ποικίλουν: μπορεί να είναι από μια απλή καταρροή μέχρι και λιποθυμία.
8. Το ανοσοποιητικό μας μπορεί να επιτεθεί στον εαυτό του
Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό καταστρέφει τους ίδιους τους ιστούς του. σε τέτοιες περιπτώσεις, τα λευκά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στους παθογόνους μικροοργανισμούς και στα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος, ενεργοποιώντας μια αντίδραση που καταστρέφει τους υγιείς ιστούς.
9. Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με αυτοάνοσο
Τα αυτοάνοσα επηρεάζουν περίπου το 8% του πληθυσμό. Από αυτό το ποσοστό, το 80% είναι γυναίκες. Αν και η αιτία του είναι άγνωστη, γενικά θεωρείται ότι σχετίζεται με κάποιο γονίδιο και οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν υψηλότερο κίνδυνο.
10. Η υπερβολική καθαριότητα δυσκολεύει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού
Η καθαριότητα και η απολύμανση φαίνονται οι καλύτεροι τρόποι αποφυγής μιας μόλυνσης, αλλά υπάρχει και η περίπτωση της υπερβολής. Όταν καθαρίζουμε τόσο πολύ το περιβάλλον μας, αποκλείουμε τόσους πολλούς ξένους παθογόνους μικροοργανισμούς που στην πραγματικότητα παρεμποδίζουμε την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με τα μικρά παιδιά, καθώς αν δεν εκτίθενται καθόλου σε βλαβερά μικρόβια, το σώμα τους δεν είναι ικανό να αναπτύξει τα σωστά αντισώματα.
Πηγή: www.everydayhealth.com/
https://enallaktikidrasi.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου