Γνώρισα από πολύ μικρή το κακάο, όταν το ετοίμαζε η μητέρα μου σαν ρόφημα για να πίνω εγώ και ο αδελφός μου τις ημέρες που νηστεύαμε.
Η γιαγιά μου πάντα μας έλεγε, πως το κακάο μπορούσε να μας προσφέρει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, που ήταν απαραίτητα για τον οργανισμό μας στη διάρκεια της νηστείας.
Οι Αζτέκοι και οι Μάγια συνήθιζαν να καλλιεργούν το φυτό κακάο, το οποίο ονόμασαν «τροφή των Θεών». Μόνο οι πιο πλούσιοι και οι ιδιαίτερα εύποροι, είχαν πρόσβαση σε αυτό. (1)
Η σκόνη κακάο παρασκευάζεται με θρυμματισμό των κόκκων κακάου. Είναι πλέον διάσημο για το ρόλο του στην παραγωγή της αγαπημένης μας σοκολάτας.
Η σύγχρονη έρευνα αποκάλυψε ότι το κακάο περιέχει εξαιρετικά συστατικά, που μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τη διατροφή και την υγεία μας.
Τι θα διαβάσετε για το κακάο…
Το κακάο θεωρούνταν ως ένα αφροδισιακό συστατικό.
Πλέον γνωρίζουμε από τις μελέτες πως μειώνει δραστικά το οξειδωτικό στρες, την αρτηριακή πίεση και την αθηροσκλήρωση.
Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε τις ιδιότητες και τη διατροφική αξία του κακάου και πόσες θερμίδες περιέχει. Επίσης, θα μάθετε πως τα αντιοξειδωτικά του οφέλη βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ και στη βελτίωση της μνήμης.
Επιπλέον, θα ανακαλύψετε πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της πίεσης και της χοληστερόλης. Τέλος, θα γνωρίσετε τη βοήθεια του στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης, αν παρουσιάζει παρενέργειες και πως μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ζεστό ρόφημα κακάο.
Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε κακάο, που θεωρείται μια πραγματική υπερτροφή της μακροζωίας.
#1 Περιέχει πλήθος βιταμινών και μετάλλων
Το κακάο είναι ένας διατροφικός θησαυρός επειδή περιέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών.
Σύμφωνα με μελέτες στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη, (2) η μία κούπα κακάο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, τριπλάσια από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και πενταπλάσια από ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι.
Η μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο είναι 15 γραμμάρια και τα 100 γραμμάρια περιέχουν:
- 227 θερμίδες
- 8 γρ. κορεσμένα λιπαρά
- 58 γρ. υδατάνθρακες
- 33 γρ. φυτικές ίνες
- 20 γρ. πρωτεΐνες
- 230 mg καφεΐνη
- Ασβέστιο
- Σίδηρο
- Βιταμίνες D, Ε, B1, Β2, Β6 και B12
- Φώσφορο
- Ψευδάργυρο και,
- 499 mg μαγνήσιο
#2 Απορροφά τις ελεύθερες ρίζες
Παρά το ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσικές ενώσεις για τον οργανισμό μας, όταν παράγονται σε υψηλές ποσότητες στρέφονται κατά των ίδιων των κυττάρων μας. Προκαλώντας μάλιστα σημαντικές φθορές, ενώ επισπεύδουν τη γήρανση και την εκδήλωση χρόνιων ασθενειών. (3)
Σκεφτείτε λοιπόν, πως το κακάο μπορεί να απορροφήσει 28 φορές περισσότερες ελεύθερες ρίζες από τα μούρα. Μπορεί επιπλέον να διορθώσει τις βλάβες στα κύτταρα μας, βελτιώνοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
#3 Μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση
Οι φλαβονόλες στο κακάο βελτιώνουν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα, ενισχύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. (4)
Με αυτό τον τρόπο, μειώνουν την αρτηριακή πίεση ή την επαναφέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
#4 Μειώνει το ρίσκο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο
Τα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο βελτιώνουν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα.
Επιπλέον, χαλαρώνουν και διαστέλλουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. (5)
Έχει βρεθεί σε μελέτες πως το κακάο μειώνει την «κακή» χοληστερόλη LDL και μειώνει τα σάκχαρα στο αίμα. (6) Μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή στο σώμα, ενώ έχει αποτελέσματα αραίωσης του αίματος, παρόμοια με τη γνωστή μας ασπιρίνη.
#5 Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος
Η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη που περιέχει το κακάο, βοηθούν στη διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μπορεί έτσι να δημιουργήσει εγρήγορση και ετοιμότητα, ενώ ανεβάζει τη διάθεση μας στα ύψη. (7)
Εντυπωσιακή είναι η βοήθεια του στη μείωση του άγχους και της πνευματικής κούρασης.
Η τρυπτοφάνη που περιέχει, ηρεμεί τους μυς χαλαρώνοντας ολόκληρο το σώμα, ενώ τονώνει σημαντικά την πνευματική διαύγεια. Είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό του κακάου που βοηθά τη μνήμη, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. (8)
#6 Τονώνει τη μνήμη και δρα ενάντια στο Αλτσχάιμερ
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει το κακάο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών και να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. (9)
Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα μελέτη, ένα φλιτζάνι κακάο το βράδυ πριν από τον ύπνο, μπορεί να είναι ιδανικό για να προστατεύσουμε το μυαλό μας έως τα βαθιά γηρατειά. (10)
Σημαντική είναι επίσης η βοήθεια του στην προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. (11)
#7 Βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Εκτός από τη θετική του επίδραση στον πνευματικό εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία, (12) η επίδραση του κακάου στον εγκέφαλο μπορεί να βελτιώσει επίσης τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Μία μελέτη μάλιστα, σχετικά με την κατανάλωση κακάου και σοκολάτας και τα επίπεδα στρες στις εγκύους, έδειξε ότι η συχνότερη πρόσληψη κακάου συνδέεται με μειωμένη πίεση και βελτιωμένη διάθεση στα μωρά. (13)
#8 Βοηθά στη μείωση του διαβήτη τύπου 2
Μελέτες έδειξαν ότι οι φλαβονόλες του κακάου, μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων στο έντερο.
Βελτιώνοντας ταυτόχρονα την έκκριση ινσουλίνης και τονώνοντας την πρόσληψη σακχάρου από το αίμα. (14)
Μια υψηλότερη πρόσληψη φλαβονόλων μάλιστα, όπως αυτές που βρίσκονται στο κακάο, μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερο κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.
Οι φλαβονόλες μπορούν να συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη του, ενώ μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. (15)
#9 Το κακάο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Σύμφωνα με σημαντικές μελέτες για τα συστατικά του κακάου, βρέθηκε πως οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες. Επιπλέον, καταπολεμούν τη φλεγμονή και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ή την εξάπλωση τους. (16)
Μια έρευνα που διεξήχθη σε αρουραίους έδειξε πως τα φλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας, κατάφεραν να μειώσουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. (17)
#10 Βοηθά στον επίμονο βήχα και το άσθμα
Η θεοβρωμίνη, μια ουσία που περιέχει το κακάο είναι αποτελεσματική εναντίον του επίμονου βήχα. Μπορεί να σταματήσει τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, που ευθύνεται για τον βήχα. (18)
Επιπλέον, μελέτες έδειξαν πως το κακάο μπορεί να είναι ευεργετικό και για τα άτομα με άσθμα. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει αντι-ασθματικές ενώσεις, όπως είναι η θεοφυλλίνη και η θεοβρωμίνη. (19)
Η θεοφυλλίνη μάλιστα, βοηθά τους πνεύμονες να διαστέλλονται, να χαλαρώνουν οι αεραγωγοί και να μειώνονται οι φλεγμονές.
Πως μπορείτε τώρα να ετοιμάσετε ένα ρόφημα κακάο;
Βράζετε νερό όσο η ποσότητα μιας κούπας και ρίχνετε 1-2 κουταλιές του γλυκού κακάο. Ανακατεύετε καλά και μόλις φουσκώσει, το κατεβάζετε από τη φωτιά και πίνετε.
Εγώ δεν προσθέτω ποτέ ζάχαρη, αλλά αν δεν μπορείτε να το πιείτε σκέτο, μπορείτε να προσθέσετε λίγη καστανή ζάχαρη.
Το κακάο είναι ένα σημαντικό συστατικό της σύγχρονης κουζίνας και τα οφέλη του για την υγεία μας είναι άπειρα. Ωστόσο, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας σκόνη κακάο ή μαύρη σοκολάτα που να περιέχει περισσότερο από 70% κακάο.
Τι να προσέξετε για το κακάο
Παρά το ότι το κακάο θεωρείται ασφαλής τροφή για τα περισσότερα άτομα, σε υψηλές ποσότητες η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να δημιουργήσει νευρικότητα, αύξηση της ούρησης και αϋπνία.
Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγουν το κακάο, όσοι έχουν προγραμματίσει να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση.
Διαφήμιση
Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί γενικά να επιβραδύνει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων από τον οργανισμό.
Για αυτό το λόγο αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε φάρμακα, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας, ΠΡΙΝ ξεκινήσετε να πίνετε κακάο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου