Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Θάρρος





Στην αρχή δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον δειλό και τον θαρραλέο άνθρωπο. Και οι δυο φοβούνται. Η διαφορά είναι, ο δειλός ακούει τους φόβους του και τους ακολουθεί. Ο θαρραλέος άνθρωπος τους βάζει στην άκρη και προχωρεί πιο πέρα. Οι φόβοι υπάρχουν, τους γνωρίζει, αλλά ο θαρραλέος άνθρωπος μπαίνει μέσα στο άγνωστο παρά τους φόβους όλους. Θάρρος δεν σημαίνει αφοβία, αλλά να προχωρείς μέσα στο άγνωστο παρά όλους τους φόβους.

Όταν πηγαίνεις μέσα στην αχαρτογράφητη θάλασσα, όπως έκανε ο Κολόμβος, υπάρχει φόβος, τεράστιος φόβος, γιατί δεν ξέρει κανείς ποτέ τι πρόκειται να συμβεί και φεύγεις τώρα από την ακτή της ασφάλειας. Ήσουν απόλυτα εντάξει, κατά κάποιο τρόπο΄ έλειπε μόνο ένα πράγμα, η περιπέτεια. Σου δίνει κάποιον ενθουσιασμό να πηγαίνεις μέσα στο άγνωστο. Αρχίζει να χτυπάει η καρδιά σου΄ είσαι και πάλι ζωντανός, τελείως ζωντανός. Κάθε ιστός της ύπαρξής σου είναι ζωντανός, γιατί έχεις αποδεχτεί την πρόκληση του αγνώστου.

Αν αποδέχεσαι την πρόκληση του αγνώστου, έχεις θάρρος. Υπάρχουν οι φόβοι, αλλά αν αποδέχεσαι συνεχώς την πρόκληση, ξανά και ξανά, σιγά-σιγά αυτοί οι φόβοι εξαφανίζονται. Η χαρά που φέρνει το άγνωστο, η μεγάλη έκσταση που αρχίζει να συμβαίνει με το άγνωστο, σε κάνει να είσαι αρκετά δυνατός, σου δίνει μια ορισμένη ακεραιότητα, οξύνει την ευφυΐα σου. Αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι η ζωή δεν είναι μόνο πλήξη. Η ζωή είναι περιπέτεια. Σιγά-σιγά, οι φόβοι εξαφανίζονται και εσύ αναζητάς συνεχώς και ψάχνεις νέες περιπέτειες.

Θάρρος σημαίνει να ριψοκινδυνεύεις το γνωστό χάριν του αγνώστου, το οικείο για εκείνο που δεν είναι γνωστό, το βολικό για το άβολο, κοπιαστικό ταξίδι προσκυνήματος προς κάποιον άγνωστο προορισμό. Δεν ξέρει κανείς ποτέ αν θα μπορέσει να τα καταφέρει ή όχι. Είναι σαν ένα τυχερό παιγνίδι, μόνο όμως εκείνοι που ρισκάρουν γνωρίζουν τι είναι η ζωή.


Osho



apenantioxthi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου