Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Δοκιμάζοντας ούζο, το εθνικό μας απόσταγμα…


Συγκεντρώσαμε από διάφορες γωνιές της χώρας ετικέτες από το απόσταγμα της ελληνικής ζωής ή αλλιώς το ποτό που είναι συνυφασμένο με τα καλοκαίρια μας και κάναμε μια δοκιμή που θα σας βοηθήσει στις επιλογές σας…



Ούζο είναι…
Η αρμύρα της θάλασσας, τα αρώματα του Αιγαίου και σπόροι της ελληνικής γης, όλα ανακατεμένα μέσα στον παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα, με ζεστή αλκοόλη και νερό. Βέβαια, στη  νομοθεσία ο ακριβής ορισμός είναι πιο συγκεκριμένος και περιοριστικός:  Ούζο είναι το ποτό που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και λαμβάνεται με σύμμειξη αλκοολών γεωργικής προέλευσης, που έχουν αρωματιστεί με απόσταξη ή με διαβροχή με σπόρους ανίσου και πολλές φορές μάραθου, μαστίχας και άλλων αρωματικών σπόρων και καρπών. Η αλκοόλη που έχει αρωματιστεί με απόσταξη θα πρέπει αυστηρά να αντιπροσωπεύει το 20% του αλκοολικού τίτλου του ούζου και να πραγματοποιείται σε χάλκινους άμβυκες ασυνεχούς λειτουργίας και χωρητικότητας μέχρι 1000 λίτρων. Το τελικό προϊόν είναι άχρωμο με περιεκτικότητα σε ζάχαρη που δεν υπερβαίνει τα 50gr/l και ελάχιστο αλκοολικό τίτλο 37,50% vol.
Έτσι όπως προκύπτει από τον ορισμό μπορούμε να έχουμε δυο τύπους ούζου: Αυτόν που προέρχεται 100% εξ αποστάξεως και μπορεί να το αναγράφει στην ετικέτα και αυτόν που έχει το μίνιμουμ 20% και το άλλο προέρχεται από αρωματισμένη ανηθόλη. Επίσης, είναι σύνηθες να έχουμε ετικέτες με διαφορετικά ποσοστά αλκοόλης που μπορεί να φτάσουν από το όριο των 37,50% μέχρι τα 50% vol. 
Η ουζογευσιγνωσία…
Για τη γευσιγνωσία συλλέξαμε πάνω από 20 διαφορετικές ετικέτες από τις πατρίδες του ούζου -με την κοιτίδα του την Λέσβο να συγκεντρώνει φυσικά πολλές- και από όλους τους τύπους. Μπορούμε να πούμε ότι ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες δοκιμές που έχουμε πραγματοποιήσει και για έναν ακόμα λόγο: το πιπεράτο απόσταγμα ξέρει να ανασύρει μνήμες και τα αρώματά του ανοίγουν την όρεξη για βόλτες στην παραλία και αγαπημένους ουζομεζέδες, ακόμα και όταν είσαι στο γραφείο και δοκιμάζεις…

Η γευσιγνωσία μας οδήγησε και σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που αφορούν την ποιότητα, αλλά και την αρωματική και γευστική ποικιλία των ούζων. Δοκιμάσαμε  ετικέτες με τελείως διαφορετικό αρωματικό μπουκέτο. Άλλοτε με λίγες πινελιές μαστίχας και άλλοτε με λίγες νότες εσπεριδοειδών. Άλλωστε, κάθε παραγωγός από τις παραδοσιακές οικογένειες του ούζου, έχει τη δική του κρυφή συνταγή με αναλογίες σε μάραθο, μέντα, κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο, ρίζα αγγελικής, καρδάμωμο και άλλα αρωματικά φυτά, βότανα ή σπόρους με βάση την ανηθόλη. Και αυτό αναδυόταν στο ποτήρι...
Οι ετικέτες της γευσιγνωσίας

ΟΥΖΟ 12, ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ- ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ

Ευδιάκριτη μύτη με νότες λιβανιού, μαύρου πιπεριού και γλυκάνισου. Στο στόμα είναι γεμάτο με πάχος και καλή επίγευση. Ένα πολύ καλό ούζο. Κλασικό.
Αλκοόλ: 40% vol, τιμή 9,00€
( Περισσότερες πληροφορίες: Α Βιομηχανική Περιοχή, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ , 2421095480 )

ΑΔΟΛΟ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

Ένα premium ούζο που μας έδειξε τα καλά του στοιχεία από την μύτη. Αρώματα γλυκάνισου που συνδέονται αρμονικά με εσπεριδοειδή, κυπαρισσόμηλο, λεμόνι και κανέλα. Το στόμα είναι πλούσιο, με κάρδαμο, κόλιανδρο και ιδιαίτερα καυστικό και πικάντικο. Η επίγευση του είναι έντονη και με μεγάλη διάρκεια.  Ένα εξαιρετικό ούζο, ιδανικό να απολαμβάνεται σκέτο.
Αλκοόλ 42%vol, τιμή 16,70€
( Περισσότερες πληροφορίες:  Α. Μεταξά 6,  Κηφισιά,  210 62 41 440) 

ΟΥΖΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

Αυτό που ξεχωρίσαμε σε αυτό το ούζο είναι η δροσερή και έντονη φυτικότητα του, η οποία συμπληρώνεται από νότες μαστίχας και φλούδες εσπεριδοειδών από περγαμόντο και νεράντζι. Στο στόμα είναι σύνθετο, με νότες χαμομηλιού, μάραθου και κόλιανδρου, ενώ η  μαστίχα παραμένει στην επίγευση. Ένα ισορροπημένο και εξαιρετικό ούζο.
Αλκοόλ 40%vol, τιμή 10,60€
( Περισσότερες πληροφορίες: Α. Μεταξά 6,  Κηφισιά,  210 62 41 440) 

ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ 1860-2012, Ι. ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα συλλεκτικό ούζο με κομψό χαρακτήρα. Αρώματα σταφίδας, άμυλου και βοτάνων διακρίνονται στην μύτη και ενσωματώνονται με την υψηλή αλκοόλη. Στο στόμα είναι βελούδινο με τα βότανα και την θερμή αίσθηση της αλκοόλης να κυριαρχούν. Εξαιρετικό ούζο και σπάνιο.
Αλκοόλ 46%vol, τιμή 11,50€ (500ml)
( Περισσότερες πληροφορίες: Πλωμάρι, 81200, Λέσβος, Νησιά ΒΑ Αιγαίου, 22520 3274)

ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΤΙΚΕΤΑ, Ι. ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δροσερό αλλά με χαμηλές εντάσεις γλυκάνισου, μοσχοκάρυδου και λευκού πιπεριού. Στο στόμα είναι ευχάριστο, καθόλου καυστικό, με αρκετή δόση μπαχαρικών και εσπεριδοειδών. Στην επίγευσή του μας μένει το πορτοκάλι. Στο σύνολο  ένα ευγενικό, εξαιρετικό ούζο για την κάθε στιγμή.
Αλκοόλ 42%, τιμή 11,30€
(Περισσότερες πληροφορίες: Πλωμάρι, 81200, Λέσβος, Νησιά ΒΑ Αιγαίου, 22520 3274 ) 

ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ΜΠΛΕ ΕΤΙΚΕΤΑ, Ι.ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η αλκοόλη του είναι έντονη και στην μύτη και στο στόμα παρ' όλα αυτά ευωδιάζει -κυρίως δημητριακά και κάποια βότανα. Στο στόμα είναι αμυλώδες και πιο ισορροπημένο. Ένα πολύ καλό ούζο για αυτούς που τους αρέσει η υψηλή αλκοόλη.
Αλκοόλ 46%vol, τιμή 11,90€
(Περισσότερες πληροφορίες: Πλωμάρι, 81200, Λέσβος, Νησιά ΒΑ Αιγαίου, 22520 3274 )

APHRODITE, I.ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η παρατήρηση της ομάδας είναι ότι αυτή η ετικέτα έχει σωστή αναλογία γλυκάνισου, όμως τόσο στην μύτη όσο και στο στόμα η αλκοόλη κάνει έντονα αισθητή την παρουσία της. Ένα καλό ούζο για cocktail με συνδυασμούς φρούτων και χυμών.
Αλκοόλ 48%vol, τιμή 14,50€
(Περισσότερες πληροφορίες: Πλωμάρι, 81200, Λέσβος, Νησιά ΒΑ Αιγαίου, 22520 3274 ) 

ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Η χιώτικη καταγωγή του είναι έκδηλη καθώς το μυρίζουμε. Πίσω από τον έντονο γλυκάνισο σαφώς υπάρχουν νότες μαστίχας. Στο στόμα είναι ευγενικό, απαλό, φινετσάτο και αρκετά αρμονικό και ευχάριστο, με γλυκόπικρο τελείωμα. Ένα πολύ καλό ούζο.
Αλκοόλ 40%, τιμή 12,60€
(Περισσότερες πληροφορίες: Κοντάρι, 821 00 Χίος , 22710 23927 ) 

ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Πιο άτονο και υποτονικό σε σχέση με το προηγούμενο. Στη μύτη και στο στόμα παντρεύονται τα ίδια αρώματα, ο γλυκάνισος με την μαστίχα, αλλά του λείπει λίγο ακόμα  αλκοόλ. Γενικά είναι ένα καλό ούζο και γλυκόπιοτο.
Αλκοόλ 38%vol, τιμή 10,40€
( Περισσότερες πληροφορίες: Κοντάρι, 821 00 Χίος , 22710 23927 )

ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ CLASSIC, A.ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ

Σε αυτό το κλασικό ούζο μυρίσαμε βότανα, αγιόκλημα, τσάι και ρίζες με πράσινο πιπέρι, δημητριακά και γλυκάνισο. Στο στόμα περισσότερη έμφαση δίνεται στα πιπέρια, με ένταση και μεγάλη διάρκεια στην επίγευση. Ένα πολύ καλό ούζο, δροσερό και πικάντικο.
Αλκοόλ 42%vol, τιμή 10,30€
( Περισσότερες πληροφορίες: Αρκαδιουπόλεως 17, Θες/νίκη , 2310-519705) 

ΟΥΖΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΡΔΑΣΗΣ, Κ.ΚΑΡΔΑΣΗΣ

Ένα τυπικό και δροσιστικό ούζο. Μόλις γεμίσαμε τα ποτήρια ευωδίασε έντονα το λεμόνι και ο γλυκάνισος. Στο στόμα είναι κομψό, συγκεντρωμένο, με αισθητές ανθικές νότες. Έναπολύ καλό ούζο. Ευκολόπιοτο.
Αλκοόλ 40%vol
(Περισσότερες πληροφορίες : 5 χλ Εθνικής Τυρνάβου Λάρισας , 2492025250)

ΤΟ ΝΑΞΙΩΤΙΚΟ, ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ

Ο γλυκάνισος σε αυτό το ιδιαίτερο ούζο από την Νάξο, αγκαλιάζεται από νότες μέντας, φλούδες κίτρου και πορτοκαλιού. Στο στόμα είναι μαλακό, βελούδινο, και στο τέλος αφήνει μια υπόξινη γεύση από τα εσπεριδοειδή. Πολύ καλό ούζο, έντονα αρωματικό.
Αλκοόλ 40%vol
( Περισσότερες πληροφορίες: Νάξος, 2285022258  ) 

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ

Ένα πρωτότυπο ούζο με νότες καραμέλας, αγαύης και γλυκάνισου στην μύτη. Στο στόμα η γευστική παλέτα περιλαμβάνει επίσης γλυκό τριαντάφυλλο και φύλλα τσαγιού. Η επίγευση είναι δροσερή και βοτανική. Ένα καλό ούζο.
Αλκοόλ 42%vol, τιμή 14,90€
( Περισσότερες πληροφορίες: Λέσβος,  22520 32306 ) 

ΣΑΜΑΡΑ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Στην μύτη παρελαύνουν αρώματα γλυκάνισου, βανίλιας, αμύλου, πιπεριάς και wasabi. Στο στόμα η αίσθηση του είναι πλούσια, με πιπεράτες πινελιές και φυτική επίγευση, που κρατάει πάρα πολύ. Ένα εξαιρετικό ούζο, καλοδουλεμένο και ιδιαίτερο.
Αλκοόλ 42%vol, τιμή 16,45€
( Περισσότερες πληροφορίες: Ν. Χαλκηδόνα ,  210-2582558   ) 

ΚΛΑΣΣΙΚΟΝ ΣΑΜΑΡΑ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Πρώτα σε αυτό το ούζο έρχεται ο γλυκάνισος και μετά στο φόντο αποκτά αρκετό ενδιαφέρον με αλμυρές πινελιές που θυμίζουν θαλασσινό αλάτι. Στο στόμα διατηρεί την αρμύρα του και την επίγευση του. Είναι ένα πολύ καλό ούζο φρέσκο και ελαφρύ.
Αλκοόλ 40%vol, τιμή 9,70€
( Περισσότερες πληροφορίες: Ν. Χαλκηδόνα ,  210-2582558   ) 

ΟΥΖΟ ΚΑΖΑΝΙΣΤΟ, ΣΤΟΥΠΑΚΗ

Απαλά αρώματα στα οποία κυριαρχούν ο γλυκάνισος, οι φλούδες εσπεριδοειδών και το γαρίφαλο. Στο στόμα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην γλυκύτητα και την καυστικότητα. Ένα καλό ούζο για καλοκαιρινή συντροφιά.
Αλκοόλ 40%vol, τιμή 12,00€
( Περισσότερες πληροφορίες : Δάφνωνας Χίος, 22710 77333   ) 

ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ, Χ.ΜΑΤΑΡΕΛΛΗΣ

Ένα ούζο με προσωπικότητα στην μύτη και στο στόμα. Μοσχοβολάει λεβάντα, βιολέτα, κίτρο, λεμόνι και γλυκάνισο. Στο στόμα είναι παχύ, αρωματικό και ισορροπημένο. Έναεξαιρετικό ούζο από τη Λέσβο
Αλκοόλ 40%vol, τιμή 3,70€ (200ml)
( Περισσότερες πληροφορίες: Πλωμάρι, Λέσβος, 2252033219  ) 

ΤΟ 40ΑΡΙ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ Δ. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ

Ήπια μύτη που συνδυάζει τον μετρημένο γλυκάνισο με νότες λουλουδιών, ορυκτά και γλυκό τριαντάφυλλο. Το στόμα είναι ζωντανό με σπιρτάδα, αλλά έχει κοντή επίγευση. Ένα μαλακό, καλό ούζο.
Αλκοόλ 40%vol, τιμή 10,30€
( Περισσότερες πληροφορίες : Πλωμάρι, Λέσβος, 2252032551  ) 

ΤΟ 42ΑΡΙ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ

Σε αυτό το ούζο η αρωματική παλέτα περιλαμβάνει βότανα, γρασίδι και άμυλο που σκεπάζουν ελαφρά την ανηθόλη. Στο στόμα έχει όξινες νότες και ικανοποιητική διάρκεια. Ένακαλό ούζο.
Αλκοόλ 42%, τιμή 13,20€
( Περισσότερες πληροφορίες : Πλωμάρι, Λέσβος, 2252032551  ) 
Τα ούζα της γευσιγνωσίας μπορείτε να τα βρείτε σε κάβες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ και να τα δοκιμάσετε και εσείς. Υπάρχουν βέβαια και μερικοί μικροί παραγωγοί, που είναι πιο δυσεύρετοι. Για το λόγο αυτό σας δίνουμε τα στοιχεία επικοινωνίας  και έτσι θα είναι εύκολο να αντλήσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.  
Για ν΄απολαύσετε καλύτερα το ούζο…
Για να χαρείτε σωστά  το ούζο να το σερβίρετε σε ένα ψηλό ποτήρι σχήματος σωλήνα. Εκεί μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, λίγο νερό ή πάγο. Το ούζο ταιριάζει με τον ήλιο, τη θάλασσα και απλούς αλλά αιχμηρούς μεζέδες.  Συνδυάστε το λοιπόν, από την ταπεινή σαρδελίτσα και τον γάβρο μέχρι με τσιπούρα και φαγκρί. Αγαπάει όλα τα θαλασσινά, τους τηγανιτούς μεζέδες, τα καυτερά, τα πικάντικα, τα παστά, τις πικάντικες τυροσαλάτες, τη μελιτζανοσαλάτα.


Χρυσούλα Κυριακοπούλου
http://www.athinorama.gr
ellinikaproionda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου