Η Τουρκία συνεχίζει την πολεμική ρητορική και την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, θεωρώντας τα Ίμια «τουρκικό έδαφος», προειδοποιώντας και απειλώντας πώς ελληνική δραστηριότητα στην περιοχή θα θεωρηθεί ως… τετελεσμένο και ζητώντας εμμέσως πλην σαφέστατα αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η κλιμάκωση αυτή, που συνεχίστηκε και με την ευθεία πλέον κατάθεση στο τραπέζι εκ μέρους του Ρ.Τ. Ερντογάν της ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες, με την εμπλοκή του ονόματος του Α. Τσίπρα (είπε ότι θα μας τους δώσει σε 10-15 ημέρες) από τον Τούρκο πρόεδρο, προκαλεί σοβαρότατο πλέον προβληματισμό στην Αθήνα.
Υπάρχουν φόβοι πώς ένα «θερμό επεισόδιο» είναι πολύ κοντά και κανείς δεν ξέρει αν θα εξελιχθεί σε κρίση ή ακόμη και σε πόλεμο. Το γεγονός ότι η Άγκυρα εστιάζει στα Ίμια είναι ένα στοιχείο που εξετάζουν με μεγάλη προσοχή οι επιτελείς του Πενταγώνου. Ξέρουν πολύ καλά οι Τούρκοι πώς από την κρίση του 1996 και μετά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξημένη ετοιμότητα στην περιοχή.
Κι εκεί ίσως να βρίσκεται το κλειδί. Ότι, δηλαδή, οι Τούρκοι θέλουν να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα Ίμια που αμφισβητούν και προκαλούν και την ίδια στιγμή αυτή να προχωρήσουν σε μία κατάληψη βραχονησίδας, νησίδας ή νησιού σε ένα άλλο σημείο του Αιγαίου, πιθανότατα στο νοτιοανατολικό. Η Ρω, η Στρογγύλη και το Καστελόριζο είναι νησιά «υψηλού κινδύνου».
Ορισμένες πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν μάλιστα πώς μπορεί να μην είναι ούτε τα Ίμια, αλλά κάποιο άλλο μικρό νησί το οποίο οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να ρίξουν στάχτι στα μάτια της Ελλάδας, προκειμένου να συγκεντρώσει εκεί αυξημένες δυνάμεις και να επιχειρήσει σε κάποιο άλλο σημείο.
Είναι σενάρια που εξετάζουν πολύ προσεκτικά οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και σε συνεργασία με τα άλλα Επιτελεία προσπαθούν να εξουδετερώσουν κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Οι στόχοι βεβαίως είναι πολλοί και αυτό δυσκολεύει εξαιρετικά την κατάσταση. Όπως και να έχει πάντως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αποτρέψουν κάθε απειλητική ενέργεια.
Οι φόβοι για «θερμό επεισόδιο» είναι αυξημένοι και εντός του Πάσχα, τις επόμενες ημέρες δηλαδή και για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες για αυξημένα μέτρα και επιφυλακή σε ορισμένες μονάδες των ακριτικών νησιών και περιοχών όπως είναι το ανατολικό Αιγαίο και ο Έβρος, αν και ο τελευταίας μετά την αύξηση της στάθμης των νερών είναι επικίνδυνος για την Τουρκία.
Άδειες στρατιωτικών έχουν «κοπεί», η επάνδρωση έχει αυξηθεί και βεβαίως οι περιπολίες. Από πλευράς ναυτικών δυνάμεων, βρίσκονται στο Αιγαίο σε «κομβικά» σημεία αναπτυγμένες πολλές μονάδες, η αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να κατεβάσει ότι κινηθεί απειλητικά εντός του FIR Αθηνών και τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι πάντα έτοιμα με φορτωμένα όπλα μεγάλο αριθμό αεροσκαφών.
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι «νέα Ίμια δεν θα υπάρξουν» (αν και βεβαίως οι Τούρκοι συνέλαβαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς) και ανεβάζει τους τόνους όσο η Τουρκία και ο Ερντογάν απειλούν. Αυτό φάνηκε τόσο από την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που κάλεσε την Άγκυρα να «μετράει τα λόγια της» όταν αμφισβήτησε την κυριαρχία στα Ίμια, αλλά και όταν ο Ερντογάν ενέπλεξε τον Αλέξη Τσίπρα και έθεσε θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους χαρακτηρίζοντας τον ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου ως «Σουλτάνο».
arouraios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου