Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ποσειδώνιες επιγραφές

Σούνιο. Ναός του Ποσειδώνα. Δύο επιγραφές σε διαφορετικά σημεία του χώρου. Μία από έναν διάσημο φιλέλληνα. Η δεύτερη, πιο μυστηριώδης. Είπαμε, η ομορφιά της ιστορίας κρύβεται στις λεπτομέρειες…
Για το ιερό του Ποσειδώνα δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Στέκεται αγέρωχο στην άκρη του Σουνίου ατενίζοντας το πέλαγος, αιώνες τώρα, θυμίζοντας το μεγαλείο των Αθηνών και του ελληνικού πολιτισμού στα τωρινά και τα μελλούμενα χρόνια.
Ο ποιητής
Ο Άγγλος λόρδος Βύρων (George Gordon Byron) υπήρξε γνωστός φιλέλλην (μάλιστα πέθανε από υψηλό πυρετό στο Μεσολλόγγι στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών το 1824), ποιητής και σημαντικός εκπρόσωπος του ρομαντισμού της εποχής του.
Αγάπησε την Ελλάδα και τους αγώνες της και ύμνησε τις ομορφιές της στα ποιήματά του. Είναι γνωστό ότι επισκέφθηκε και τον ναό του Ποσειδώνα. Αυτό που δεν είναι όμως και τόσο γνωστό είναι ότι το 1810 χάραξε σε έναν από τους κίονες του ναού το όνομά του.
Αυτή είναι η πρώτη επιγραφή που φαίνεται στις φωτογραφίες μας. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το Σούνιο, κοιτάξτε προσεκτικά για να βρείτε την καλλιγραφική υπογραφή του ποιητή. Τώρα ξέρετε που είναι.

  • b000
  • b001
  • b002

Το περίεργο σύμβολο
Στα Προπύλαια του ιερού υπάρχει ένας σπασμένος κιόνας και δίπλα του διάφορα μέλη του κτίσματος. Επάνω σε ένα από αυτά φαίνεται χαραγμένη, βαθειά στην πέτρα, ένα περίεργο σύμβολο: ένας διαβήτης που τέμνεται από ένα σφυρί, σχηματίζοντας ένα Άλφα (και μία πεντάλφα).
Από κάτω ακολουθεί το εξής κείμενο:
“Γεωργιοσ
Φρακοπουλοσ
Ετοσ
1902”
Όλη αυτή η δημιουργία περικλείεται από μία γραμμή η οποία θυμίζει ανθρώπινο σώμα.
  • sion01
  • sion02
  • sion03
Δεν ξέρουμε τι σημαίνει, ούτε ανακαλύψαμε κάτι σε όποιες πηγές ανατρέξαμε. Μας εντυπωσίασε όμως η ομοιότητά του με μασονικό σύμβολο, πολύ περισσότερο εφόσον βρίσκεται μέσα στον ιερό χώρο του ναού του Ποσειδώνος. Αν στεκόταν όρθιο, θα μπορούσε κανείς να φαντασθεί ότι μοιάζει και με ταφική πλάκα.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η παρουσία ενός σκαλισμένου διαβήτη στον συγκεκριμένο τόπο είναι, αν μη τι άλλο, μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση…

Αθηνά Σουνιάδα
Δίπλα στον ναό του Ποσειδώνα, υπάρχει το ιερό της Αθηνάς Σουνιάς. Το έχουμε παρουσιάσει στο Εν Αθήναις. Απλώς υπενθυμίζουμε την εξίσου μυστήρια αλλά και συνάμα όμορφη επιγραφή που ανακαλύψαμε ανάμεσα στις αρχαίες πέτρες του ναού αυτού. Άλλως τε, αυτό το άρθρο, επιγραφές πραγματεύεται.


"Τα μαλλιά σου θα είναι το πέπλο σου..."

Η μετάφραση/απόδοση (δική μας) της πολύ περίεργης αλλά και εξίσου όμορφης επιγραφής στο μαρμάρινο κατώφλι του ναού της Αθηνάς Σουνίας.

authorway

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου