![]() |
o Galip |
Μαρία Τσολακίδη
Ο Galip κατά την
διάρκεια του γεύματός του λέει ευχαριστημένος: «Το Merkez είναι το
αγαπημένο μου μέρος στην πόλη, επειδή το φαγητό είναι υπέροχο». Τα
τελευταία δέκα χρόνια τρεις φορές την ημέρα ο Galip περνάει από το
αγαπημένο του εστιατόριο και τρώει. Ο Galip δεν είναι ένας φτωχός με
ψυχικά προβλήματα που του δίνουν ελεημοσύνη. Ο Galip είναι για τους
συντοπίτες του ένας από τους λιγότερο τυχερούς και απολαμβάνει τα
προνόμια του ιππικού του Σουλτάνου.
Το Karakocan είναι
μια μικρή πόλη της επαρχίας Elazig στην Τουρκία με πληθυσμό κοντά στις
28.000 ψυχές. Οι άνθρωποι της πόλης όταν αναφέρονται σε ανθρώπους που
έχουν ανάγκη δεν χρησιμοποιούν την λέξη φτωχός αλλά λιγότερο τυχερός. Η
βοήθεια που προσφέρουν στους συντοπίτες τους δεν είναι φιλανθρωπία αλλά
ευλογία, όπως υποστηρίζουν.
Τα εστιατόρια της
πόλης έχουν πάντα διαθέσιμα τραπέζια, ακόμη και τις ώρες αιχμής για
όποιον συντοπίτη θέλει να φάει και δεν έχει την οικονομική άνεση. Δεν
υπάρχει ειδικό μενού για τους λιγότερο τυχερούς, παραγγέλνουν
διαλέγοντας το φαγητό τους και εξυπηρετούνται όπως όλοι οι πελάτες.
Για τους εστιάτορες
δεν είναι οι μοναχικοί «φτωχοί» που έχουν προβλήματα αλλά οι alti boluk
(υποδιαίρεση στρατιωτικού συντάγματος) του Kapıkulu Suvarileri (ιππικό
Οθωμανών). Έτσι θέλουν να τους αποκαλούν όπως το ιππικό του Σουλτάνου
που ήταν μοναχικοί άνθρωποι και δεν επιτρέπονταν να έχουν οικογένειες,
να διευθύνουν επιχειρήσεις ή να έχουν συναισθηματικούς δεσμούς με
κανέναν εκτός από τον ίδιο τον Σουλτάνο.
Η παράδοση αυτή στο
Karakocan ξεκίνησε από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου Merkez την
δεκαετία του 1940 και συνεχίστηκε αφού την πρακτική υιοθέτησαν αμέσως
όλα τα μαγαζιά της πόλης.
Ο Mehmet Ozturk που
του ανήκει το εστιατόριο εδώ και 35 χρόνια λέει: «η παράδοση για μας
είναι ιερή, θυμάμαι από όταν ήμουν παιδί τον Hacı Huseyin, πρώην
ιδιοκτήτη του εστιατορίου, να ψάχνει τους άπορους ανθρώπους για να μην
τρώνε στο δρόμο.Τους έφερνε σε ομάδες στο εστιατόριο μερικές φορές
τρεις, μερικές φορές πέντε φορές την ημέρα για να προσφέρει φαγητό».
Ο Hasan Gulbasan
που άρχισε να εργάζεται πλένοντας πιάτα όταν ήταν 14 ετών και τώρα είναι
ιδιοκτήτης του εστιατορίου Saray Lokantasi λέει: «οι ξένοι
αναρωτιούνται αν χάνουμε από τα κέρδη μας με αυτά που κάνουμε. Δεν
καταλαβαίνουν πως το κέρδος μας είναι η ευλογία».
Η βαθιά ριζωμένη
αλληλεγγύη για τους κατοίκους του Karakocan ξεπέρασε τα στενά σύνορα της
επαρχίας όταν ξεκίνησαν εκστρατεία μεγάλης κλίμακας για να στείλουν
βοήθεια στο Χαλέπι στην Συρία το προηγούμενο έτος, επίσης είχαν
προσφέρει αμέριστη βοήθεια στα θύματα του σεισμού στη νοτιοανατολική
Τουρκία το 2011 όταν σκοτώθηκαν πάνω από 500 άνθρωποι και έμειναν
δεκάδες χιλιάδες άστεγοι.
ο Celal Kaya,
περιφερειακός αξιωματούχος και επικεφαλής της Ένωσης Παροχής Υπηρεσιών
σε Χωριά δήλωσε: «πρόσφατα οι κάτοικοι απέρριψαν την κυβερνητική βοήθεια
για μια οικογένεια απόρων και ανέλαβαν όλα τα έξοδα οι ίδιοι. Το
Karakocan είναι μια περιοχή που ευημερεί και έχει καθιερώσει δικό του
κοινωνικό σύστημα πρόνοιας για τους λιγότερο τυχερούς. Οι πλούσιοι της
περιοχής αισθάνονται ικανοί να λύνουν αυτά τα προβλήματα αφού το
συνάλλαγμα που έρχεται στην περιοχή είναι μεγάλο επειδή όλες οι
οικογένειες έχουν μετανάστες σε όλον τον κόσμο».
Ωστόσο οι κάτοικοι
ανησυχούν για την παράδοσή τους επειδή η δεύτερη και τρίτη γενιά
μεταναστών απομακρύνονται από τους δεσμούς με την πατρίδα τους. Όμως το
επίπεδο ευημερίας στο Karakocan δεν μπορεί να επηρεάσει την αλληλεγγύη
που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία γιατί οι ντόπιοι αρνούνται ότι
βοηθούν τους άλλους για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά από «ανθρώπινο
καθήκον».
stontoixo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου